TOP-10: Πέναλτι αλά Πανένκα (vids)

TOP-10: Πέναλτι αλά Πανένκα (vids)

bet365

Πολύς λόγος έγινε για το πέναλτι αλά Πανένκα του Τάσου Χατζηγιοβάνη και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται δέκα σουτ από την άσπρη βούλα, που πραγματοποιήθηκαν σε κρίσιμους αγώνες και ήταν εμπνευσμένα από την εκτέλεση του Τσεχοσλοβάκου ποδοσφαιριστή.

Φραντσέσκο Τότι (Euro 2000)
Ιταλία και Ολλανδία μάχονταν για μια θέση στον τελικό και μετά από 120 λεπτά αγώνα χωρίς τέρματα, η πρόκριση θα κρινόταν στη διαδικασία των πέναλτι. Μπορεί ο Φραντσέσκο Τόλντο να εξελίχθηκε σε μεγάλο πρωταγωνιστή της «σκουάντρα ατζούρα» με τις αποκρούσεις του, όμως ο Φραντσέσκο Τότι ήταν αυτός που ουσιαστικά... τέλειωσε τους «οράνιε». Με χτύπημα αλά Πανένκα έκανε το 3-0 στη «ρώσικη ρουλέτα» καθαρίζοντας την υπόθεση-πρόκριση.

Έλντερ Πόστιγκα (Euro 2004)
Στο δρόμο για τον τελικό της διοργάνωσης, που ηττήθηκε από την Ελλάδα, η Πορτογαλία απέκλεισε την Αγγλία στα προημιτελικά. Μετά το 2-2 σε κανονική διάρκεια και παράταση, οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στα πέναλτι. Με το σκορ να βρίσκεται στο 4-4, ο Έλντερ Πόστιγκα είχε την ψυχραιμία να κάνει εκτέλεση αλά Πανένκα και να στείλει την μπάλα στα δίχτυα των «λιονταριών», δίνοντας προβάδισμα στην ομάδα του, που τελικά επικράτησε με 6-5.

Ζινεντίν Ζιντάν (Παγκόσμιο Κύπελλο 2006)
Ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής του μεγάλου τελικού, που με την περίφημη κουτουλιά στον Ματεράτσι επισκίασε ακόμη και τη νικήτρια Ιταλία. Στο τελευταίο παιχνίδι της καριέρας του, ο σπουδαίος «Ζιζού» ήταν αποφασισμένος να αφήσει τη σφραγίδα του και να το μετατρέψει σε one man show, γι’ αυτό και μόλις στο έβδομο λεπτό εκτέλεσε πέναλτι αλά Πανένκα, νικώντας τον Μπουφόν από τα έντεκα βήματα.

Σεμπαστιάν Αμπρέου (Παγκόσμιο Κύπελλο 2010)
Το παρατσούκλι του είναι “El Loco” και στον προημιτελικό του Μουντιάλ φρόντισε να επιβεβαιώσει την τρέλα του. Ουρουγουάη και Γκάνα μάχονταν για μια θέση στα ημιτελικά, με την αναμέτρηση να έχει φτάσει στα πέναλτι και τον Αμπρέου να είναι ο τελευταίος εκτελεστής για τη «σελέστε». Με γκολ θα έστελνε την ομάδα του στην τετράδα, με τον ίδιο να επιλέγει να το κάνει με... στυλ Πανένκα και να τα καταφέρνει, μέσα σε αποθέωση.

Αντρέα Πίρλο (Euro 2012)
Ένας από τους μεγαλύτερους «αρτίστες» των ευρωπαϊκών γηπέδων τα τελευταία χρόνια δεν είχε κανένα πρόβλημα να σουτάρει αλά Πανένκα στη διαδικασία των πέναλτι, στον προημιτελικό της Αγγλίας με την Ιταλία. Αν και η «σκουάντρα ατζούρα» ήταν πίσω στο σκορ εκείνη τη στιγμή, ο Πίρλο σκόραρε με αυτόν τον περίτεχνο τρόπο, ενώ στη συνέχεια η ομάδα του πανηγύρισε την πρόκριση.

Σέρχιο Ράμος (Euro 2012)
Ένα ακόμη νοκ άουτ, για την ίδια διοργάνωση, που κρίθηκε στη διαδικασία των πέναλτι. Ισπανία και Πορτογαλία είχαν μείνει στο «μηδέν» μετά από 120 λεπτά στον ημιτελικό, ενώ στη «ρώσικη ρουλέτα» ήταν στα ίσια. Ο Σέρχιο Ράμος με στυλ... δεκαριού εκτέλεσε αλά Πανένκα, σκοράροντας για την ομάδα του, η οποία στη συνέχεια πανηγύρισε την πρόκριση στον τελικό και μετέπειτα το τρόπαιο.

Αντόνιο Καντρέβα (Κύπελλο Συνομοσπονδιών 2013)
Ένα χρόνο πριν το Μουντιάλ της Βραζιλίας, ο ημιτελικός ανάμεσα σε Ιταλία και Ισπανία στο Confederations Cup κρίθηκε στη διαδικασία των πέναλτι. Οι «φούριας ρόχας» ήταν αυτοί που προκρίθηκαν στον τελικό, όμως η «ρώσικη ρουλέτα» είχε ξεκινήσει με μια εκτέλεση αλά Πανένκα του Αντόνιο Καντρέβα, ο οποίος νίκησε από τα έντεκα βήματα τον Ίκερ Κασίγιας.

Ομάρ Αμπντουλραχμάν (Ασιατικό Κύπελλο Εθνών 2015)
Ιαπωνία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διεκδικούσαν μια θέση στα ημιτελικά της διοργάνωσης και το αποτέλεσμα ήταν 1-1 μετά από κανονική διάρκεια και παράταση. Την πρώτη εκτέλεση για τα Εμιράτα ανέλαβε ο Αμπντουλραχμάν, ο οποίος σκόραρε με στυλ Πανένκα, ανοίγοντας το δρόμο στην ομάδα του για πρόκριση στα ημιτελικά.

Αλέξις Σάντσες (Κόπα Αμέρικα 2015)
Χιλή και Αργεντινή διεκδίκησαν το τρόπαιο της διοργάνωσης, με τον τελικό του Κόπα Αμέρικα να μένει στο «μηδέν» έπειτα από 120 αγωνιστικά λεπτά. Το παιχνίδι οδηγήθηκε στη διαδικασία των πέναλτι, με τους «ρόχας» να έχουν προβάδισμα και τον Αλέξις Σάντσες να είναι ο τελευταίος εκτελεστής. Με σουτ αλά Πανένκα νίκησε τον Ρομέρο, χαρίζοντας στην ομάδα του το πρώτο Κόπα Αμέρικα στην ιστορία της.

Άαρον Ράμσεϊ (προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018)
Στο δρόμο για το Μουντιάλ της Ρωσίας, δύο από τα φαβορί του ομίλου διασταύρωσαν τα ξίφη τους. Η Σερβία υποδέχθηκε την Ουαλία, η οποία άνοιξε το σκορ στο Βελιγράδι με την εκτέλεση πέναλτι αλά Πανένκα από τον Ράμσεϊ. Ένα προβάδισμα που δεν το κράτησε ως το τέλος, αφού οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν σε 1-1.

 

Τελευταία Νέα