Από τα 22 θύματα στη «Ματωμένη Κυριακή» του Μπέλφαστ κανένα δεν έφερε όπλο!

Από τα 22 θύματα στη «Ματωμένη Κυριακή» του Μπέλφαστ κανένα δεν έφερε όπλο!
Σαν σήμερα το 1921 ξεκίνησαν τα αιματηρά γεγονότα στη Β.Ιρλανδία μεταξύ των Προτεσταντών και των Καθολικών.

Η 10η Ιουλίου, είναι μια ημερομηνία βαθιά χαραγμένη στη μνήμη των Βορειοιρλανδών! Τα αιματηρά γεγονότα του 1921 που ξεκίνησαν τότε και διήρκησαν 4 ημέρες, έχουν περάσει στην ιστορία ως «Ματωμένη Κυριακή» (Belfast’s Bloody Sunday), καθώς ο τραγικός απολογισμός από τη σύγκρουση των καθολικών και των προτεσταντών ήταν 22 νεκροί, 70 τραυματίες και 200 κατεστραμμένα σπίτια.

1

Ο διωγμός από τα ναυπηγεία

Η Ιρλανδία πάλευε για την ανεξαρτησία της από τις βρετανικές αρχές και αναπόφευκτα η οργή και το μίσος, προϊόντα της πολιτικής βίας, είχαν ξεσπάσει δύο χρόνια πριν, μετά τον διωγμό 7.000 καθολικών από τα ναυπηγεία του Μπέλφαστ, αλλά και τον θάνατο πενήντα ανθρώπων που σκοτώθηκαν πάνω στις ταραχές μεταξύ καθολικών και προτεσταντών. Ήταν η «απάντηση», στην ενέργεια του IRA (Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός) να σκοτώσει έναν μυστικό πράκτορα της RIC, της ένοπλης Αστυνομίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

2

Το συνθηματικό με τους κάδους απορριμμάτων

Στις 8 Ιουλίου, η RIC εισέβαλε σε περιοχή όπου κατοικούσαν κυρίως Καθολικοί υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Ιρλανδίας, αλλά συνάντησαν σθεναρή αντίσταση από 15 περίπου εθελοντές του IRA. Την επομένη, ο IRA έστησε ενέδρα σε ένα θωρακισμένο φορτηγό της βρετανικής αστυνομίας, σκοτώνοντας έναν άνδρα της RIC. Είχαν ειδοποιηθεί, για την παρουσία της περιπόλου της αστυνομίας από τους κατοίκους της περιοχής, μέσω συνθηματικού χτυπήματος... των κάδων απορριμμάτων.

1

Κανένα από τα θύματα δεν είχε όπλο

Αυτό εξόργισε τις βρετανικές δυνάμεις και φτάσαμε στην 10η Ιουλίου που ξέσπασαν άγριες μάχες μεταξύ καθολικών και προτεσταντών στο δυτικό Μπέλφαστ! 16 άμαχοι, οι 11 εξ αυτών Καθολικοί και οι 5 Προτεστάντες, έχασαν τη ζωή τους και 161 σπίτια καταστράφηκαν, 150 εκ των οποίων ήταν σπίτια Καθολικών. Οι μάχες συνεχίστηκαν καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας, μεταξύ ενόπλων δυνάμεων και των δύο πλευρών, αλλά και τις επόμενες δύο ημέρες, που ακόμα 4 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Η οργή του όχλου ήταν τόσο μεγάλη, που ο IRA αδυνατούσε να την ελέγξει.

1

Δύο χρόνια μετά, μια δημόσια έρευνα για το τραγικό συμβάν της 10ης Ιουλίου, έδειξε ότι κανένα από τα θύματα δεν έφερε όπλο.
Η βία της «Ματωμένης Κυριακής» στο Μπέλφαστ έλαβε χώρα μόλις μία ημέρα πριν από την εκεχειρία μεταξύ του IRA και των βρετανικών δυνάμεων, ωστόσο αργότερα δήλωσαν ότι «η εκεχειρία διήρκησε μόνο έξι ώρες», καθώς στα βόρεια οι μάχες συνεχίστηκαν για πολύ καιρό.