Οι εβραίοι ιδρυτές των Ben & Jerry’s υποστηρίζουν το μποϊκοτάζ στις κατεχόμενες περιοχές της Παλαιστίνης

Οι εβραίοι ιδρυτές των Ben & Jerry’s υποστηρίζουν το μποϊκοτάζ στις κατεχόμενες περιοχές της Παλαιστίνης
Οι Bennett Cohen και Jerry Greenfield με επιστολή τους εξηγούν γιατί υποστηρίζουν το μποϊκοτάζ της εταιρίας στις κατεχόμενες περιοχές της Παλαιστίνης.

Μπορεί ο Ben Cohen και ο Jerry Greenfield που ίδρυσαν την εταιρία των πασίγνωστων παγωτών «Ben & Jerry’s», να γεννήθηκαν και να μεγάλωσαν στις ΗΠΑ, όμως αμφότεροι έχουν εβραϊκές ρίζες.

Αυτό όμως δεν σημαίνει οτι υποστηρίζουν, χωρίς αντίρρηση, κάθε κίνηση που κάνει το Ισραήλ. Ειδικά μάλιστα αν μιλάμε για το θέμα με την Παλαιστίνη.

Οι δύο ιδρυτές της εταιρίας λοιπόν, με επιστολή τους στους New York Times ανακοίνωσαν την απόλυτη υποστήριξή τους στην απόφαση του δ.σ των Ben & Jerry’s να μην εξυπηρετεί κατεχόμενες περιοχές. Ακόμα και αν αυτές είναι από την χώρα από την οποία κατάγονται, το Ισραήλ δηλαδή.

«Είμαστε και παραμένουμε ως σήμερα υποστηρικτές του κράτους του Ισραήλ, ωστόσο μπορούμε να το υποστηρίζουμε, αλλά ταυτόχρονα να είμαστε αντίθετοι με κάποιες πολιτικές του, όπως μπορεί να αντιταχθούμε και με κάποιες πολιτικές των ΗΠΑ.

Έτσι, υποστηρίζουμε κατηγορηματικά την απόφαση της εταιρίας να τερματίσει τις δραστηριότητές της σε κατεχόμενα εδάφη, τα οποία η πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας, μεταξύ των οποίων και τα Ηνωμένα Έθνη, θεωρούν ως παράνομη κατοχή», ανέφεραν αρχικά, τονίζοντας πως αν και δεν έχουν τον έλεγχο της εταιρίας πλέον, είναι περήφανοι για την πράξη της αυτή.

Όπως χαρακτηριστικά λένε: «Στην πραγματικότητα, πιστεύουμε ότι αυτή η πράξη μπορεί και πρέπει να θεωρηθεί ως προώθηση των εννοιών της δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αποτελούν βασικές αρχές Ιουδαϊσμού. Η Ben & Jerry's είναι μια εταιρεία που υποστηρίζει την ειρήνη», επισημαίνοντας τις κινήσεις που έχουν κάνει προς αυτή την κατεύθυνση... Από την αντίθεσή τους στον πόλεμο του Περσικού Κόλπου μέχρι και το αίτημα για μείωση 1% των αμυντικών δαπανών σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να ενισχυθούν δραστηριότητες που προωθούν την ειρήνη.

«Η δηλωμένη απόφαση της εταιρείας να ευθυγραμμίσει πλήρως τις δραστηριότητες της με τις αξίες της, δεν αποτελεί απόρριψη του Ισραήλ. Είναι μια απόρριψη της ισραηλινής πολιτικής, η οποία διαιωνίζει μια παράνομη κατοχή που αποτελεί εμπόδιο για την ειρήνη και παραβιάζει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού που ζει υπό την κατοχή», τόνισαν σε άλλο σημείο.

Κλείνοντας το κείμενό τους, ανέφεραν: «Πιστεύουμε ότι οι εταιρείες έχουν ευθύνη να χρησιμοποιήσουν τη δύναμη και την επιρροή τους για να προωθήσουν το ευρύτερο κοινό καλό», ενώ συμπλήρωναν: «Για εμάς, αυτό αντιπροσωπεύει αυτή η απόφαση και γι 'αυτό είμαστε περήφανοι που 43 χρόνια μετά την έναρξη ενός καταστήματος παγωτού σε ένα ερειπωμένο βενζινάδικο στο Burlington, Vt., τα ονόματά μας εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στη συσκευασία»