Αποκαλύφθηκε κατά τύχη κλοπή έργων τέχνης από την Rai

Αποκαλύφθηκε κατά τύχη κλοπή έργων τέχνης από την Rai
Μια μεγάλη απάτη με την κλοπή δεκάδων έργων τέχνης από την Rai αποκαλύφθηκε από ένα τυχαίο περιστατικό.

Δεκάδες έργα τέχνης ανεκτίμητης αξίας εξαφανίστηκαν από τα γραφεία της Rai στη Ρώμη και σε άλλα σημεία της Ιταλίας, ενώ αντικαταστάθηκαν με πλαστά. Ανάμεσα σε αυτά τα έργα τέχνης ήταν πίνακες του Ρενάτο Γκουτούζο και γκραβούρες των Κλοντ Μονέ και Αμεντέο Μοντιλιάνι.

Κανένας δεν θα είχε καταλάβει την κλοπή εάν πριν μερικούς μήνες, ένας πίνακας δεν έπεφτε από τον τοίχο στα γραφεία της δημόσιας τηλεόρασης της Ιταλίας. Η κορνίζα του πίνακα έσπασε και τότε οι υπεύθυνοι ανακάλυψαν ότι επρόκειτο για αντίγραφο έργου του Οτόνε Ροζάι.

Η κλοπή αναφέρθηκε στην αστυνομία που δεν άργησε να εντοπίσει τον δράστη. Ήταν ένας συνταξιούχος πρώην εργαζόμενος της Rai που παραδέχθηκε ότι έκλεψε τον αυθεντικό πίνακα και τον πούλησε για 25 εκατομμύρια ιταλικές λιρέτες τη δεκαετία του ‘70. Παρόλα αυτά, ο δράστης δεν θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη, καθώς το έγκλημά του έχει παραγραφεί.

Έπειτα από αυτή την αποκάλυψη, η Rai έκανε έρευνα στον κατάλογο έργων τέχνης της, πολλά από τα οποία αγοράστηκαν στις δεκαετίες του ‘60 και του ‘70. Διαπιστώθηκε ότι έλειπαν 120 αυθεντικά έργα, μεταξύ των οποίων χρυσά και χάλκινα αγάλματα του γλύπτη Φραντσέσκο Μεσίνα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας οι περισσότερες κλοπές έγιναν μετά το 1996, όταν η Rai έκανε έκθεση με έργα τέχνης που της ανήκουν. Η αστυνομία θεωρεί ότι πιθανότατα πίσω και από τις υπόλοιπες κλοπές είναι εργαζόμενοι της δημόσιας τηλεόρασης.

«Αυτά ήταν έργα τέχνης μεγάλης αξίας και απλά κρέμονταν στους τοίχους των διαδρόμων ή των αιθουσών στα κτίρια της Rai, χωρίς σύστημα συναγερμού. Κι έτσι ο καθένας μπορούσε απλά να πάει και να τα πάρει», δήλωσε ο Τζουζέπε Σκάρπα, δημοσιογράφος της Il Messagero ο οποίος καλύπτει την έρευνα για το θέμα.