Ο Μέσι στο κυνήγι της «αγίας δεκάδας» των φάουλ

Κωνσταντίνος Κωλαΐτης
Ο Μέσι στο κυνήγι της «αγίας δεκάδας» των φάουλ

bet365

Με 54 απευθείας φάουλ καριέρας, ο Λιονέλ Μέσι εξακολουθεί να είναι ο κορυφαίος εκτελεστής αυτή τη στιγμή στον πλανήτη. Ιστορικά, όμως, κατέχει την 11η θέση και το PlanetFootball παρουσιάζει την «αγία δεκάδα» και σας καλεί να ψηφίσετε τον δικό σας κορυφαίο.

Με 54 απευθείας φάουλ καριέρας, ο Λιονέλ Μέσι εξακολουθεί να είναι ο κορυφαίος εκτελεστής αυτή τη στιγμή στον πλανήτη. Ιστορικά, όμως, κατέχει την 11η θέση και το PlanetFootball παρουσιάζει την «αγία δεκάδα» και σας καλεί να ψηφίσετε τον δικό σας κορυφαίο.

Κάθε συζήτηση για τους κορυφαίους εκτελεστές φάουλ επιβάλλεται να περιλαμβάνει το όνομά του. Ο Λιονέλ Μέσι εξελίχθηκε στη διάρκεια της «χρυσής καριέρας» του σε δεινό σκόρερ, μα παράλληλα και σε έναν από τους πιο χαρισματικούς κι εύστοχους σπεσιαλίστες στις στημένες μπάλες. Τελευταία απόδειξη το αριστούργημα που προσέφερε στο ματς της Μπαρτσελόνα κόντρα στη Μπιλμπάο, με το οποίο συμπλήρωσε 650 γκολ ως παίκτης των Καταλανών και το οποίο αποτέλεσε το υπ’αριθμόν 54 απευθείας φάουλ του σε συλλογικό και διεθνές επίπεδο. Οι επιμέρους αριθμοί των επιδόσεών του, όμως, είναι που τον κατατάσσουν αυτόματα στους θρύλους.

Μόνο την τελευταία πενταετία, έχει σκοράρει ανάμεσα στα Top-5 πρωταθλήματα τόσα φάουλ (24), όσα έχουν μαζί οι Αλεξάνταρ Κολάροφ, Τζέιμς Γουόρντ-Πράουζ και Ντάνι Παρέχο στη 2η θέση της σχετικής λίστας! Έχει τα διπλάσια παρά ενός απευθείας φάουλ στη La Liga την τελευταία 25ετία από τον δεύτερο, Κριστιάνο Ρονάλντο (37 έναντι 19) κι ένα ποσοστό επιτυχίας που θα ζήλευαν οι έτεροι διάσημοι τεχνίτες που πέρασαν από τα ισπανικά γήπεδα (9,18%, έναντι 7,32% του Ροναλντίνιο και 4,19% του Ρομπέρτο Κάρλος).

Ωστόσο, βάσει συνολικού αριθμού τερμάτων, ο Λίο προς το παρόν βρίσκεται στην 11η θέση της ιστορικής κατάταξης. Χρειάζεται άλλα πέντε γκολ από φάουλ για να πιάσει τον 10ο της λίστας και 6 και πάνω για να εδραιωθεί στην «αγία δεκάδα». Κάτι που λογικά θα καταφέρει μέχρι το τέλος της καριέρας του. Ποιοι είναι, όμως, οι 10 θρύλοι που την απαρτίζουν και προπορεύονται του «Pulga»; Το PlanetFootball σας τους παρουσιάζει σε μορφή countdown και σας δίνει την ευκαιρία να ψηφίσετε τον δικό σας κορυφαίο εκτελεστή.

Ροτζέριο Σένι (59)

Ροτζέριο Σένι (59)

Μαρσελίνιο Καριόκα (60)

Μαρσελίνιο Καριόκα (60)

Ρόναλντ Κούμαν (60)

Ρόναλντ Κούμαν (60)

Ζίκο (62)

Ζίκο (62)

Ντιέγκο Μαραντόνα (62)

Ντιέγκο Μαραντόνα (62)

Ντέιβιντ Μπέκαμ (65)

Ντέιβιντ Μπέκαμ (65)

Ροναλντίνιο (66)

Ροναλντίνιο (66)

Βίκτορ Λεγκροτάλιε (66)

Βίκτορ Λεγκροτάλιε (66)

Πελέ (70)

Πελέ (70)

Ζουνίνιο (77)

Ζουνίνιο (77)

Ο πιο άμεσος αντίπαλος που κυνηγά ο Μέσι είναι… τερματοφύλακας. Και φυσικά δεν είναι άλλος από τον Βραζιλιάνο legend της Σάο Πάουλο, ο οποίος ολοκλήρωσε την καριέρα του με απολογισμό 129 τερμάτων, εκ των οποίων τα 59 προήλθαν από απευθείας φάουλ!

Στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο δεν στέριωσε (15 συμμετοχές με Βαλένθια και Αζαξιό), αλλά ο Μαρσελίνιο Καριόκα έβαλε το όνομά του ανάμεσα στις αυθεντίες των απευθείας φάουλ. Άλλοτε διεθνής και με τη Σελεσάο (3 συμμετοχές το διάστημα 1998-2001), ο Pe-de-Anjo (σ.σ. Πόδι Αγγέλου, όπως τον αποκαλούν στην πατρίδα του τη Βραζιλία,) κατέγραψε συνολικά 60 «τεμάχια» από στημένη μπάλα στο ενεργητικό του.

Ο Μέσι απέχει έξι χτυπήματα από τον προπονητή του! Ο Ρόναλντ Κούμαν άφησε εποχή με τις εκτελέσεις φάουλ του, ο βασικός λόγος, άλλωστε, που φιγουράρει στη λίστα των κορυφαίων αμυντικών σκόρερ σe Ισπανία και συνολικά στον πλανήτη (239)!

Ανάμεσα στα 500+ γκολ καριέρας που σημείωσε στα γήπεδα, ο «Λευκός Πελέ» σκόραρε λίγο πάνω από το 1/10 με απευθείας φάουλ, με το απαράμιλλο στυλ και την τεχνική του να μένουν στην ιστορία.

Ο θρύλος του σύγχρονου αργεντίνικου ποδοσφαίρου χρειάζεται 8 απευθείας φόαυλ για να ισοφαρίσει τον έναν και μοναδικό «Θεό». Ο αείμνηστος Ντιεγκίτο τελείωσε την καριέρα του με 62 εύστοχα χτυπήματα (σχεδόν το 20% των συνολικών γκολ του), με το πλέον μνημειώδες να σημειώνεται στο ματς της Νάπολι κόντρα στη Νάπολι. Φυσικά, έμεινε στην ιστορία ως το «φάουλ του Θεού».

«Καν’ το σαν τον Μπέκαμ». Το δεξί πόδι του Βρετανού μέσου γέννησε μια ολόκληρη «κουλτούρα» στο Νησί και έδωσε στον ίδιο σοβαρή υποψηφιότητα για τον GOAT των εκτελέσεων φάουλ.

Από το μυθικό γκολ από τη σέντρα που κρέμασε τον Ντέιβιντ Σίμαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002, ο Βραζιλιάνος «μάγος» κατάφερε να αφήσει μια λαμπρή παρακαταθήκη πίσω του, με τα περισσότερα γκολ-φάουλ να τα σημειώνει φορώντας την τιμημένη Μπλαουγκράνα φανέλα.

Κι όμως, ο Μαραντόνα δεν είναι ο κορυφαίος, ούτε ο Μέσι είναι 2ος στη λίστα των Αργεντίνων εκτελεστών φάουλ. Την κορυφή κρατάει ένας λιγότερο άσημος, μα ανάλογα θρυλικός σπεσιαλίστας, ο Βίκτορ Λεγκροτάλιε, ο οποίος σε 21 χρόνια σερί καριέρας στη Gimnasia y Esgrima (1953-1974), βρήκε δίχτυα 66 φορές. Παρά το ενδιαφέρον από Ρεάλ Μαδρίτης και Ίντερ, έπαιξε μπάλα αποκλειστικά στην πατρίδα του.

Ο... αυθεντικός Πελέ, ολοκλήρωσε τη «βασιλική» του θητεία στα βραζιλιάνικα γήπεδα με 70 εύστοχα φάουλ! Αριθμός που στέκει όποια θεωρία κι αν υπερασπίζεται κανείς για τον συνολικό απολογισμό του, ο οποίος και αμφισβητείται.

Ο απόλυτος, ο κορυφαίος των κορυφαίων, ο Νο1 εκτελεστής όλων των εποχών. Ο Ζουνίνιο Περναμπουκάνο κερδίζει με το μέρος του στατιστική, τεχνική και τη γνώμη του κοινού, για τον παίκτη που πλησίασε πιο κοντά όσο κανείς στο «μπορεί να σκοράρει από όπου και όποτε θέλει». Με 44 γκολ σε μια οκταετία (!) με τη Λυών (πάνω από πέντε τη σεζόν), ο νυν τεχνικός διευθυντής των Λιονέ μοιάζει σχεδόν απίθανο να χάσει τον τίτλο του.

Loading...