Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: H απόπειρα δολοφονίας του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Παρίσι

Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: H απόπειρα δολοφονίας του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Παρίσι
Τη στιγμή, κατά την οποία ο Βενιζέλος ανταπέδιδε στους Γάλλους αστυνομικούς τον χαιρετισμό, ακούστηκαν οι πυροβολισμοί. Συνολικά ρίχτηκαν επτά.

Σαν σήμερα, 30 Ιουλίου, το 1920 γίνεται η απόπειρα δολοφονίας του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Παρίσι.

Συγκεκριμένα, όταν η Γερμανία υπέγραψε ανακωχή, συνήλθε στο Παρίσι η Συνδιάσκεψη της Ειρήνης, όπου ο Ελευθέριος Βενιζέλος παρέστη ως αντιπρόσωπος της Ελλάδας και προέβαλε τις αξιώσεις της χώρας μας, οι οποίες έγιναν στο σύνολό τους δεκτές με τις συνθήκες του Νεϊγύ (27 Νοεμβρίου 1919) και των Σεβρών (10 Αυγούστου 1920).

Ως αποτέλεσμα αυτών των συνθηκών η Ελλάδα προσάρτησε (προσωρινά) την Ανατολική Θράκη και εκλήθη να παράσχη αστυνομικά καθήκοντα στην ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης στην εκείθεν του Αιγαίου πλευρά.

Όντας στη Γαλλία εκείνο τον καιρό, ο Βενιζέλος εξελέγη μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας.

Ενώ όμως επρόκειτο να γυρίσει στην Ελλάδα, έγινε δολοφονική απόπειρα εναντίον του στο σιδηροδρομικό σταθμό της Λυών (από εκεί έπαιρνε κάποιος το τρένο για την πόλη Λυών), στο Παρίσι, από δύο απότακτους Έλληνες αξιωματικούς, κατά την οποία τραυματίστηκε από πυρά περιστρόφου.

Ο εκ των ανδρών ασφαλείας Β. Λεοντόπουλος αντιλήφθηκε τον απότακτο υποπλοίαρχο Απόστολο Τσερέπη να περιφέρεται πλησίον της αμαξοστοιχίας.

Ο Τσερέπης ήταν γνωστός για τα αντιβενιζελικά του αισθήματα και η παρουσία του επί της αποβάθρας προκάλεσε εύλογη ανησυχία.

Τη στιγμή, κατά την οποία ο Βενιζέλος ανταπέδιδε στους Γάλλους αστυνομικούς τον χαιρετισμό, ακούστηκαν οι πυροβολισμοί. Συνολικά ρίχτηκαν επτά (πέντε από τον Τσερέπη και δυο από τον Κυριάκη).

Αφού θεραπεύτηκε από τα τραύματά του, γύρισε το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς στην Αθήνα.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της 30ης Ιουλίου...

  • 1608: Ο Σαμουέλ ντε Σαμπλαίν πυροβολεί και σκοτώνει δύο αρχηγούς των Ιροκουά. Το γεγονός αυτό επηρέασε τις σχέσεις των Γάλλων με τους Ιροκουά για τα επόμενα εκατό χρόνια.
  • 1656: Οι σουηδικές δυνάμεις νικούν τις δυνάμεις της Πολωνο-Λιθουανικής Κοινοπολιτείας στη μάχη της Βαρσοβίας.
  • 1729: Ιδρύεται η Βαλτιμόρη.
  • 1733: Συστήνεται στη Μασαχουσέτη η πρώτη Μασονική Μεγάλη Στοά των μελλοντικών Η.Π.Α.
  • 1811: Ο πατήρ Μιγκέλ Ιδάλγο ι Κοστίγια, ηγέτης της εξέγερσης των Μεξικανών, εκτελείται από τους Ισπανούς στην Τσιουάουα.
  • 1825: Ο πλοίαρχος Τζορτζ Μπάιρον ανακαλύπτει τη νήσο Μάλντεν.
  • 1912: Πεθαίνει ο Ιάπωνας αυτοκράτορας Μεϊτζί και τον διαδέχεται ο γιος του, Ταϊσό.
  • 1930: Η Εθνική Ουρουγουάης κατακτά στο Μοντεβιδέο το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.
  • 1937: Με το διάταγμα 447, ξεκινά η επιχείρηση δίωξης των αντισοβιετικών στοιχείων και των φιλικών προς αυτών ατόμων. Με το διάταγμα αυτό ξεκινούν στην ουσία οι Δίκες της Μόσχας.
  • 1945: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: το ιαπωνικό υποβρύχιο I-58 βυθίζει το USS Indianapolis, σκοτώνοντας 879 ναύτες.

*Με πληροφορίες από wikipedia