Ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς της μάσκας σε ανοιχτούς χώρους, τα σενάρια για τα τοπικά lockdown (vid)

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς της μάσκας σε ανοιχτούς χώρους, τα σενάρια για τα τοπικά lockdown (vid)
Ο Βασίλης Κικίλιας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να επαναπροσδιορίσει, αναλόγως με την πορεία της πανδημίας, τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, όπως π.χ. τη χρήση μάσκας.

Τα τοπικά lockdown ακόμη και σε τουριστικούς προορισμούς είναι στο τραπέζι της κυβέρνησης, σε περίπτωση που η κατάσταση με τα κρούσματα κορονοϊού ξεφύγει.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ που μεταδόθηκε στο δελτίο ειδήσεων του Star, «έχει αρχίσει μια μεγάλη συζήτηση μεταξύ των ειδικών όσων αφορά τις μάσκες. Όταν είμαστε μόνοι μας σε εξωτερικούς χώρους δεν πρόκειται να μας ζητήσουν να επαναφέρουμε την μάσκα, τουλάχιστον δεν είναι στα σχέδιά τους αυτή την στιγμή. Αυτό όμως που θα κάνουν και στην ενημέρωση είναι να υπενθυμίσουν πως είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους όταν είμαστε με πολύ κόσμο. Μας είπαν χαρακτηριστικά πως αυτό πρέπει να γίνεται π.χ. στις στάσεις λεωφορείων, στα θέατρα, σε βόλτες στην Πλάκα ή τα Ματογιάννια της Μυκόνου για παράδειγμα, αφού "βουλιάζουν" και από Έλληνες αλλά και τουρίστες οι οποίοι κυκλοφορούν χωρίς μάσκα. Έρχονται λοιπόν ξανά οι έλεγχοι, ενδεχομένως και τα πρόστιμα. Σίγουρα, πάντως, θα έρθει υπενθύμιση για την χρήση της μάσκας σε μέρη με συνωστισμό», ανέφερε η δημοσιογράφος.

Όσον αφορά τα τοπικά lockdown σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ: «η συζήτηση αυτή επίσης έχει ανοίξει. Δεν είναι ένα εύκολο καλοκαίρι, είναι δυσκολότερο από το περσινό υπό την έννοια ότι έχουμε πολύ περισσότερους τουρίστες στα νησιά αλλά και πολλούς εμβολιασμένους που δεν μπορείς να τους τιμωρήσεις. Αυτό που σκέφτονται είναι να το πάνε κλιμακωτά. Δηλαδή ως εξής: απαγόρευση κυκλοφορίας ξανά, 00:00-6:00 τα ξημερώματα, λειτουργία καταστημάτων μόνο σε εξωτερικούς χώρους, τέρμα δηλαδή τα κλειστά μπαράκια στα νησιά -αυτά θα είναι βήμα 1, βήμα 2, βήμα3. Το τρίτο θα είναι μόνο καθήμενοι πελάτες, απαγόρευση μουσικής και τελευταίο θα είναι το lockdown. Λένε ότι θα δουν πως και θα το μετρήσουν και αυτά θα ισχύσουν μόνο για μη εμβολιασμένους. Όμως ο διαχωρισμός σε ένα πολύ τουριστικό νησί είναι δύσκολος».

Κικίλιας για επαναφορά μάσκας σε εξωτερικούς χώρους: «Δεν μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει αύριο»

Ωστόσο ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σχετικά με το ενδεχόμενο επαναφοράς της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους είπε ότι δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει αύριο – μεθαύριο, αφήνοντάς το ανοιχτό.

Επισήμανε ότι άλλο φοράμε μάσκες στους εξωτερικούς χώρους λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών όπως εισηγήθηκε η επιτροπή και τις φοράμε όποτε υπάρχει συγχρωτισμός κι άλλο το πετάμε τη μάσκα, υπάρχει διαφορά.

Ερωτηθείς για τυχόν τοπικά lockdown απάντησε ότι «κατά τόπους πάντα θα υπάρχει μέριμνα της οργανωμένης πολιτείας να προστατεύει με κανόνες δημόσιας υγείας τους συμπολίτες. Να μην ξεχνάμε τους κανόνες της δημόσιας υγείας».