Η πιο.. ροντέο συναυλία των Guns N' Roses: Ο Axl κοπάνησε θεατή, έφυγε και ξεκίνησαν επεισόδια (vids)

Μάκης Σταθάτος
Η πιο.. ροντέο συναυλία των Guns N' Roses: Ο Axl κοπάνησε θεατή, έφυγε και ξεκίνησαν επεισόδια (vids)
Σαν σήμερα το 1991 ο τραγουδιστής των Guns N' Roses, Axl βούτηξε στο πλήθος και χτύπησε έναν θαυμαστή για να του πάρει την κάμερα. Τα επεισόδια του Riverpoint έμειναν στην ιστορία...

Πολύ πριν ανακαλυφθούν τα smartphones, απαγορευόταν ρητά η βιντεοσκόπηση και η λήψη φωτογραφιών σε συναυλίες και θεάματα. Μάλιστα, τα μέτρα ήταν αρκετά αυστηρά και υπήρχε η δυνατότητα ακόμα και της ποινικής δίωξης για καταπάτηση των πνευματικών δικαιωμάτων.

Υπήρχαν όμως και καλλιτέχνες που έκαναν τα... στραβά μάτια όταν κάποιος φανατικός θαυμαστής έβγαζε την κάμερά του για να απαθανατίσει μια στιγμή για την φωτογραφική συλλογή του. Ωστόσο, υπήρχαν και οι περιπτώσεις που μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα μια συναυλία.

Κάτι που συνέβη το μακρινό 1991. Στις 2 Ιουλίου, οι Guns N' Roses που ζούσαν τις κορυφαίες στιγμές της καριέρας τους με την κυκλοφορία του διπλού Use Your Illusion, εμφανίστηκαν στο Riverpoint Amphitheatre στο Σεντ Λιούις. Όλα κυλούσαν ομαλά, με την χαρντ ροκ μπάντα από το Λος Άντζελες να παίζει το 15ο τραγούδι από το σετ λιστ, το «Rocket Queen». Τότε ο Axl Rose διέκρινε έναν θαυμαστή στο πλήθος να τραβάει φωτογραφίες. «Πάρτε αυτό, πάρτε το. Τώρα πάρτε αυτόν τον τύπο και αυτό που έχει», είπε προς την ασφάλεια της συναυλίας, ο εκκεντρικός τραγουδιστής.

Η ασφάλεια δεν κατάφερε να εντοπίσει το άτομο και τότε ο Axl αποφάσισε να κατασχέσει ο ίδιος την φωτογραφική μηχανή. «Θα την πάρω, γ@μω», είπε και πήδηξε στο κοινό. Σε έξαλλη κατάσταση ο τραγουδιστής άρπαξε τη μηχανή και γρονθοκόπησε τον ιδιοκτήτη της, ενώ τα έβαλε και με άλλους θεατές καθώς και με μέλη της ασφάλειας. Ανέβηκε ξανά στη σκηνή και με εκνευρισμό είπε: «Λοιπόν, χάρη στην αστραπιαία ασφάλεια, πάω σπίτι μου!» και χτυπώντας δυνατά το μικρόφωνο, αποχώρησε από την σκηνή.

Τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος σταμάτησαν να παίζουν και ο κιθαρίστας Slash, είπε στο πλήθος: «Μόλις έσπασε το μικρόφωνο. Φεύγουμε». Αυτό εξόργισε το πλήθος με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν επεισόδια που διήρκησαν τρεις ώρες προκαλώντας τον τραυματισμό αρκετών ανθρώπων. Ο Axl Rose κατηγορήθηκε για υποκίνηση ταραχών, αλλά η αστυνομία δεν κατάφερε να τον συλλάβει. Κατατέθηκαν κατηγορίες εις βάρος του, όμως το δικαστήριο έκρινε ότι δεν υποκίνησε τις ταραχές.

Ο Axl δήλωσε ότι η ομάδα ασφαλείας των Guns N' Roses ζήτησε τέσσερις φορές από το προσωπικό ασφαλείας του χώρου να αφαιρεθεί η κάμερα, αλλά αγνοήθηκαν όλες. Μάλιστα, τα μέλη της μπάντας κατήγγειλαν ότι χτυπήθηκαν από μπουκάλια. Κατηγόρησε την ασφάλεια του χώρου ότι επέστρεψαν στο κοινό να φέρει μπουκάλια και μαχαίρια.

«Ένιωσα άβολα με τον τρόπο που το προσωπικό ασφαλείας ανταποκρίθηκε. Δεν υπήρξε κανένας σεβασμός για το συγκρότημα. Δεν σκόπευα να πηδήξω στη σκηνή για να πιάσω έναν θαυμαστή μας με την κάμερά του. Δεν σκόπευα να ενεργοποιήσω την ασφάλεια. Τα παιδιά της ασφάλεια που ήταν μπροστά στη σκηνή γνώριζαν τι συνέβαινε και έναν ότι μπορούσαν για να αφήσουν αυτό τον άντρα να φύγει, κάτι που τροφοδότησε τον εκνευρισμό μου», είπε ο Axl.

Λίγα λεπτά μετά την αποχώρηση της μπάντας, περίπου 2.500 από τους 19.000 θαυμαστές, ανέβηκαν στη σκηνή και κατέστρεψαν τον εξοπλισμό. Βλέποντας το βίντεο με τα επεισόδια ο Axl δήλωσε: «Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο στη ζωή μου. Αυτά συμβαίνουν συνήθως σε αγώνες ποδοσφαίρου. Το πλήθος κατέστρεψε τα πάντα. Έφυγα από τη σκηνή και μετά από 15 λεπτά ο κόσμος άρχισε να τρελαίνεται. Οι αστυνομικοί έτρεχαν πάνω κάτω προσπαθώντας να καταλάβουν αν θα πρέπει να με συλλάβουν για υποκίνηση ταραχών.

Τελικά αποφασίσαμε να επιστρέψουμε στη σκηνή για να ηρεμήσουμε το πλήθος επειδή η αστυνομία αδυνατούσε να το κάνει. Αισθανθήκαμε την ευθύνη διότι δεν θέλαμε να τραυματιστούν άνθρωποι. Ο εξοπλισμός μας όμως είχε καταστραφεί, δεν μπορούσαμε να συνεχίσουμε να παίζουμε και η αστυνομία με τους διοργανωτές μας διέταξαν να φύγουμε».

Τα γεγονότα στο Σεντ Λιούις έμειναν γνωστά ως «Riverpoint Riot». Πάνω από 50 άτομα τραυματίστηκαν και 15 συνελήφθησαν, ενώ οι ζημιές που προκλήθηκαν υπολογίζονται περίπου στα 200.000 δολάρια.