Η εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο (vids)

Η εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο (vids)
Μαύρη μέρα, η 20η Ιουλίου, καθώς σαν σήμερα, το 1974 εισέβαλαν οι Τούρκοι στην Κύπρο και κατέχουν από τότε το βόρειο τμήμα της.

Στις 10 Ιουλίου το 1974, με την κωδική ονομασία «Αττίλας», οι Τούρκοι εισέβαλαν με αποβατικές και αεροπορικές επιχειρήσεις στην Κύπρο, Συνολικά συμμετείχαν 40.000 άνδρες υπό τη διοίκηση του αντιστρατήγου Νουρετίν Ερσίν.

Η ελληνική πλευρά πιάστηκε στον ύπνο και η αντίδρασή της εκδηλώθηκε με μεγάλη καθυστέρηση. Η Τουρκία υποστήριξε ότι δεν επρόκειτο για εισβολή, αλλά για «ειρηνική επέμβαση», με σκοπό την επαναφορά της συνταγματικής τάξης στην Κύπρο, που είχε καταλυθεί από το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου (15 Ιουλίου 1974), ωστόσο οι κάτοικοι βρέθηκαν στο έλεος των εισβολέων, άοπλοι πολίτες δολοφονήθηκαν, γυναίκες βιάστηκαν και αιχμάλωτοι στρατιώτες εκτελέστηκαν.

Το ελληνικό Πεντάγωνο γνώριζε τις κινήσεις των Τούρκων, αλλά θεωρούσε ότι μπλοφάρουν. Η καθυστερημένη κινητοποίηση έδωσε τη δυνατότητα στους Τούρκους εισβολείς να παγιώσουν τις θέσεις τους και να δημιουργήσουν προγεφύρωμα από το Πέντε Μίλι της Κερύνειας προς τον Άγιο Ιλαρίωνα, έχοντας ως αντικειμενικό στόχο τη σύνδεσή του με τον τουρκοκυπριακό θύλακο της Λευκωσίας.

Οι μονάδες της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ, όταν κινητοποιήθηκαν άρχισαν να πολεμούν με ηρωική αυτοθυσία, χωρίς μάλιστα να διαθέτουν αεροπορική κάλυψη και σύγχρονο οπλισμό. Αριθμούσαν γύρω στους 12.000 άνδρες, Ελληνοκύπριους και Ελλαδίτες, υπό τη διοίκηση του ταξιάρχου Μιχαήλ Γεωργίτση, που είχε το γενικό πρόσταγμα στο πραξικόπημα κατά του Μακαρίου. Άρχισε να κινητοποιείται και ο ελληνοκυπριακός ανδρικός πληθυσμός και να μετέχει στον άνισο αγώνα με ό,τι διέθετε ο καθένας, πυροβολώντας ακόμα και από τις στέγες των σπιτιών του κατά των εισβολέων αλεξιπτωτιστών.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εκδίδει το υπ’ αριθμόν 353 ψήφισμα, με το οποίο καλεί σε κατάπαυση του πυρός και σε αποχώρηση από την Κύπρο του «ξένου στρατιωτικού δυναμικού». Παρά την ομόφωνη έγκρισή του, αγνοείται από την Τουρκία,

Το απόγευμα της 22ας Ιουλίου τηρείται η ανακωχή, η οποία όμως θα παραβιασθεί αρκετές φορές από τους εισβολείς. Οι Τούρκοι ελέγχουν το 3% του Κυπριακού εδάφους, έχοντας δημιουργήσει ένα προγεφύρωμα, που συνδέει την Κερύνεια με τον τουρκοκυπριακό θύλακο της Λευκωσίας.