Οι πιθανότητες θρόμβωσης με Astrazeneca μετά την 1η και την 2 δόση του εμβολίου

Οι πιθανότητες θρόμβωσης με Astrazeneca μετά την 1η και την 2 δόση του εμβολίου
Αναλυτικά τι ισχύει μετά την πρώτη και μετά την 1η και μετά την 2η δόση του εμβολίου.

Από χθες άνοιξε και πάλι ή μάλλον για να το θέσουμε στην σωστή του βάση, μεγάλωσε ακόμα περισσότερο, η κουβέντα σχετικά με το εμβόλιο της Astrazeneca και τις επιπλοκές που μπορεί να έχει.

Η απόφαση της επιτροπής να εισηγηθεί σε όσους έχουν κλείσει με αυτό να κάνουν την πρώτη δόση, να το αλλάξουν, ενώ σε όσους ήδη την έχουν κάνει, να κάνουν κανονικά την δεύτερη, έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.

Ποια όμως είναι τα επιστημονικά δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής σχετικά με τις επιπλοκές και ειδικά με τις θρομβώσεις; Την απάντηση κλήθηκε να δώσει ο καθηγητής Μικροβιολογίας του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Μέχρι πριν δύο μήνες η πιθανότητα αυτή ήταν μεγάλη. Πλέον έχει μειωθεί, γιατί έχεις λιγότερες πιθανότητες να κολλήσεις. Και ειδικά στους νέους η πιθανότητα να νοσήσουν βαριά τώρα είναι πολύ μικρότερη. Αυτή η πιθανότητα είναι συγκρίσιμη με το να πάθεις κάτι από τον εμβολιασμό. Συνεπώς η Επιτροπή έκρινε ότι υπάρχει η δυνατότητα να περιμένει κανείς 1-2 μήνες, όσο χρειάζεται, για να κάνει εμβόλιο mRNA», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, επισήμανε ότι η πιθανότητα να προκληθεί θρόμβωση από το εμβόλιο της AstraZeneca παραμένει χαμηλή, 1 προς 150.000. «Δεν έχει αλλάξει η πιθανότητα για παρενέργεια του εμβολίου. Έχει αλλάξει η πιθανότητα να νοσήσεις βαριά από Covid», επισήμανε.

Πρόσθεσε δε ότι την εποχή που άνοιξε η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 30-45 ετών για εμβολιασμό μόνο με AstraZeneca, μπορεί να μην υπήρχε μεγάλη διαθεσιμότητα εμβολίων, διότι το ύψιστο ήταν να εμβολιαστεί πάρα πολύ γρήγορα ο πληθυσμός.

Ο κ. Βατόπουλος ανέφερε ότι αν κάποιος που είναι κάτω των 60 ετών έχει κλείσει ήδη ραντεβού για εμβολιασμό με AstraZeneca, θα πρέπει να το αλλάξει με άλλο εμβόλιο. Ωστόσο, για τους πολίτες που έχουν κάνει την πρώτη δόση με AstraZeneca, συνέστησε να κάνει τη δεύτερη δόση του ίδιου εμβολίου τονίζοντας ότι η πιθανότητα θρόμβωσης από τη 2η δόση AstraZeneca έχει υπολογιστεί στη Βρετανία ότι μειώνεται ακόμα περισσότερο, στη 1 στο 1.000.000.

Ερωτηθείς αν αλλάξει και πάλι η σύσταση για τη δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο, ο καθηγητής Μικροβιολογίας είπε ότι η πιθανότητα συνδυασμού εμβολίων μελετάται, καθώς δεν έχει φανεί ακόμα κατά πόσο η ανοσιακή απάντηση είναι αυτή που θέλουμε.