Τα συμπτώματα της μετάλλαξης Δέλτα που είναι διαφορετικά από του κορονοϊού και το ποσό κάλυψης με τα εμβόλια

Τα συμπτώματα της μετάλλαξης Δέλτα που είναι διαφορετικά από του κορονοϊού και το ποσό κάλυψης με τα εμβόλια
Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζεται για την μετάλλαξη Δέλτα που έχει σημάνει συναγερμό και στην χώρα μας.

Η Ευρώπη και γενικότερα όλος ο πλανήτης βρίσκεται σε νέο συναγερμό λόγω της μετάλλαξης Δέλτα που κάνει όλο και περισσότερο αισθητή την παρουσία του στα κρούσματα που καταγράφονται.

Στην χώρα μας οι αριθμοί είναι μικροί ακόμα, ωστόσο όλα τα μοντέλα προβλέψεων, αλλά και οι εκτιμήσεις των ειδικών αναφέρουν πως θα έχει κυριαρχήσει και εδώ έναντι του απλού κορονοϊού και των άλλων μεταλλάξεων που έχουν κάνει την εμφάνισή τους.

Για αυτό και άπαντες συνιστούν οι πολίτες να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί, καθώς ο κίνδυνος υπάρχει και τους επόμενους δύο μήνες θα γίνει ακόμα μεγαλύτερος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το 90% των νέων λοιμώξεων θα είναι η παραλλαγή Δέλτα», είπε συγκεκριμένα η καθηγήτρια, Μαρία Θεοδωρίου.

Η μεγάλη μεταδοτικότητα

Όπως εξήγησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κατά την διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης, το μεγάλο πρόβλημα είναι το πόσο εύκολα μεταδίδεται το στέλεχος αυτό του κορονοϊού.

Είναι 50-70% μεγαλύτερος από το βρετανικό στέλεχος που είναι 50% πιο μεταδοτικός από την απλή COVID-19.

Όπως τονίστηκε μετά από μία δόση εμβολίου υπάρχει κάλυψη 49% επί τους στελέχους Α και 35% επί του Δέλτα, με τα συγκεκριμένα ποσοστά να ανεβαίνουν σε 89% και 79% μετά τις δύο δόσεις.

Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα έναντι της εισαγωγής στο νοσοκομείο για 1 δόση εμβολίου φαίνεται ότι είναι 78% για το Άλφα έναντι 80% για το Δέλτα, ενώ μετά από 2 δόσεις εμβολίου φαίνεται ότι είναι 93% για το Άλφα έναντι 96% για το Δέλτα.

Έτσι, εύκολα καταλαβαίνει κανείς, το πρόβλημα θα το έχουν όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο και φυσικά τα παιδιά που ακόμα δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση για αυτά.
Σε ότι αφορά την κάλυψη που παρέχουν τα εμβόλια από τη μετάλλαξη Δέλτα, η κυρία Λινού είπε ότι το AstraZeneca προσφέρει σε όσους έχουν κάνει και τις 2 δόσεις κάλυψη άνω του 65%, ενώ πάνω από 80% είναι η κάλυψη για όσους έχουν κάνει και τις 2 δόσεις των εμβολίων, Pfizer και Moderna. Επίσης μεγάλη κάλυψη προσφέρει και το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson.

Τα συμπτώματα

Αξίζει να σημειώσουμε πως η μετάλλαξη Δέλτα έχει διαφορετικά συμπτώματα από αυτά του απλού κορονοϊού, καθώς οι κεφαλαλγίες, βήχας και συνάχι δεν είναι και τα πιο συνηθισμένα.

Οπότε αν εμφανιστούν τέτοια, συντρέχει λόγος ανησυχίας.