«Το Γκουαντάναμο έχει γίνει εφιάλτης, είναι χειρότερα με τον Μπάιντεν απ’ ότι με τον Τραμπ»

«Το Γκουαντάναμο έχει γίνει εφιάλτης, είναι χειρότερα με τον Μπάιντεν απ’ ότι με τον Τραμπ»
Ο Τζο Μπάιντεν είχε υποσχεθεί το κλείσιμο της φυλακής του Γκουαντάναμο αλλά οι συνθήκες έχουν γίνει χειρότερες από ότι στη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ.

Κανείς δεν θα περίμενε να διαβάσει το ως άνω του τίτλου… Όχι μόνο γιατί ο Τραμπ είναι πιο σκληρός και ο Μπάιντεν πιο δημοκρατικός, αλλά γιατί ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είχε επιτρέψει τη λειτουργία της διαβόητης φυλακής στο Γκουαντάναμο στην Κούβα, ενώ ο νυν πλανητάρχης είχε δεσμευθεί από την προεκλογική του εκστρατεία ακόμα, πως θα της βάλει λουκέτο. Από τότε; Τα πράγματα έχουν εξελιχθεί σε εφιάλτη και έχουν γίνει χειρότερες οι συνθήκες- όπως λένε δικηγόροι των κρατούμενων στο Vice- από τη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ.

Πολλοί κατανοούν πως ο Τζο Μπάιντεν έχει να διαχειριστεί μια μεγάλη ατζέντα με καυτά θέματα, αλλά δεν μπορούν να συμφωνήσουν στο ότι και το Γκουαντάναμο δεν βρίσκεται σε αυτά.

Καθημερινά, κρατούμενοι κάνουν απεργία πείνας σε βαθμό που έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, διαμαρτυρόμενοι για τις ολοένα και πιο δύσκολες συνθήκες. Δεν είναι λίγοι αυτοί μάλιστα που λένε πως είναι καλύτερα να πεθάνεις παρά να ζήσεις στο Γκουαντάναμο.

2

Οι συνθήκες δεν ήταν ποτέ παραδειγματικές, όπως λένε οι κρατούμενοι -οι οποίοι μετράνε τα χρόνια μέσα ανάλογα με το πόσοι πρόεδροι της Αμερικής αλλάζουν- ωστόσο πλέον, επί θητείας Μπάιντεν έχουν φτάσει στο χειρότερό τους σημείο.

«Οι προηγούμενες δυο συνομιλίες που είχα (με τους κρατούμενους) ήταν μερικές από τις δυσκολότερες που έκανα ποτέ με τους πελάτες μου» είπε ένας δικηγόρος. Οι κρατούμενοι περιέγραψαν την επιδείνωση των εγκαταστάσεων με σπασμένες τουαλέτες και καμένους λαμπτήρες. Με την ιατρική περίθαλψη να εξαλείφεται μέρα με τη μέρα και μια απλή ασπιρίνη ή ένας επίδεσμος να μην είναι διαθέσιμα… «Κάθε φάρμακο πλέον χρειάζεται μήνες για να το λάβουν. Υπάρχουν προβλήματα με το ηλεκτρικό…Χρειάζονται πολύ χρόνο για να τα επιδιορθώσουν».

Ακόμα και η επικοινωνία με τους φρουρούς να έχει διακοπεί. Τα προηγούμενα χρόνια, πάντα οι κρατούμενοι είχαν κάποιες συζητήσεις με τους φρουρούς. Δεν περνάει διαφορετικά η βάρδια με τους μεν, η μέρα για τους δε. Πλέον άλλαξε και αυτό…

«Συνήθως, αν υπήρχε ένας φύλακας, θα μίλαγες μαζί του για ταινίες, πολιτισμό, φαγητό κ.λπ.», είπε ένας κρατούμενος μέσω του δικηγόρου του: «Πλέον δεν υπάρχει καμία επικοινωνία μεταξύ φρουρών και κρατουμένων».

Επισημαίνουν μάλιστα χαρακτηριστικά πως ο διακόπτης έκλεισε τόσο ξαφνικά που έμοιαζε σα να ήρθε εντολή από ψηλά… «Κάποιο είδος… παραγγελίας που δεν γνωρίζουμε» αναφέρει δικηγόρος: «Δημιουργείται μια ένταση μεταξύ των φρουρών και των κρατουμένων που δεν χρειάζεται».

3

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε ανακοινώσει τα σχέδια του για το κλείσιμο της φυλακής εντός του πρώτου έτους της θητείας του, αλλά δεν το έκανε, καθώς υπήρχε προβληματισμός για το πού θα μεταφέρονταν οι κρατούμενοι. Το 2018, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε μια εκτελεστική εντολή να κρατήσει ανοιχτή τη φυλακή και ενέκρινε τη μεταφορά μόνο ενός κρατουμένου σε άλλη φυλακή. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε υποσχεθεί το κλείσιμό της.

«Αυτό που διαφέρει από το 2013 είναι ότι είμαστε απλά οκτώ χρόνια πιο μετά, οκτώ χρόνια μεγαλύτεροι σε ηλικία, με κακή υγεία, κατάθλιψη και σε απόγνωση». Οι εντάσεις σιγοβράζουν και πιθανώς θα είναι τραγικές οι συνέπειες. Νομίζω ότι το να πεθάνεις στο Gitmo είναι καλύτερο από το να μένεις ζωντανός. Είναι μια μοναχική ζωή και η παρατεταμένη κράτηση είναι μια παρατεταμένη απελπισία. Η ζωή εδώ είναι σαν εφιάλτης» είπε κρατούμενος…

Στο Γκουαντάναμο τα τελευταία χρόνια πήγαιναν όλους αυτούς τους κρατούμενους που είχαν σχέση με τρομοκρατία και η φυλακή φημίζονταν για τα βασανιστήριά της.