Μαρουσάκης: «Πάνω από 50 βαθμούς η... αισθητή θερμοκρασία, θα ξεπεράσουμε τις 10 ημέρες καύσωνα» (vid)

Μαρουσάκης: «Πάνω από 50 βαθμούς η... αισθητή θερμοκρασία, θα ξεπεράσουμε τις 10 ημέρες καύσωνα» (vid)
Η θερμοκρασία τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο, ωστόσο σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, το αίσθημα της ζέστης θα είναι πάνω από 50 βαθμούς αν υπάρχουν παράγοντες που αυξάνουν την θερμότητα.

Το κύμα καύσωνα σαρώνει την χώρα μας και σύμφωνα με όσα είπε ο μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μαρουσάκης: «Αυτός ο καύσωνας έχει βαλθεί να σπάσει κάθε θερμοκρασιακό ρεκόρ, όπως όλα δείχνουν. Ήδη ο υδράργυρος δείχνει 45 βαθμούς και δεν έχουμε φτάσει ακόμα στην κορύφωσή του, την οποία αναμένουμε το διάστημα Δευτέρα με Τετάρτη», ανέφερε αρχικά στο δελτίο ειδήσεων του Open.

Στην συνέχεια τόνισε τα χαρακτηριστικά του καύσωνα τα οποία είναι:

  • Μεγάλη διάρκεια, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το διάστημα, θα ξεπεράσουμε τις 10 ημέρες
  • Πολύ υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες (42 - 45 βαθμοί Κελσίου)
  • Πολύ υψηλές ελάχιστες θερμοκρασίες (28 - 32 βαθμοί Κελσίου)
  • Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Μάλιστα, όπως είπε «το αίσθημα της ζέστης (αυτό δηλαδή που αισθάνεται κάποιος) είναι κατά πολύ υψηλότερο από αυτές τις θερμοκρασίες, ειδικά στα κέντρα της πόλης. Ο λόγος είναι πως η μέτρηση της θερμοκρασίας γίνεται κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, μέσα σε μετεωρολογικούς κλωβούς υπό σκιά. Άρα όταν βρισκόμαστε εκτεθειμένοι στον ήλιο, στην άσφαλτο ή στο τσιμέντο τότε οι 46-47 βαθμοί μπορεί να μοιάζουν και 50-60 βαθμοί όταν έχουμε κι άλλους παράγοντες που αυξάνουν την θερμότητα».

Παράλληλα, τόνισε πως: «η μέγιστη με την ελάχιστη θερμοκρασία απέχουν λίγο και αυτό επιβαρύνει περισσότερο τον ανθρώπινο οργανισμό. Έχει γίνει ιδιαίτερα ξηρή και η ατμόσφαιρα και ευνοούνται οι πυρκαγιές», είπε μεταξύ άλλων.