Πέρασε από τη Βουλή η τροπολογία για το Freedom Pass, μέχρι πότε μπορούν οι νέοι 18-25 να ξοδέψουν τα 150 ευρώ

Πέρασε από τη Βουλή η τροπολογία για το Freedom Pass, μέχρι πότε μπορούν οι νέοι 18-25 να ξοδέψουν τα 150 ευρώ
Χωρίς τις ψήφους της αντιπολίτευσης πέρασε από τη Βουλή η τροπολογία για το Freedom Pass.

Πέρασε με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ η τροπολογία του υπουργείου Υγείας με την οποία επικυρώνεται το freedom pass των 150 ευρώ για νέους που εμβολιάζονται.

Συγκεκριμένα, ψηφίστηκε η τροπολογία του υπουργείου Υγείας, που προβλέπει την ανάπτυξη εφαρμογής ελέγχου γνησιότητας των πιστοποιητικών/βεβαιώσεων covid19 καθώς και την παροχή 150 ευρώ σε εμβολιασθέντες νέους 18-25 ετών («υπέρ» η ΝΔ, «κατά» ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25, ενώ δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία το Κίνημα Αλλαγής).

Επίσης ψηφίστηκε και η τροπολογία του υπουργείου Υγείας, που δίδει οικονομικά κίνητρα σε αναισθησιολόγους του ΕΣΥ. («υπέρ» η ΝΔ, «κατά» ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25, «παρών» το ΚΚΕ, ενώ δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία το Κίνημα Αλλαγής)

Σημειώνεται ότι η ψηφιακή κάρτα θα παραμείνει ενεργοποιημένη έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Σε περίπτωση ποσών που δεν δαπανήθηκαν έως τότε, αυτά θα επιστρέφονται στο Ελληνικό Δημόσιο.

Διαθέσιμη για εμβολιασθέντες που γεννήθηκαν μεταξύ 1996 και 2003

Όπως διευκρινίστηκε κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων, η κάρτα ελευθερίας θα είναι διαθέσιμη σε γεννηθέντες μεταξύ 1996 και 2003 που έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση μεταξύ 1/1/2021 και 31/12/2021.

Αναλυτικά τι προβλέπει

Ο δικαιούχος, αφότου μπει στο gov.gr με το taxisnet θα ζητά έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και πίστωση του ποσού

Ο αιτών θα συμπληρώνει Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α) και τα στοιχεία επικοινωνίας του και ειδικότερα διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αριθμό κινητού τηλεψώνου.

Ο δικαιούχος μπορεί να υποβάλλει αίτηση για έκδοση ψηψιακής χρεωστικής κάρτας και πίστωση του ποσού και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.).

Μετά την ολοκλήρωση της αίτησης και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, διαβιβάζονται αποκλειστικά στην Τράπεζα για τους σκοπούς τα στοιχεία του δικαιούχου και ειδικότερα όνομα, επώνυμο, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αριθμός κινητού τηλεψώνου, τα οποία είναι απαραίτητα για έκδοση ψηψιακής χρεωστικής κάρτας.

Η ψηφιακή χρεωστική κάρτα παραμένει ενεργοποιημένη έως 31.12.2021 και μετά μετά την πάροδο της ημερομηνίας, το πιστωτικό ίδρυμα υποχρεούται άμεσα να την απενεργοποιήσει.

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση του «μαύρου χρήματος»

Ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας - Τροποποίηση του ν.4557/2018 - Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/1673 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Οκτωβρίου 2018, σχετικά με την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες μέσω του ποινικού δικαίου και διατάξεις για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης».

«Υπέρ» της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής, «κατά» ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση ενώ «παρών» δήλωσε το ΜέΡΑ25.