Δύο αδελφές στις... βιτρίνες του Άμστερνταμ έχουν εξυπηρετήσει 335.000 πελάτες (vid)

Δύο αδελφές στις... βιτρίνες του Άμστερνταμ έχουν εξυπηρετήσει 335.000 πελάτες (vid)
H Louise και η Martine Fokken αποσύρθηκαν το 2012, έχοντας εξυπηρετήσει περίπου 335.000 πελάτες.

Μερικοί από τους λόγους που το Άμστερνταμ προσελκύει μεγάλο αριθμό τουριστών, ειδικά νεαρής ηλικίας είναι η διασκέδαση, η ελεύθερη αγορά συγκεκριμένων ναρκωτικών και οι βιτρίνες στην Red Light District.

Εκεί για πολλά χρόνια, κυριαρχούσαν οι μορφές δύο γυναικών που ήταν αδέλφια και δούλευαν στο ίδιο... μαγαζί. Της Louise και της Martine Fokken, οι οποίες λίγο πριν αποσυρθούν το 2012 είχαν ανακηρυχθεί ως «Τα γηραιότερα κορίτσια βιτρίνας».

Και όχι άδικα, αν αναλογιστεί κανείς στα περίπου 50 χρόνια που βρίσκονταν εκεί εξυπηρέτησαν 335.000 πελάτες, με αποτέλεσμα να αποκτήσουν το χαρακτήρα... θρύλου στο χώρο και να γυριστεί μέχρι και το ντοκιμαντέρ για αυτές, με τίτλο «Meet the Fokkens».

Η συνύπαρξή τους στην βιτρίνα

Σε συνέντευξη που είχαν παραχωρήσει πριν από περίπου 10 χρόνια στον Guardian είχαν αποκαλύψει μέρος των εμπειριών τους, με την Louise να εξιστορεί πως έφτασε να δουλεύει μαζί με την αδελφή της.

Όπως φαντάζεστε, ο λόγος δεν ήταν και τόσο ευχάριστος. «Ήμουν περίπου 20 ετών όταν ο άνδρας μου, μου είπα πως αν δεν βγάλω λεφτά, θα με αφήσει. Είχαμε παιδιά, τον αγαπούσα και κάτι έπρεπε να κάνω», είπε αρχικά.

Εκείνη την περίοδο η Martine είχε ήδη ξεκινήσει να δουλεύει στις βιτρίνες και την βοήθησε να προσληφθεί ως καθαρίστρια. Μόνο που οι πελάτες την έβλεπαν και την ζητούσαν για να συνευρεθούν ερωτικά, με αποτέλεσμα μετά από λίγο καιρό να αλλάξει πόστο και να δουλεύει μαζί με την αδελφή της.

Κάτι που απογείωσε την πελατεία, καθώς δεν ήταν λίγοι εκεί που ήθελαν να περάσουν λίγη ώρα με δύο αδελφές, ενώ τις έκανε να νιώθουν καλύτερα και πιο ασφαλείς.

«Χάλασε ο κόσμος»

Τα λεφτά που έβγαζαν ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά, όμως όπως εξήγησαν στην πορεία τα πράγματα άλλαξαν. Η φορολογία για τις εργαζόμενες στον τομέα αυτό άλλαξε, ενώ και η πελατεία έγινε πιο επικίνδυνη.

«Οι άντρες είναι διαφορετικοί τώρα. Πίνουν αρκετά, είναι χοντροί και δεν σέβονται. Θα έπρεπε να κάνουν ποδήλατο όπως πολλοί Ολλανδοί και όχι να πίνουν όλη την ώρα», είπε η Martine που αποσύρθηκε λίγο μετά την αδελφή της, η οποία ουσιαστικά αναγκάστηκε λόγω της αρθρίτιδας που την ταλαιπωρούσε.