Πολλές αντιδράσεις με το εμβόλιο της AstraZeneca μετά την σύσταση της επιτροπής

Πολλές αντιδράσεις με το εμβόλιο της AstraZeneca μετά την σύσταση της επιτροπής
Η χθεσινή ανακοίνωση της επιτροπής για το εμβόλιο της AstraZeneca προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στους πολίτες.

Ακόμα μεγαλύτερο ντόρο γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca, προκάλεσε η χθεσινή απόφαση της αρμόδιας επιτροπής να συστήσει οι πολίτες κάτω των 60 ετών που έχουν προγραμματίσει την πρώτη δόση με αυτό, να αλλάξουν το ραντεβού τους και να το κάνουν με κάποιο άλλο από τα διαθέσιμα.

Και αυτό, γιατί ενώ σε κάποιους συστήνεται ουσιαστικά να μην το κάνουν, σε άλλους τους λένε πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και πως είναι ασφαλές. Κάτι που έχει επιστημονική βάση με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής, καθώς οι όποιες επιπλοκές παρουσιάζονται, κάνουν την εμφάνισή τους μετά την πρώτη δόση και όχι μετά την δεύτερη.

Η εξήγηση

«Θα πρέπει να γίνει υπενθύμιση ότι παραμένει η σύσταση για τη δεύτερη δόση στα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με πρώτη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca, δεδομένου ότι ο κίνδυνος αυτής της σπάνιας ανεπιθύμητης ενέργειας είναι εξαιρετικά σπάνιος στη δεύτερη δόση – είναι μόλις 1,3 περιστατικά ανά 1 εκατομμύριο δόσεις εμβολίων», εξήγησε η κ. Θεοδωρίδου.

Ωστόσο, όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, τα παραπάνω δεν ηχούν και τόσο καλά στους πολίτες που είναι να πάνε να εμβολιαστούν με AstraZeneca το επόμενο διάστημα, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη ανησυχία πως θα δούμε πολλές ακυρώσεις. Ακυρώσεις που καθυστερήσουν ακόμα περισσότερο την επίτευξη του επιθυμητού ποσοστού ανοσίας του πληθυσμού.

Ο κίνδυνος θρομβώσεων

Για τον κίνδυνο των θρομβώσεων, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» ο καθηγητής Παιδιατρικής, Λοιμωξιολογίας και Επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, Θεοκλής Ζαούτης, λέγοντας: «Οι παρενέργειες παραμένουν σπάνιες. Το ρίσκο να πάθει κάποιος θρόμβωση όταν είναι καπνιστής είναι πολλαπλές φορές περισσότερες από το εμβόλιο. Υπάρχει η παρενέργεια, αλλά η νόσος Covid -19 φτάνει κοντά στο 20% να πάθει θρόμβωση. Το ισοζύγιο έχει αλλάξει κι έτσι πάρθηκε αυτή η απόφαση».

Η νέα ηλικιακή ομάδα

Αύριο, Τετάρτη 16 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα των πολιτών 18-24 χρόνων και με τα τρία διαθέσιμα εμβόλια (Pfizer, Johnson&Johnson, Moderna), ολοκληρώνοντας έτσι τη διαδικασία προτεραιοποίησης για τον ενήλικο πληθυσμό.