«Mε μετάλλαξη Δέλτα το 50% των νέων κρουσμάτων»

«Mε μετάλλαξη Δέλτα το 50% των νέων κρουσμάτων»
Ανησυχία επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα και για την εξάπλωση της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του κορονοϊού.

Ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, Δημήτρης Θάνος, μιλώντας σε ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην επιτροπή Ερευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, προχώρησε στην διαπίστωση πως πλέον στη χώρα μας το 50% των κρουσμάτων κορονοϊού αφορούν στη μετάλλαξη Δέλτα.

Αυτό είναι κάτι που ανησυχεί αρκετά τους επιστήμονες, όπως τόνισε. Όπως είπε, βάσει των καινούργιων στοιχείων του ΕΟΔΥ, από την αρχή της πανδημίας τα κρούσματα είναι περίπου 450.000. Οι θάνατοι συνολικά προσεγγίζουν τις 13.000, ενώ συνολικά όσοι έχουν αναρρώσει από τον ιό ανέρχονται σε 411.000.

Σύμφωνα με την εξήγηση του καθηγητή, το σύνολο της πανδημίας μπορεί να χωριστεί σε 4 κύματα:

  • το πρώτο ήταν με ελάχιστα κρούσματα,
  • το δεύτερο είχε μια δραματική αύξηση, η οποία έγινε το χειμώνα του 2020
  • από το 2021 ξεκίνησε το τρίτο, το οποίο ήταν αρκετά έντονο και ξεκίνησε και ουσιαστικά ολοκληρώθηκε πριν από δύο εβδομάδες.

«Σε αυτό το τρίτο κύμα επικράτησαν δύο στελέχη, το στέλεχος Α, το οποίο είναι η βρετανική μετάλλαξη όπως λέμε, και το στέλεχος 1-1-3-18, το οποίο ανακαλύψαμε εδώ, στο κέντρο της Αθήνας. Σήμερα, είναι το στέλεχος αυτό το οποίο, κατά κάποιον τρόπο, μαζί με την Α ανταγωνίζονται, να το πω έτσι απλά, το στέλεχος Δέλτα, το οποίο εμφανίστηκε πριν από δύο περίπου εβδομάδες», τόνισε.

Το στέλεχος Δέλτα αντιστοιχεί στο 50% των νέων κρουσμάτων

«Σήμερα, με τα καινούργια δεδομένα, το στέλεχος Δέλτα αντιστοιχεί περίπου στο 50% των καινούργιων κρουσμάτων που ταυτοποιούνται στη χώρα μας. Εμείς εδώ στο ΙΙΒΕΑΑ, από την αρχή της πανδημίας και λόγω των πολύ εξελιγμένων υποδομών τις οποίες διαθέτει το Ίδρυμα, έχουμε εμπλακεί στη μελέτη του κορονοϊού, και στο επίπεδο της διάγνωσης. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί 270.000 μοριακές εξετάσεις, τις οποίες εκτελούμε για λογαριασμό της πρώτης Υ.Π.Ε. αλλά και για τον ΕΟΔΥ, καθώς επίσης και για την Πολιτική Προστασία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ανησυχία για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη

Αναλύοντας περαιτέρω τα ευρήματα των μελετών του, ο Δημήτρης Θάνος προειδοποίησε πως το στέλεχος Β του ιού -της Ν. Αφρικής- έχει αρχίσει να ανησυχεί τους επιστήμονες, καθώς τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει μια ραγδαία αύξηση, που παραλληλίζει με αυτή του στελέχους Δέλτα.

«Δεν μπορούμε μέχρι στιγμής ακόμα να δούμε ποια είναι η συσχέτιση αυτή», είπε.

Επίσης, πρόσθεσε πως στέλεχος του ιού ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα στις αρχές Φεβρουαρίου, με τα κρούσματα συνολικά να ανέρχονται σε 3.467.

«Πριν τα δεδομένα που στείλαμε πριν από δύο ώρες ήταν γύρω στο 40% Δέλτα. Σας ενημερώνω ότι σήμερα είμαστε πάνω από το 50% Δέλτα σε όλα τα νέα κρούσματα και βέβαια έχουμε την 318, την Α, και την ανησυχητική αύξηση της Β, η οποία μπορεί να μην είναι πολλά στελέχη, μεγάλος ο αριθμός, αλλά υπενθυμίζω έχει μεγάλη μεταδοτικότητα και έχει και μεγαλύτερη αντοχή στη φυσική ή στην εμβολιαστική ανοσία», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο στέλεχος Α του ιού, του λεγόμενου και βρετανικού, είπε πως «για πρώτη φορά ανιχνεύτηκε στην περίφημη πτήση από το Ντουμπάι, την περίοδο των Χριστουγέννων, όπου και ταυτοποιήθηκαν στο αεροδρόμιο τέσσερα θετικά κρούσματα και τα οποία εστάλησαν κατευθείαν από την Πολιτική Προστασία σε μας, παραμονή Πρωτοχρονιάς».

Προετοιμαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε το τέταρτο κύμα

Μιλώντας ειδικά για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, αναγνώρισε πως δεν μπορεί να εξηγήσει για ποιον λόγο έχει αρχίσει να αυξάνεται, σημείωσε ωστόσο πως η εξάπλωσή της γίνεται παράλληλα με αυτή της Δέλτα.

«Είμαστε ενήμεροι και προετοιμαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε αυτό το τέταρτο κύμα. Νομίζω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα και το χρόνο πλέον, την πολυτέλεια, να λάβουμε πολύ εξειδικευμένα και ακριβή μέτρα περιορισμού της νόσου», ανέφερε.