Η Γκάνα έχει τον δικό της Παπαδόπουλο και είναι ποδοσφαιριστής

Gazzetta team
Η Γκάνα έχει τον δικό της Παπαδόπουλο και είναι ποδοσφαιριστής

bet365

Εξτρέμ, γεννημένος από Έλληνα πατέρα και Γκανέζα μητέρα και στην έναρξη μιας πολλά υποσχόμενης καριέρας. Το PlanetFootball και ο Κωνσταντίνος Κωλαΐτης επικοινώνησαν με τον 21χρονο Παναγιώτη Παπαδόπουλο που αγωνίζεται στην Γκάνα και σας συστήνουν με την ξεχωριστή του περίπτωση.

Οι σπίκερ της χώρας ξαφνικά απέκτησαν πρόκληση. Το όνομα που διάβασαν πρώτη φορά στη φωτοτυπία με τις ενδεκάδες, δεν έμοιαζε με όσα έχουν συνηθίσει να προφέρουν. Από τη μία στιγμή στην άλλη, ένας 21χρονος γλωσσοδέτης ήρθε να ταράξει τα νερά της ομάδας του, όντας ο μόνος με καταγωγή εκτός Αφρικής στο φετινό πρωτάθλημα Γκάνας. Αν βρισκόταν στην Ελλάδα, την χώρα που αναγράφεται στα στοιχεία του, δεν θα αποτελούσε έκπληξη. Στην Γκάνα, όμως, τη χώρα που γεννήθηκε, κάνει αμέσως τη διαφορά. Προτού γίνει η σέντρα και αρχίσει να ξεδιπλώνει το ταλέντο του, που είναι υπεράνω επιθέτων και ανάγνωσης. Και ήδη τον καθιστά εν δυνάμει «αποκάλυψη» της τοπικής Premier League, για να τον διοχετεύσει σε ένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, τον στόχο κάθε Αφρικανού ποδοσφαιριστή.

Ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος, όμως, είναι Έλληνας. Ένας ανερχόμενος ποδοσφαιριστής γεννημένος στην Άκρα, την πρωτεύουσα της Γκάνας, ο οποίος πλέον ζει στην περιοχή Rawlings Circle της Μαντίνα, στα προάστια. Το 1980 ο Δημήτρης Παπαδόπουλος ταξίδεψε στην χώρα για επαγγελματικούς λόγους, γνώρισε την Jena Eminsang και μαζί έδωσαν ζωή στον Παναγιώτη και άλλα τέσσερα παιδιά, τρία κορίτσια και ένα αγόρι.

Ο πρωταγωνιστής μας είναι ο μικρότερος. Γεννημένος στις 6 Ιουνίου του 1999, ο Παναγιώτης πορεύθηκε με μερικές μόνο σκόρπιες μνήμες του πατέρα του, αφού τον έχασε νωρίς. Εκείνος είχε προλάβει, όμως, να του «ψιθυρίσει» την αγάπη για την πατρίδα και το ποδόσφαιρο.

Πλέον, ως παίκτης της Legon Cities FC, πραγματοποιεί την πρώτη του επαγγελματική σεζόν στην α’ κατηγορία της χώρας και ονειρεύεται όσες δυνατότητες του χαρίζουν οι ελληνικές ρίζες: Τη συμμετοχή στην Εθνική μας ομάδα, το άλμα για να αγωνιστεί στην Ελλάδα και σε άλλα μέρη του κόσμου, πάνω απ’ όλα την ευκαιρία να την επισκεφτεί για πρώτη φορά στη ζωή του.

Το PlanetFootball του gazzetta.gr επικοινώνησε με τον Παναγιώτη, ο οποίος αυτή τη στιγμή κάνει παύση από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις όπως και όλοι οι παίκτες, καθώς το πρωτάθλημα διακόπηκε προσωρινά λόγω της πανδημίας. Σημειωτέον, η Γκάνα έχει μετρήσει μέχρι στιγμής 8 νεκρούς ανάμεσα σε 641 κρούσματα κορονοϊού, ενώ 83 άτομα έχουν αναρρώσει και υπάρχει καθεστώς μερικής απαγόρευσης.

Μετά από 15 αγωνιστικές (η σεζόν ξεκίνησε τον Δεκέμβριο), η Legon Cities βρίσκεται μόλις έναν βαθμό πάνω από τον υποβιβασμό, επηρεασμένη από την μετάβαση της αλλαγής ονομασίας, εμβλήματος και έδρας το φθινόπωρο. Μέχρι πρότινος η ομάδα ήταν γνωστή ως Wa All Stars και μάλιστα είχε κατακτήσει τον τίτλο το 2016, αλλά θέλησε να απεμπλακεί πλήρως από τον πρώην πρόεδρο, Κουέσι Νιαντάκι, ο οποίος καταδικάστηκε από την FIFA για σκάνδαλο διαφθοράς.

Ωστόσο, για τον Παναγιώτη (ή Πάνο όπως τον φωνάζουν οι συμπαίκτες του) η παρθενική σεζόν κυλά πολύ πιο θετικά σε ατομικό επίπεδο, έχοντας καταγράψει 7 συμμετοχές και 1 γκολ. Μόλις στην δεύτερη αγωνιστική, κατάφερε να ανοίξει λογαριασμό, σκοράροντας το πρώτο γκολ στη λίγκα μέσα στο 2020. Χάρη στον ίδιο, η Legon είχε προηγηθεί κόντρα στην ιστορική δύναμη της χώρας, Asante Katoko, εν τέλει γνώρισε την ήττα με 3-1, αλλά η εμπειρία του να γίνεται ο πρώτος Έλληνας που σκοράρει στην ιστορία της κατηγορίας και μάλιστα στο δεύτερο παιχνίδι ως επαγγελματίας, υπερκερνά όλα τα άλλα.

«Ήταν το τέλειο συναίσθημα. Να σκοράρεις κόντρα σε έναν μεγάλο σύλλογο της Γκάνας. Ήταν το πρώτο μου γκολ ως επαγγελματίας στο πρωτάθλημα και το πρώτο από Έλληνα παίκτη στην ιστορία της Λίγκας. Τρομερή στιγμή και δεν θα την ξεχάσω ποτέ. Το όνομά μου έχει περάσει πια στην ιστορία της Premiere League».

Τα αγωνιστικά στοιχεία σκιαγραφούν ένα σύγχρονο εξτρέμ, ταχυδυναμικό με βασικό προσόν την έκρηξη στο παιχνίδι του, που ψάχνει τις τελικές κι έχει επαφή με το γκολ. Ο θαυμασμός για τον Κριστιάνο Ρονάλντο από μικρός όταν και μυούνταν στο αγαπημένο του παιχνίδι, διαμόρφωσε σταδιακά ένα προφίλ παίκτη αν μη τι άλλο θελκτικό για τις ομάδες του σήμερα. Η ευκαιρία μάλιστα που του δίνει η Legon Cities για να καταξιωθεί είναι ίσως από τις καλύτερες στη χώρα, αφού σε επίπεδο branding, marketing και προώθησης μέσω social media, ο σύλλογος είναι μακράν ο πιο προηγμένος. Πώς αντιλαμβάνεται ο ίδιος, όμως, το ξεκίνημά του στο ταξίδι με στόχο την κορυφή;

«Είναι ωραίο συναίσθημα να είσαι μέρος μιας ομάδας της πρώτης κατηγορίας. Λατρεύω να παίζω ποδόσφαιρο και η Γκάνα μου δίνει μια πολύ καλή ευκαιρία και φυσικά θα ήθελα να παίξω και σε άλλα μέρη του κόσμου. Πάντα όμως με το κεφάλι χαμηλά, να δούμε πως θα πάει στην πορεία».

Από είδωλα του αφρικανικού ποδοσφαίρου, ο Παναγιώτης κατέχει σε ύψιστη θέση τον Σάμουελ Ετό, τον Ντιντιέ Ντρογκμπά, τον Γιάγια Τουρέ αλλά και τον Μοχάμεντ Σαλάχ. Δηλώνει επίσης φαν του Αχμέντ Χασάν, του Αιγύπτιου στράικερ του Ολυμπιακού, την ελληνική ομάδα που παρακολουθεί από μικρή ηλικία.

Παραδόξως, ο Έλληνας παίκτης που έχει συνδέσει περισσότερο με τα παιδικά του χρόνια είναι ο Σωτήρης Νίνης. Άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο την εποχή που εκείνος ξεπεταγόταν στον Παναθηναϊκό και λίγα χρόνια αργότερα έπαιζε βασικός στην Εθνική. Αυτό είναι και το μεγάλο όνειρο του Παναγιώτη Παπαδόπουλου, να φορέσει κάποια στιγμή την γαλανόλευκη φανέλα, δίχως καν να έχει μπει σε δίλημμα προς το παρόν για την εθνικότητα που τυχόν θα επιλέξει να αντιπροσωπεύσει.

«Ήταν πάντα το όνειρο μου να παίξω για την Ελλάδα. Αγαπώ τη χώρα και θα ήθελα μια μέρα να αγωνιστώ και με την Εθνική Ομάδα. Αν με καλέσουν θα είμαι έτοιμος να την υπηρετήσω. Θα ήταν υπέροχο να γίνω μέλος αυτής της ομάδας, είναι το όνειρό μου. Φυσικά θα ήθελα να παίξω και στο ελληνικό πρωτάθλημα».

Αν το όνειρο βγει αληθινό και βρεθεί στα μέρη μας, στην Ελλάδα θα είναι ένας από τους πολλούς με το συγκεκριμένο όνομα και επίθετο, ποδοσφαιριστές και μη. Αν όμως φτάσει σε σημείο να το πετύχει, σημαίνει ότι θα έχει κάνει όλον τον φίλαθλο κόσμο να εξοικειωθεί με την περίπτωσή του, με μια ελληνική «καρδιά» ενδεδυμένη με τον μανδύα της Γκάνας, σε ένα ιδιαίτερο κράμα για το ποδόσφαιρο και την κοινωνία μας.


 

Τελευταία Νέα