Νίκος Βαρδινογιάννης: Από το Πολεμικό Ναυτικό, στη συνεργασία με τον Ωνάση και το σπάσιμο του εμπάργκο του ΟΗΕ

Νίκος Βαρδινογιάννης: Από το Πολεμικό Ναυτικό, στη συνεργασία με τον Ωνάση και το σπάσιμο του εμπάργκο του ΟΗΕ
Σαν σήμερα πριν από 38 χρόνια πέθανε ο ιδρυτής της επιχειρηματικής δυναστείας των Βαρδινογιάννηδων.

Από αυτόν ξεκίνησαν όλα… Ο πατριάρχης και δημιουργός της δυναστείας των Βαρδινογιάννηδων. Ο λόγος για τον Νίκο Βαρδινογιάννη, ο οποίος σαν σήμερα, πριν από 38 χρόνια. Ένα από τα δέκα παιδιά του Ιωάννη Βαρδινογιάννη, εμπόρου στο επάγγελμα και της Χρυσής Θεοδωρουλάκη, ο Νίκος αποφοίτησε από τη σχολή των Ναυτικών Δοκίμων το 1952, ωστόσο εννιά χρόνια αργότερα παραιτήθηκε καθώς είχε άλλα όνειρα.

Το επιχειρηματικό του δαιμόνιο τον οδήγησε στη δημιουργία του σταθμού ανεφοδιασμού πλοίων, ΣΕΚΑ στους Καλούς Λιμένες Ηρακλείου. Ήταν μια κομβική συνεργασία με την Mobil και τον Αριστοτέλη Ωνάση. Δεν έμεινε όμως εκεί, ίδρυσε στη συνέχεια τη ναυτιλιακή και ξενοδοχειακή εταιρεία ΒΑΡΝΙΜΑ, ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου Meridien (νυν Plaza) στην Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα.

Όπως αναφέρει το sansimera.gr, τεράστια κέρδη αποκόμισε στα μέσα της δεκαετίας του ΄60 όταν «έσπασε» το εμπάργκο καυσίμων που είχε επιβληθεί από τον ΟΗΕ στο ρατσιστικό καθεστώς της Ροδεσίας (νυν Ζιμπάμπουε). Εφοδίασε με δύο δικά του τάνκερ, εκ των οποίων στο ένα ήταν καπετάνιος ο αδερφός του Γιώργος Βαρδινογιάννης, (σ.σ. πρόεδρος του Παναθηναϊκού) την κυβέρνηση των λευκών του Ίαν Σμιθ με αργό πετρέλαιο, κάτω από τη μύτη των Βρετανών, που είχαν αναλάβει την επιτήρηση του ναυτικού αποκλεισμού.

Τη δεκαετία του 1970 δραστηριοποιήθηκε στον τομέα της διύλισης υγρών καυσίμων, δημιουργώντας το διυλιστήριο της «Μότορ Όιλ» στους Αγίους Θεοδώρους της Κορίνθου. Μυήθηκες στο «Κίνημα του Ναυτικού» τον Μάιο του 1973), το οποίο οργανώθηκε από συμμαθητές του στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, εξασφαλίζοντας έτσι τον ανεφοδιασμό των πλοίων σε περίπτωση εκδήλωσής του.

Ο Νίκος Βαρδινογιάννης πέθανε ξαφνικά στις 2 Ιουλίου το 1973, σε ηλικία 42 ετών και πάνω στην ακμή της επιχειρηματικής του δραστηριότητας. Είχε παντρευτεί τη Μανουέλα Βαρδινογιάννη, με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά: Την Ιωάννα, τον Παύλο, τον Δημοσθένη και τον Πύρρο. Στη διοίκηση του ομίλου τον διαδέχθηκε ο αδελφός του, Βαρδής Ι. Βαρδινογιάννης.