Οι εκλογές του 1985 κερδήθηκαν από την μεγαλύτερη συγκέντρωση που έγινε ποτέ!

Οι εκλογές του 1985 κερδήθηκαν από την μεγαλύτερη συγκέντρωση που έγινε ποτέ!
Η μυθική συγκέντρωση στο Σύνταγμα που είχε 1.2 με 1.5 εκατομμύρια ανθρώπους έφερε ως αποτέλεσμα στις 3 Ιουνίου ο Ανδρέας Παπανδρέου να ανακοινώσει τη νίκη του.

Πίσω στην Ελλάδα των 80ς, η χώρα ασκούσε το αγαπημένο της… άθλημα. Ήταν χωρισμένη στα δύο. Ο δικομματισμός του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας μεσουρανούσε, ο κόσμος ζούσε και ανέπνεε για τις εκλογές της 2ας Ιουνίου του 1985, με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, να δείχνει ικανός και έτοιμος να κάνει ότι δεν είχε καταφέρει ο Ευάγγελος Αβέρωφ. Να σχηματίσει ξανά Κυβέρνηση και να ανατρέψει τον Αντρέα Παπανδρέου.

Τα δύο κόμματα έπαιζαν τα ρέστα τους όσο πλησίαζε η κάλπη, έβγαζαν στο τραπέζι τα γερά (ή κρυφά) χαρτιά τους και οι… πλατείες με τις συγκεντρώσεις έδιναν τον παλμό, το κλίμα, την σφυγμομέτρηση. Για πιο ίντερνετ να μιλήσουμε στο 1985; Οι μάχες δίνονταν στα καφενεία.

Η ηχηρή «απάντηση» του Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη

Ο Μητσοτάκης ή ο «ψηλός» πέρασε το πρώτο ηχηρό μήνυμα δείχνοντας για το τι είναι ικανός να καταφέρει στην κάλπη. Είχε μια ηχηρή «απάντηση» στη μεγαλειώδη συγκέντρωση του Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη, που είχε φτάσει στο σημείο να πει: «Ποτέ στην πολιτική μου ζωή δεν είδα τέτοια συγκέντρωση!» Αμ δε…

111

800.000 με 1 εκατομμύριο «μπλε»

Ο Μητσοτάκης μάζεψε 800.000 με 1 εκατομμύριο ανθρώπους στο Σύνταγμα δείχνοντας πως αυτός θα είναι ο νικητής στις επερχόμενες εκλογές της 2ας Ιουνίου. Το πλήθος από κάτω αλαλάζων ούρλιαζε «Να ’τος, Να ’τος ο Πρωθυπουργός

Οι «Ναζί» και ο «επικίνδυνος»

Το ΠΑΣΟΚ έπρεπε να «απαντήσει». Είχε όμως την απάντηση; Ο Αντρέας Παπανδρέου έλεγε πως με τη Νέα Δημοκρατία στην Κυβέρνηση η Ελλάδα, με την… «Αδέξια Δεξιά», όπως την είχε χαρακτηρίσει, θα περνούσε σε καθεστώτα που θα θύμιζαν Κάστρο και Καντάφι. Η «Αυριανή» μάλιστα είχε δημοσιεύσει φωτογραφία του Μητσοτάκη που ήταν αγκαλιά με Γερμανούς ναζί, απαντώντας κιόλας για τη συνέντευξη του «Ελεύθερου Τύπου» της πρώτης γυναίκας του Παπανδρέου, που έλεγε ήταν εντελώς ανεύθυνος κι επικίνδυνος, ενώ υπέφερε από διάφορα ψυχικά τραύματα.

22

Μπορούσε να κάνει την ανατροπή; Ο κόσμος είχε άλλωστε μιλήσει…

Βούλιαξε το Σύνταγμα

Ο Παπανδρέου «πλημμυρίζει» το Σύνταγμα. Η συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη ή ακόμα και αυτή του Μητσοτάκη δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που έγινε. 1.200.000 με 1.500.000 εκατομμύριο κόσμου βούλιαξε το κέντρο της Αθήνας και δικαίως χαρακτηρίστηκε η μεγαλύτερη προεκλογική συγκέντρωση της μεταπολίτευσης, ξεπερνώντας ακόμα κι εκείνη του 1981 στο Σύνταγμα (και πάλι από το ΠΑΣΟΚ).

222

Στις 3 Ιουνίου του 1985 οι κάλπες «μίλησαν»:

Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα: 45.82%

Νέα Δημοκρατία: 40.85%

ΚΚΕ: 9.89%.