Κι όμως η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες στον χώρο που απαγόρευσαν το κάπνισμα (pics)

Κι όμως η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες στον χώρο που απαγόρευσαν το κάπνισμα (pics)
Σαν σήμερα το 1856 με διάταγμα του Βασιλιά, Όθωνα απαγορεύτηκε το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους.

Οι Έλληνες θεωρούνται και όχι άδικα ως ένας από τους πιο… θεριακλήδες λαός του κόσμου, έχοντας μεγάλη αγάπη στο τσιγάρο. Μία αγάπη όμως που σκοτώνει, χωρίς ωστόσο αυτό να παίζει ρόλο στο μεγαλύτερο κομμάτι του κόσμου που συνεχίζει να αφαιρεί χρόνια από την ζωή του (όσο σκληρό και αν ακούγεται αυτό).

Κι όμως, όσο παράξενο και αν ακούγεται, η χώρα μας ήταν μία από τις πρώτες που το απαγόρευσαν. Όχι βέβαια για λόγους υγείας, αλλά προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πυρκαγιάς. Βλέπετε, το 1856 δεν είχαν γίνει γνωστές οι επιπτώσεις που έχει στην υγεία η ανθρώπινη αυτή συνήθεια.

Τότε, ο Βασιλιάς Όθωνας με διάταγμά του, απαγόρευσε το κάπνισμα των υπαλλήλων στα δημόσια γραφεία και καταστήματα αλλά και στους επισκέπτες σε αυτά και γινόταν ειδική μνεία στην πρόληψη για το ξέσπασμα φωτιάς. Έμεινε σε ισχύ 7 χρόνια, όμως μετά την έξωση του Βασιλιά Όθωνα ο νόμος άλλαξε.

1
2
3
4

Η επιστροφή της απαγόρευσης

Έκτοτε χρειάστηκε να περάσει σχεδόν ενάμιση αιώνας, προκειμένου να επανέλθει υπό διαφορετικό πρίσμα. Ο νόμος του 2010 δεν είχε ως στόχο την μείωση της πιθανότητας για φωτιά, αλλά την μείωση των προβλημάτων στην υγεία των πολιτών.

Έμεινε όμως στα… χαρτιά, καθώς ουδέποτε εφαρμόστηκε με αυστηρότητα, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο 2019 για να το δούμε να τηρείται κανονικά η νομοθεσία.

Παρά τις αντιδράσεις και τις δυσκολίες που υπήρχαν, πλέον, δύο χρόνια αργότερα, άπαντες τηρούν με ευλάβεια το νόμο. Το ποσοστά των καπνιστών όμως στην χώρα μας, παραμένουν υψηλά.