Ανέβηκε η μέση ταχύτητα ελληνικής σύνδεσης στο internet εν μέσω πανδημίας

Ανέβηκε η μέση ταχύτητα ελληνικής σύνδεσης στο internet εν μέσω πανδημίας
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε πρόσφατη έρευνά του ο ΣΕΠΕ.

Άνοδο κατά 34,83% σημείωσε η μέση ταχύτητα download στις σταθερές συνδέσεις από Ελλάδα και κατά 44% γενικότερα μέσα στο 2020, όπως αναφέρουν οι τελευταίες μετρήσεις της πλατφόρμας ΥΠΕΡΙΩΝ της ΕΕΤΤ. Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η μέση ελληνική σταθερή σύνδεση έχει διαμορφωθεί στα 27Mbps και η αύξηση αυτή οφείλεται στο ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον για ταχύτητες νέας γενιάς, όπως VDSL και FTTH.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΕΠΕ, οι Έλληνες δείχνουν αρκετά μεγαλύτερο ενδιαφέρον για πρόσβαση στο διαδίκτυο με υψηλές ταχύτητες, ενώ όλο το 2020 καταγράφηκαν 3.150 στην πλατφόρμα (ΥΠΕΡΙΩΝ) και έγιναν πάνω από 24 χιλιάδες μετρήσεις (71% περισσότερες σε σχέση με το 2019).

Σύμφωνα με τα δεδομένα που ισχύουν από τα τέλη του 2020 και έπειτα, οι πάροχοι είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν τους συνδρομητές για την ελάχιστη και μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να πιάσει η σύνδεσή τους, ενώ έχουν θεσπιστεί και αποζημιώσεις στην περίπτωση που διαπιστωθούν μόνιμα ή συνεχώς επανεμφανιζόμενα προβλήματα.

Πρόβλημα θεωρείται απόκλιση άνω το 30% από την ονομαστική ταχύτητα σε μια σύνδεση ADSL και πάνω από 20% για τους άλλους τύπους, ενώ και οι καταναλωτές μπορούν να προσφύγουν στα αρμόδια όργανα με καταγγελία της σύμβασης αν ένα πρόβλημα δεν διορθωθεί εντός 30 ημερών. Η διαδικασία ξεκινάει από την επικοινωνία με τον πάροχο, περνάει σε δεύτερη φάση (αν δεν λυθεί με την πρώτη) στο Συνήγορο του Καταναλωτή και σε τρίτο στάδιο καταλήγει στην ΕΕΤΤ.

Η πρόσφατη έκθεση Ανοιχτού Διαδικτύου της ΕΕΤΤ, πάντως, αναφέρει πως από τον Μάιο του 2020 έως και τον Απρίλιο του 2021 σημειώθηκε χαμηλός αριθμός παραπόνων, με τα περισσότερα από αυτά να αφορούν την γενικότερη ποιότητα της υπηρεσίας και τις ταχύτητες σύνδεσης.