Το ανατρεπτικό και βραβευμένο "Bacurau" έρχεται στη μεγάλη οθόνη! (pics & vid)

Το ανατρεπτικό και βραβευμένο "Bacurau" έρχεται στη μεγάλη οθόνη! (pics & vid)
Το καθηλωτικό κι επαναστατικό "Bacurau" έρχεται από 26 Αυγούστου στους κινηματογράφους και σύντομα αποκλειστικά στο cinobo.com.

Το Bacurau είναι ένα νυκτόβιο πουλί με εξαιρετικό καμουφλάζ, όταν κάθεται πάνω σ' ένα κλαδί. Είναι, επίσης, ένα μικρό χωριό στη φτωχή επαρχία της Βραζιλίας, με κάποιους να το έχουν ξεγραμμένο από το χάρτη. Ακόμη, είναι η τελευταία ευκαιρία για να γυρίσεις σπίτι. Γι' αυτό «αν πας, πήγαινε με ειρήνη», όπως αναγράφεται και στην ταμπέλα έξω από το χωριό.

Έτσι ακριβώς ξεκινά η ομώνυμη ταινία των Κλέμπερ Μεντόνσα Φίλιου - Ζουλιάνο Ντορνέλες, που καθήλωσε το κοινό και βραβεύτηκε από την Επιτροπή του Φεστιβάλ των Καννών το 2019, και από 26 Αυγούστου θα βγει στους κινηματογράφους, αλλά και αποκλειστικά στο Cinobo.

Το "Bacurau" συνδυάζει sci-fi, γουέστερν και θρίλερ στοιχεία, αλλά και το Βραζιλιάνικο είδος cangaço (είδος ληστή στα βορειανατολικά της Βραζιλίας τον 19ο και αρχές 20ου αιώνα, κυριάρχησε στις βραζιλιάνικες ταινίες του '50 και του '60). Στην διάρκεια της ταινίας γίνονται αναφορές στην πολιτισμική κυριαρχία της Αμερικής, την πολιτική κατάσταση της Βραζιλίας, τον ανταγωνισμό βορρά - νότου, την προβληματική σχέση με την ιστορία, ενώ θίγονται και θέματα ταυτότητας και ορίων.

Λίγα λόγια για την ταινία

Bacurau1

Μερικά χρόνια από σήμερα… Το Μπακουράου, ένα μικρό χωριό στη φτωχή επαρχία της Βραζιλίας, θρηνεί τον χαμό της μητριάρχη του, της Καρμελίτα, η οποία έφυγε πλήρης ημερών στα 94 της χρόνια. Μέρες μετά, οι κάτοικοι συνειδητοποιούν ότι η κοινότητά τους έχει εξαφανιστεί από τους περισσότερους χάρτες. Το σήμα χάνεται από τα κινητά τηλέφωνα, παράξενοι επισκέπτες κάνουν την εμφάνισή τους και ένας αδιόρατος κίνδυνος καραδοκεί, όχι πολύ μακριά.

Μια νεαρή γυναίκα, η Τερέζα, επιστρέφει από την πόλη στο χωριό της, για την κηδεία της γιαγιάς της. Στο δρόμο θα έρθει αντιμέτωπη με μια παρέλαση από ανοιχτά φέρετρα και κατακρεουργημένους νεκρούς. Στο σπίτι, όπου θρηνούν την ηγετική μορφή και γιαγιά της, Καρμελίτα, η γιατρός του χωριού, την οποία υποδύεται η Σόνια Μπράγκα («Aquarius»), θα κάνει μια σκηνή βρίζοντας την χυδαία. Ο διεφθαρμένος δήμαρχος κάνει τα πάντα για να μην φτάσει ποτέ στο χωριό πόσιμο νερό και ο δάσκαλος του χωριού ανακαλύπτει ξαφνικά πως ο τόπος τους έχει εξαφανιστεί από το Google maps.

Την φαινομενικά ησυχία που υπάρχει θα διαταράξει ο ερχομός μιας ομάδας «κυνηγών» από την Αμερική, που είναι αποφασισμένοι να φύγουν μόνο, όταν θα έχει χυθεί αίμα (μεταξύ αυτών και ο Ούντο Κίερ). Σκοπός τους να σκοτώσουν όλους τους κατοίκους.

Στα πολλά παράξενα που συμβαίνουν στο Μπακουράου προστίθεται ένα... διαστημόπλοιο κι ένα drone, ενώ οι κάτοικοί του δεν δείχνουν την όρεξη να παραδοθούν σε κανέναν κι είναι έτοιμοι για τον πόλεμο που έχει ανοίξει.

Διθυραμβικές κριτικές

Bacurau2

Η ταινία απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από μεγάλα μέσα ενημέρωσης. Αρκετοί χαρακτήρισαν το "Bacurau" ανατρεπτικό, αδίστακτο, τρομακτικό και με παράξενο χιούμορ.

Ο "The Guardian" υποστήριξε πως είναι ένα «τρομακτικό γουέστερν για μια πόλη σε πολιορκία από μια άγνωστη απειλή, εκτελεσμένο με αδίστακτη καθαρότητα». Το "Variety" έγραψε «Μια αιματοβαμμένη κριτική της πολιτικής κατάστασης στη Βραζιλία», ενώ οι "The New York Times" σημείωσαν πως «Το παράξενο χιούμορ συναντά τον αιχμηρό πολιτικό σχολιασμό σε ποταμούς αίματος».

«Επιθυμία μας να εκπλήξουμε τον κόσμο»

Bacurau3

Αυτή είναι η τρίτη ταινία του Κλέμπερ Μεντόνσα Φίλιου, ο οποίος την σκηνοθέτησε με τον μέχρι πρότινος σχεδιαστή παραγωγής του στις δύο προηγούμενες ταινίες, Ζουλιάνο Ντορνέλες. Σε συνέντευξή τους, ο Ντορνέλες δήλωσε σχετικά:

«Το Bacurau προέκυψε μέσα από τις παρατηρήσεις μας, την ενόχλησή μας και την επιθυμία μας να εκπλήξουμε τον κόσμο, δείχνοντας αυτό το φτωχό, απομακρυσμένο μέρος του κόσμου να εκδικείται όλους αυτούς που το θεωρούν "απλοϊκό" ή "αστείο" ή "εύθραυστο", όταν είναι το ίδιο σύνθετο και ενδιαφέρον με οποιοδήποτε άλλο μέρος».

Ο Μεντόνσα Φίλιου συμπλήρωσε επίσης πως «είναι πολύ ενδιαφέρον να σκεφτεί κανείς ότι "ξένοι" έχουν τη δύναμη να σβήσουν ένα μέρος από το ραντάρ, τους χάρτες, το GPS. Είναι μια επίδειξη δύναμης, που πιθανότατα συμβαίνει συνέχεια» κι έδωσε ένα παράδειγμα «Μια φορά, εγώ εξαφανίστηκα από το σύστημα σε ένα ξενοδοχείο, αλλά κανείς δεν μου ζήτησε να φύγω. Δεν ήμουν καταχωρημένος πια, αλλά ταυτόχρονα, το δωμάτιό μου φαινόταν πληρωμένο και κατειλημμένο από κάποιον που το σύστημα δεν γνώριζε ότι ήμουν εγώ. Τυπικά, δεν ήμουν στο ξενοδοχείο, αν και ήμουν φυσικά, καθώς προσπαθούσα να τους εξηγήσω ότι όντως ήμουν εκεί. Αυτό ήταν ένα λάθος του συστήματος, αλλά κάποιες φορές τα χαρτιά και η γραφειοκρατία χρησιμοποιούνται εναντίον ανθρώπων. Συνήθως πρόκειται για κάποιον που κάνει επίδειξη δύναμης και κατάχρηση εξουσίας για να καταστρέψει κάτι».

Ο Ντορνέλες πρόσθεσε ακόμη ότι «Bacurau σημαίνει η τελευταία ευκαιρία να γυρίσεις σπίτι. Είναι ένα νυκτόβιο πουλί με εξαιρετικό καμουφλάζ όταν κάθεται πάνω σ’ ένα κλαδί. Είναι μια σύντομη, δυνατή λέξη που επικαλείται κάτι μυστήριο, που είναι εκεί, στο σκοτάδι, ζωντανό, αλλά που δεν το βλέπει κανείς. Κάτι που θα το παρατηρήσεις, μόνο αν θέλει το ίδιο να το παρατηρήσεις. Το ίδιο ισχύει και για το χωριό Bacurau: ξέρει από σκοτάδι, ξέρει πώς να μην προκαλεί την προσοχή. Για την ακρίβεια προτιμά να περνά απαρατήρητο. Το λέει ακόμα και στην ταμπέλα, στον δρόμο. Αν πας εκεί, να πας ειρηνικά».

Bacurau4

Συντελεστές
Σενάριο/Σκηνοθεσία: Κλέμπερ Μεντόνσα Φίλιου, Ζουλιάνο Ντορνέλες
Παραγωγοί: Εμιλί Λεκλό - CINEMASCÓPIO PRODUÇÕES Σαΐντ Μπεν Σαΐντ, Μισέλ Μερκτ - SBS PRODUCTIONS
Διεύθυνση Παραγωγής: Ντόρα Αμορίμ
Φωτογραφία: Πέντρο Σοτέρο
Σκηνογραφία: Θάλες Γιουνκέιρα
Πρωτότυπη Μουσική: Ματέους Άλβες, Τόμας Άλβες Σούζα
Μοντάζ: Εντουάρντο Σεράνο
Πρωταγωνιστούν: Σόνια Μπράγκα, Ούντο Κίερ, Μπάρμπαρα Κόλεν, Τόμας Ακίνο, Σιλβέρο Περέιρα
Διάρκεια: 131’
Έτος Παραγωγής: 2019

Από 26 Αυγούστου στους κινηματογράφους και σύντομα αποκλειστικά στο cinobo.com