Τέσσερα παιδιά μιας οικογένειας σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό στη Συρία

 Τέσσερα παιδιά μιας οικογένειας σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό στη Συρία
Πυρά του πυροβολικού έπληξαν κατοικημένη περιοχή στο χωριό Καστούν, που βρίσκεται στην επαρχία Χάμα.

Τέσσερα παιδιά της ίδιας οικογένειας σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό του συριακού καθεστώτος εναντίον μιας επαρχίας της βορειοδυτικής Συρία που αποτελεί το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών και των τζιχαντιστών στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα μη κυβερνητική οργάνωση.

Πυρά του πυροβολικού έπληξαν αργά χθες Σάββατο κατοικημένη περιοχή στο χωριό Καστούν, που βρίσκεται στην επαρχία Χάμα, γειτονική της Ιντλίμπ, επεσήμανε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η μισή επαρχία Ιντλίμπ καθώς και μεθοριακές περιοχές των γειτονικών της επαρχιών Χάμα, Λατάκεια και Χαλεπίου εξακολουθούν να μην βρίσκονται υπό τον έλεγχο του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Εκεί κυριαρχεί η τζιχαντιστική οργάνωση Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ, το πρώην συριακό παρακλάδι της αλ Κάιντα, ενώ είναι παρούσες και άλλες ομάδες τζιχαντιστών και ανταρτών.

Στην περιοχή ζουν περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι, από τους οποίους τα δύο τρίτα είναι εκτοπισμένοι από άλλες περιοχές της Συρίας.

Από τον Μάρτιο του 2020 έχει τεθεί σε εφαρμογή στην περιοχή κατάπαυση πυρός έπειτα από μια επιχείρηση του συριακού στρατού που διήρκησε τρεις μήνες και προκάλεσε τον εκτοπισμό σχεδόν ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Παρά τις επανειλημμένες παραβιάσεις η εκεχειρία γίνεται εν γένει σεβαστή, όμως από τον Ιούνιο οι δυνάμεις του καθεστώτος έχουν εντείνει τους βομβαρδισμούς στο νότιο τμήμα της περιοχής.

Αφού ορκίστηκε για μια τέταρτη θητεία νωρίτερα φέτος ο πρόεδρος Άσαντ δεσμεύθηκε "να απελευθερώσει όλες τις περιοχές της χώρας που χρειάζεται (να απελευθερωθούν)".

Αφού εξαπέλυσε από το 2015 και μετά ευρείες επιχειρήσεις με τη συνδρομή της Ρωσίας και του Ιράν, το συριακό καθεστώς έθεσε υπό τον έλεγχό του τα δύο τρίτα του εδάφους της Συρίας.

Από την έναρξη του το 2011 ο πόλεμος στη Συρία έχουν σκοτωθεί σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, ενώ προκάλεσε τον εκτοπισμό εκατομμυρίων άλλων στο εσωτερικό και το εξωτερικό.