Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: Καταρρέει η χούντα του Ιωαννίδη και καλείται ο πρώην πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Καραμανλής

Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: Καταρρέει η χούντα του Ιωαννίδη και καλείται ο πρώην πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Καραμανλής
Στις 23 Ιουλίου 1974 η επτάχρονη δικτατορία της 21ης Απριλίου, υπό το βάρος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, κατέρρευσε.

Σαν σήμερα, στις 23 Ιουλίου, το 1974, καταρρέει η χούντα του Ιωαννίδη και καλείται ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής να ηγηθεί της νέας κυβέρνησης, ξεκινώντας η εποχή της μεταπολίτευσης στην Ελλάδα.

Η περίοδος της δικτατορίας τελείωσε όταν η Χούντα του Ιωαννίδη «κατέρρευσε» κάτω από το βάρος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, παρόλο που η στρατιωτική ηγεσία παρέμεινε στη θέση της σχεδόν μέχρι το τέλος του έτους.

Η εισβολή στην Κύπρο ξεκίνησε νωρίτερα (στις 20 Ιουλίου 1974) και αποτέλεσε παράβαση του καταστατικού χάρτη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Συνθήκης Εγγυήσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Χούντα και οι άνθρωποί της στην Κύπρο, οι οποίοι είχαν προχωρήσει σε πραξικοπηματική ανατροπή του Μακαρίου, αιφνιδιασμένοι από την τουρκική αντίδραση ουσιαστικά δεν ήξεραν πώς να αντιδράσουν, παραπλανημένοι και από τις διαβεβαιώσεις των Αμερικανών.

Το αποτέλεσμα ήταν η κατάληψη του 40% των εδαφών του νησιού (3% με την επιχείρηση «Αττίλας Ι» και σχεδόν το μισό νησί με τον «Αττίλα ΙΙ»).

Την 24η Ιουλίου έφθασε στην Αθήνα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με το προεδρικό αεροπλάνο της γαλλικής Προεδρίας, το οποίο έθεσε στη διάθεση του ο Γάλλος πρόεδρος Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εσταίν.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της 23ης Ιουλίου...

  • 1914: Η Αυστροουγγαρία εκδίδει μία σειρά αιτημάτων σε ένα τελεσίγραφο προς το Βασίλειο της Σερβίας με αφορμή τη δολοφονία του Αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου της Αυστρίας. Η Σερβία αποδέχεται όλα τα αιτήματα εκτός από ένα και η Αυστρία θα κηρύξει τον πόλεμο στις 28 Ιουλίου.
  • 1926: Η Fox Film αγοράζει τις πατέντες του συστήματος ήχου Movietone για την εγγραφή ήχου σε φιλμ.
  • 1929: Η φασιστική κυβέρνηση στην Ιταλία απαγορεύει τη χρήση ξένων λέξεων.
  • 1942: Ολοκαύτωμα: Αρχίζει η λειτουργία του στρατόπεδου εξόντωσης Τρεμπλίνκα.
  • 1945: Αρχίζουν οι μεταπολεμικές νομικές διαδικασίες εναντίον του Φιλίπ Πεταίν.
  • 1952: Ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα.
  • 1952: Αιγυπτιακό πραξικόπημα. Ομάδα νεαρών αξιωματικών στρατού και αεροπορίας κατέλαβαν το Κάιρο και μεγάλες πόλεις. Τρεις ημέρες αργότερα το πραξικόπημα χαρακτηρίζεται επανάσταση, (Ιουλιανή επανάσταση), και ο Βασιλεύς Φαρούκ υποχρεώθηκε σε παραίτηση υπέρ του διαδόχου και να εγκαταλείψει την Αίγυπτο.
  • 1968: Ανταλλαγή πυροβολισμών λαμβάνει χώρα στο Κλίβελαντ, μεταξύ μίας μαχητικής οργάνωσης μαύρων και της αστυνομίας του Κλίβελαντ. Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής των πυροβολισμών, αρχίζουν ταραχές που θα διαρκέσουν πέντε ημέρες.
  • 2007: Πτώση αεροσκάφους CL-415 κατά τη διάρκεια πυρόσβεσης, στα Στύρα Ευβοίας.
  • 2018: Φονικές πυρκαγιές ξεσπούν στην Αττική τόσο στην Κινέτα όσο κυρίως στο Μάτι της Ραφήνας.