«Ο Λαμπράκης σκοτώθηκε κατά λάθος... Είχε δοθεί εντολή από τη βασίλισσα Φρειδερίκη να τον στραπατσάρουν»!

«Ο Λαμπράκης σκοτώθηκε κατά λάθος... Είχε δοθεί εντολή από τη βασίλισσα Φρειδερίκη να τον στραπατσάρουν»!
Σαν σήμερα, το 1963 δόθηκε στη δημοσιότητα το πόρισμα του εισαγγελέα για τη δολοφονία του Λαμπράκη. Η αστυνομία μέρος του σκοτεινού σχεδίου και ο περίεργος ρόλος της Βασίλισσας Φρειδερίκης.

Έναν μήνα ακριβώς, μετά τη δολοφονία του Γρηγορίου Λαμπράκη (22 Μαΐου το ΄63), δίνεται στη δημοσιότητα το πόρισμα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Α. Γεωργίου για τη δολοφονία που συγκλόνισε την Ελλάδα. Σε αυτήν δίνονται ευθύνες στον αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλονίκης Ευθύμιο Καμουτσή και τους αξιωματικούς που επιτηρούσαν τη φύλαξη της συγκέντρωσης του Λαμπράκη, αλλά δεν έκαναν το παραμικρό. Όλοι πλην του τροχονόμου, ο οποίος αρνήθηκε να υποκύψει στις πιέσεις και να πει ότι ήταν ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα και όχι ξυλοδαρμός και πήρε… δυσμενή μετάθεση.

Το πόρισμα του εισαγγελέα ήρθε αργότερα ο έμπειρος δημοσιογράφος Σπύρος Κουζινόπουλος, να στηρίξει και να επιβεβαιώσει για το περίεργο παιχνίδι της αστυνομίας στην φύλαξη του λαμπρού και αγαπητού πολιτικού.

Ο σκοτεινός ρόλος της αστυνομίας

Είχε αναφέρει λοιπόν στο μπλογκ του «Φάρος του Θερμαϊκού» εκτενώς την απολογία του κατηγορούμενου υπομοίραρχου Καπελώνη, ο οποίος είχε δηλώσει:

  • * Η Εθνική Ασφάλεια ήταν αυτή που οργάνωσε την αντισυγκέντρωση των «αντιφρονούντων».
  • * Οι τελευταίες οδηγίες δόθηκαν στο Ε΄ Αστυνομικό Τμήμα.
  • * Ο ταγματάρχης Δόλκας τον έστειλε να πει στον Γκοτζαμάνη (ο ένας από τους δράστες της επίθεσης) να καταθέσει ότι εκείνο το βράδυ της δολοφονίας, έπινε κρασί σε ταβέρνα μαζί με τον Εμμανουηλίδη (ο άλλος). Αυτό το σκοπό, είχαν οι συζητήσεις του με τους δύο δράστες τη νύχτα και τα ξημερώματα της Πέμπτης 23 Μαϊου μέσα στο Ε΄ Αστυνομικό Τμήμα.
  • * Ο συνταγματάρχης Καμουτσής του έδωσε εντολή να διαλύσει την αντισυγκέντρωση, λίγο πριν τραυματιστεί ο Λαμπράκης.
  • * Προσπαθώντας να εφαρμόσει την εντολή αυτή, αναζητά γνωστά πρόσωπα ανάμεσα στους συγκεντρωμένους παρακρατικούς, για να τους πει να διαλυθούν και τότε συναντιέται με τον υπασπιστή του Μήτσου, Πολύχρονο. Ο Πολύχρονος τον ρωτάει και όταν ο Καπελώνης του εξηγεί τον λόγο της αναζήτησής του, ο υπασπιστής του λέει: «Όχι, είναι εντολή του στρατηγού. Αφήστε τους να δείρουν»!
  • * Ο Δόλκας τον διέταξε να ειδοποιήσει τον Γιοσμά να καταστρέψει το αρχείο του.
  • * Σχετικά με τη σκηνή του φόνου, που την είδε καθαρά καθώς βρισκόταν πολύ κοντά τη στιγμή εκείνη, επιβεβαιώνει ότι ο Εμμανουηλίδης ήταν από την αρχή μόνος πάνω στην καρότσα και μετά την επίθεση πήδηξε επάνω και ο Χατζηαποστόλου.
  • * Τέλος, μετά τα γεγονότα, υπήρχε συνεχής προσπάθεια και συγκεκριμένες ενέργειες για συγκάλυψη των γεγονότων και συσκότιση της αλήθειας».
  • Η εντολή της Βασίλισσας Φρειδερίκης

Όχι απλά είναι ξεκάθαρες οι ευθύνες της αστυνομίας στη δολοφονία του Λαμπράκη, αλλά αποδεικνύεται πως ήταν μέρος του δολοφονικού σχεδίου. Δολοφονικού; Ή μήπως όχι; Μήπως εν τέλει δεν ήταν αυτός ο σκοπός;

Η απάντηση είναι “όχι” αν ενστερνιστούμε τα όσα είπε, ο στρατηγός Βαρδουλάκης, που είχε αναλάβει τη διοικητική έρευνα της δολοφονίας για τις ευθύνες των αστυνομικών, στον Αντρέα Παπανδρέου…

«Ο Λαμπράκης σκοτώθηκε κατά λάθος. Είχε δοθεί απλώς η εντολή από τη βασίλισσα Φρειδερίκη να τον στραπατσάρουν…»!