«Καμπανάκι» Χαρδαλιά για Μύκονο, Ηράκλειο, Ρέθυμνο: Ποιες περιοχές «ανέβηκαν» στο «πορτοκαλί»

«Καμπανάκι» Χαρδαλιά για Μύκονο, Ηράκλειο, Ρέθυμνο: Ποιες περιοχές «ανέβηκαν» στο «πορτοκαλί»
Πιο αυστηρά μέτρα σε έξι περιοχές της Ελλάδας. Τι ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε αλλαγές στα χρώματα του επιδημιολογικού χάρτη.

Συγκεκριμένα στο «πορτοκαλί» επίπεδο ανεβαίνουν μια σειρά περιοχών. Μάλιστα, τόνισε πως σε μόλις μία εβδομάδα, τετραπλασιάστηκαν τα ενεργά κρούσματα στη Μύκονο, ενώ στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο αυξήθηκαν κατά δύο και τρεις φορές.

Τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα εξετάστηκαν από την αρμόδια επιτροπή και αποφασίστηκε η επικαιροποίηση του Επιδημιολογικού Χάρτη της χώρας ως εξής:

Οι Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών, Ιωαννίνων, Ανατολικής Αττικής, Βορείου Τομέα Αθηνών, Πειραιώς, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Δυτικής Αττικής και Λάρισας ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο πορτοκαλί (επίπεδο 3), όπως και οι δήμοι Σαλαμίνας και Πάρου οι οποίοι ανεβαίνουν κι αυτοί στο πορτοκαλί.

Επίσης επίπεδο ανεβαίνουν και οι Περιφερειακές Ενότητες Καρδίτσας, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Άνδρου, Αχαΐας, Κοζάνης, Τήνου, Πρέβεζας, Ζακύνθου, Σύρου, Λέσβου, Θεσσαλονίκης, Θεσπρωτίας, Αρκαδίας, Κεφαλληνίας και Αιτωλοακαρνανίας, οι οποίες μεταφέρονται στο κίτρινο επίπεδο, στο επίπεδο 2.

Στο ίδιο επίπεδο δηλαδή στο κίτρινο ανεβαίνουν και οι δήμοι Ικαρίας, Λέρου, Κύθνου, Λευκάδας, Μήλου, Σερίφου, Αντίπαρου και Χίου.

Τέλος ο δήμος Λειψών πέφτει επίπεδο και μεταφέρεται στο πράσινο επίπεδο 1.

«Η αύξηση του ιικού φορτίου, που φαίνεται από την αύξηση των ενεργών κρουσμάτων καθώς έχουν υπερδιπλασιαστεί την τελευταία εβδομάδα, δείχνει ότι πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση, σε απόλυτη επιφυλακή. Να συνεχίσουμε να τηρούμε τους υγειονομικούς κανόνες, να υποβαλλόμαστε συχνά σε διαγνωστικό έλεγχο και να προγραμματίσουμε τον εμβολιασμό μας -όσοι δεν το έχουμε κάνει ήδη- κλείνοντας το δικό μας ραντεβού "Ελευθερίας"», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Επιδημιολογικός χάρτης


Τα έξι νησιά αυξημένης επιτήρησης

Οι περιοχές Μύκονος, Ρέθυμνο και Ηράκλειο και οι δήμοι Ιητών, Θήρας και Πάρου, σε πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης με συγκεκριμένα μέτρα.

Στις έξι αυτές περιοχές αυξημένης επιτήρησης από το Σάββατο 17 Ιουλίου, οι μη εμβολιασμένοι σε εστίαση και τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα, μία φορά με self test και μία με rapid, με ταυτόχρονη υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στο «ΕΡΓΑΝΗ».

Υποχρέωση για τεστ δύο φορές την εβδομάδα αφορά και μη εμβολιασμένα μέλη των πληρωμάτων επιβατηγών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων.