Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: Υπογράφεται η συνθήκη της Λωζάνης

Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: Υπογράφεται η συνθήκη της Λωζάνης
Σαν Σήμερα, το 1923, υπογράφεται στη Λωζάνη η ομώνυμη συνθήκη που καθορίζει τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία.

Η συνθήκη της Λωζάνης υπογράφηκε, σαν σήμερα, 24 Ιουλίου το 1923 και με την οποία καθορίστηκαν τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, καθώς επίσης και της Τουρκίας και των ομάδων που πολέμησαν τους Τούρκους.

Όσον αφορά την Ελλάδα, στη θάλασσα, αποδίδεται στην Ελλάδα κάθε νησί, νησίδα και βραχονησίδα, που βρίσκεται πέρα από τα τρία μίλια από τις μικρασιατικές ακτές, εκτός από την Ίμβρο και την Τένεδο.

Στα σημαντικά γεγονότα της 24ης Ιουλίου είχαμε:

1823: Καταργείται η δουλεία στη Χιλή.

1879: Πέθανε ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, Έλληνας ποιητής και πολιτικός.

1901: «Έφυγε από τη ζωή» ο Ανδρέας Λασκαράτος, Έλληνας ποιητής και σατιρικός συγγραφέας.

1909: Ιδρύεται στην τουρκοκρατούμενη Θεσσαλονίκη η Σοσιαλιστική Εργατική Ομοσπονδία, γνωστή και ως «Φεντερασιόν».

1923: Υπογράφεται η Συνθήκη της Λωζάνης, που καθορίζει τα ελληνοτουρκικά σύνορα: Στη στεριά, ο μέσος ρους του ποταμού Έβρου. Στη θάλασσα, αποδίδεται στην Ελλάδα κάθε νησί, νησίδα και βραχονησίδα, που βρίσκεται πέρα από τα τρία μίλια από τις μικρασιατικές ακτές, εκτός από την Ίμβρο και την Τένεδο.

1943: Αρχίζει η Επιχείρηση Γόμορρα κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Το Αμβούργο βομβαρδίζεται από αμερικανικά αεροπλάνα την ημέρα και από βρετανικά και καναδικά αεροπλάνα τη νύχτα. Μέχρι το τέλος της επιχείρησης, 9.000 τόνοι εκρηκτικών θα σκοτώσουν περισσότερους από 30.000 ανθρώπους και θα καταστρέψουν 280.000 κτίρια.

1950: Η πολεμική αεροπορική βάση στο Κέιπ Κανάβεραλ πραγματοποιεί την πρώτη της εκτόξευση πυραύλου.

1974: Χιλιάδες λαού υποδέχονται στο αεροδρόμιο του Ελληνικού στις 2 π.μ. τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που φτάνει από το Παρίσι, με αεροπλάνο του προέδρου της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν. Στις 4:15 π.μ. ορκίζεται πρωθυπουργός, μπροστά στο στρατηγό Φαίδωνα Γκιζίκη.

1982: Καταργείται στην Ελλάδα η ποινική δίωξη της μοιχείας, με την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου.

2013: Εκτροχιάστηκε τρένο στην Γαλικία από ανθρώπινο λάθος. 79 ήταν οι νεκροί και 95 οι τραυματίες. Ο πρόεδρος της χώρας Μαριάνο Ραχόι κήρυξε τριήμερο πένθος. Είναι το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα τα τελευταία 70 χρόνια στην Ισπανία