Double figures 2015-16

Double figures 2015-16

bet365

Ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τους παίκτες που έπιασαν διψήφιο αριθμό γκολ και ασίστ στα 5 μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκε η δράση στο κορυφαίο επίπεδο στην Ευρώπη, με παικταράδες να κάνουν τα αναμενόμενα αλλά και άλλους, για τους οποίους δεν έχουν ξοδευτεί δεκάδες εκατ. ευρώ, να κλέβουν βλέμματα και τίτλους με τα όσα απίθανα έκαναν κατά τη διάρκεια της σεζόν. Σε αντίθεση με την περσινή σεζόν, κάθε ένα από τα κορυφαία πρωταθλήματα είχε τουλάχιστον έναν εκπρόσωπο στη λίστα με τους παίκτες που έφτασαν διψήφιο αριθμό γκολ και ασίστ. Ο Λουίς Σουάρες της Μπαρτσελόνα ήταν πρώτος στα γκολ και πήρε το Χρυσό Παπούτσι ενώ στις ασίστ (από αυτούς που έκαναν double-double) ήταν ο Ανχελ Ντι Μαρία της Παρί Σεν Ζερμέν, που έδωσε 18. Συνολικά ήταν μια ντουζίνα εκείνοι που χρειάστηκαν και δεύτερο ψηφίο για να καταγράψουν τις επιδόσεις τους και εμείς πάμε να τους ρίξουμε μια ματιά...

Μιραλέμ Πιάνιτς | 10 γκολ - 12 ασίστ
Ο μοναδικός καθαρός μέσος της λίστας που μπόρεσε να τα πάει τόσο καλά και στις δύο κατηγορίες. Ο Βόσνιος με το μαγικό δεξί πόδι εκμεταλλεύτηκε την ικανότητά του στα φάουλ αφήνοντας σε ένα από αυτά όρθιο τον μύθο του calcio, Τζίτζι Μπουφόν, και παραμένος απίστευτα απλός στο παιχνίδι του προσφέρει πολλά στην Ρόμα και στον δημιουργικό τομέα. Υστερα από τα 10 γκολ και στις 12 ασίστ στην Serie A, τα σενάρια έχουν πάρει φωτιά με την Τσέλσι να τον θέλει ενώ η Γιουβέντους εξετάζει το ενδεχόμενο να πληρώσει τη ρήτρα των 38 εκατ. ευρώ για να τον κάνει δικό της.


Λορέντζο Ινσίνε | 12 γκολ - 10 ασίστ
Ο Ινσίνιε είναι ο μοναδικος Ιταλός που βρίσκεται εδώ και μαζί με τον Πιάνιτς κλείνουν την 'εκπροσώπηση' της Serie A. Ο ύψους μόλις 1.63μ. μεσοεπιθετικός, ήταν εξαιρετικός κυρίως στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος και βρέθηκε δυναμικά στο πλευρό του Ιγουαΐν στην προσπάθεια της Νάπολι για υπέρβαση και κατάκτηση του Scudetto. Ο 24χρονος με την τρομερή τεχνική και την ταχύτητα δεν κατάφερε να είναι το ίδιο αποδοτικός στο δεύτερο μισό του Campionato, όμως η εκκίνησή του ήταν τόσο δυνατή που του επέτρεψε να έχει επιδόσεις που δεν είναι εύκολο να πιάσει κανείς με 12 γκολ και 10 ασίστ στα σαλόνια του calcio.


Ριγιάντ Μαχρέζ | 17 γκολ - 11 ασίστ
Πρωταγωνιστής του παραμυθιού της Λέστερ, αν δεν υπήρχε ο Ριγιάντ Μαχρέζ, η δουλειά των Σμάιχελ, Καντέ, Βάρντι ίσως να μην είχε τα αποτελέσματα που έγραψαν ιστορία. Με αστείρευτες εμπνεύσεις, απολαυστικές ντρίμπλες και ουσιαστικές επιλογές, ο 25χρονος που έπαιζε μόλις για 2η χρονιά στην καριέρα του σε πρώτη κατηγορία, αναδείχθηκε κορυφαίος παίκτης της Premier League. Και πως να μην συνέβαινε αυτό αφού με 17 γκολ και 11 ασίστ ήταν ο μοναδικός στο Νησί που είχε διψήφιο αριθμό και στις δύο κατηγορίες και χρειαζόταν μία φάση για να κρίνει έναν αγώνα υπέρ της ομάδας του Κλαούντιο Ρανιέρι, ο οποίος του έδωσε το ελεύθερο να κάνει ό,τι θέλει. Λογικό.


Χένρικ Μχιταριάν, Ντόρτμουντ | 11 γκολ - 15 ασίστ
«Με τον Τούχελ άλλαξαν όλα. Προσπαθούμε να κρατάμε περισσότερο την μπάλα, να πασάρουμε περισσότερο και να είμαστε πιο επιθετικοί». Σίγουρα ο Χένρικ Μχιταριάν πάσαρε περισσότερο φέτος και γενικά η σεζόν του ήταν η μέρα με τη νύχτα σε σχέση με την τελευταία του Γίργκεν Κλοπ στην Μπορούσια. Ο 27χρονος Αρμένιος έχει χρησιμοποιηθεί πραγματικά όπου θέλει ο Τόμας Τούχελ αυτή τη χρονιά και παρότι δεν μπόρεσε να απειλήσει τις περσινές 21 ασίστ του Κέβιν Ντε Μπρόινε, έφτασε τις 15 για το 2015-16 και σημείωσε 11 γκολ, επίδοση που είναι επίσης η καλύτερή του στην Bundesliga.


Ράφαελ, Γκλάντμπαχ | 13 γκολ - 11 ασίστ
Σε μια χρονιά με δύο πρόσωπα για την Γκλάντμπαχ, που ξεκίνησε με 5 ήττες και άλλαξε προπονητή, ο Ράφαελ ήταν συνεπής και σταθερός στη δουλειά του. Ο 31χρονος Βραζιλιάνος αγωνιζόμενος κυρίως σαν καθαρός φορ και λίγες φορές στα αριστερά, έβαλε 13 γκολ στην Bundesliga και έδωσε 11 ασίστ, στην κορυφαία σεζόν της καριέρας του. «Είναι κάτι για το οποίο είμαι περήφανος. Είναι η καλύτερη χρονιά μου και βελτιώνομαι όλο και περισσότερο τα τελευταία τρία χρόνια» είπε ο άσος της Μπορούσια την οποία βοήθησε να εξασφαλίσει την 4η θέση και την έξοδο στο Champions League. «Τα γκολ βοηθούν πιο άμεσα, όμως εκείνοι που κάνουν τις ασίστ, είναι περισσότερο αδικημένοι».


Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, Παρί Σεν Ζερμέν | 38 γκολ - 13 ασίστ
«Η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός, φέτος έχω αποφασίσει ότι είμαι νέος». Να κάνει τέτοιες δηλώσεις και να τις επιβεβαιώνει μόνο ο Ζλάταν το μπορεί και ο Σουηδός είπε «αντίο» ύστερα από 4 χρόνια στην Παρί Σεν Ζερμέν με μία ιστορική σεζόν. Αν και δεν μπόρεσε να βοηθήσει το κλαμπ της πρωτεύουσας να κάνει την υπέρβαση στο Champions League, ο Σουηδός έκλεισε τη χρονιά με 38 γκολ στην Ligue1 σπάζοντας το ρεκόρ που κρατούσε 38 χρόνια και δημιουργώντας την καλύτερη επίδοση ever. Μπροστά στα γκολ, οι 13 ασίστ του περνούν απαρατήρητες αφού σκόραρε 51 φορές σε όλες τις διοργανώσεις.


Ανχελ Ντι Μαρία, Παρί Σεν Ζερμέν | 10 γκολ - 18 ασίστ
Ο Αργεντινός αποτέλεσε το καθιερωμένο καλοκαιρινό «μπαμ» της Παρί Σεν Ζερμέν που έδωσε 63 εκατ. ευρώ για να τον πάρει από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο 28χρονος δεν είχε κανένα πρόβλημα να δείξει άμεσα την ποιότητά του στο γαλλικό πρωτάθλημα και να επιβεβαιώσει ξανά ότι η ομάδα του Λοράν Μπλαν παίζει μόνη της. Ο Angel τοποθετήθηκε σε πολλές διαφορετικές θέσεις κατά τη διάρκεια της σεζόν, έβαλε 10 γκολ στην Ligue1 και έδωσε 18 ασίστ (24 σε όλες τις διοργανώσεις). Η επίδοσή του στα 5 μεγάλα πρωταθλήματα είναι πίσω μόνο από τις 19 που έδωσε για την Αρσεναλ ο Μεσούτ Οζίλ.


Λουίς Σουάρες, Μπαρτσελόνα | 40 γκολ - 16 ασίστ
Πριν δύο χρόνια, όταν προσπάθησε να κάνει μόνος του το θαύμα με την Λίβερπουλ στην Premier League, είχε κάνει double-double και τώρα επανέρχεται ο Ουρουγουανός επιθετικός, ο οποίος έσπασε το δίπολο Μέσι-Ρονάλντο στη μάχη για το Χρυσό Παπούτσι. Ο 29χρονος διαδέχθηκε τον Αργεντινό και τον Πορτογάλο στα 40+ γκολ στην Primera Division και έδωσε και 16 ασίστ, επίδοση που είναι από τις κορυφαίες στην κατηγορία στο top-level της Ευρώπης. Ο Σουάρες γέμισε με τον καλύτερο τρόπο τη φανέλα του βασικού φορ των Μπλαουγκράνα τελειώνοντας τη σεζόν με 53 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις.


Κριστιάνο Ρονάλντο, Ρεάλ | 35 γκολ - 11 ασίστ
Πραγματική μηχανή γκολ ο Κριστιάν Ρονάλντο, στα 31 του συνεχίζει να αποτελεί θαύμα της φύσης σε σημείο που να θεωρείται φυσιολογικό το ότι για ακόμα μια χρονιά ξεπέρασε τα 50 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Μετά τα 48 περσινά, ο CR7 έπεσε στα 'μόλις' 35 στην La Liga και είδε Λουίς Σουάρες και Γκονσάλο Ιγουαΐν να τον βάζουν από κάτω στο Χρυσό Παπούτσι. Ο Πορτογάλος σταρ στο τελευταίο κομμάτι έχασε κάποιους αγώνες της Ρεάλ Μαδρίτης και δεν μπόρεσε να διεκδικήσει τις πιθανότητές του, όμως την ίδια στιγμή έχει 16 γκολ στο Champions League, ενώ όπως και πέρυσι έδωσε διψήφιο αριθμό ασίστ.


Λιονέλ Μέσι, Μπαρτσελόνα | 26 γκολ - 16 ασίστ
Οπως και πέρυσι (43 γκολ, 18 ασίστ) ο Λιονέλ Μέσι βρίσκεται σε αυτή εδώ τη λίστα αν και έχει πολύ χαμηλότερες επιδόσεις, ειδικά για τα δικά του δεδομένα. Ο Αργεντινός μάγος φέτος έκανε χώρο στο νέο αστέρι της Μπαρτσελόνα, Λουίς Σουάρες, στον οποίο μάλιστα παραχώρησε και αρκετές εκτελέσεις πέναλτι. Ο 29χρονος, πρώτος σκόρερ στην ιστορία του ισπανικού πρωταθλήματος, αυτή τη σεζόν έπαιξε κυρίως στα δεξιά αλλά και σε έναν ρόλο 10αριού, έβαλε 26 γκολ και έδωσε 16 ασίστ όντας καθοριστικός για την κατάκτηση ενός ακόμα πρωταθλήματος από τους Μπλαουγκράνα τα τελευταία χρόνια. Σε όλες τις διοργανώσεις σκόραρε 36 φορές.


Γκάρεθ Μπέιλ, Ρεάλ | 19 γκολ - 10 ασίστ
Αφού όλοι οι υπερπαίκτες της La Liga το έκαναν, δεν θα μπορούσε να μην το έχει κάνει και ο Μπέιλ, που πολλές φορές περιορίζεται από την παρουσία των Ρονάλντο και Μπενζεμά. Ο Ουαλός προς στο τέλος της σεζόν, που οι άλλοι δύο είχαν τραυματισμούς και δεν έπαιζαν σταθερά, ήταν εκεί για να πάρει πρωτοβουλίες ηγέτη, να οργώσει το γήπεδο και να πετύχει καθοριστικά γκολ, που αν η σεζόν δεν είχε ξεκινήσει με τον Ράφα Μπενίτεθ, ίσως χάριζαν στην Ρεάλ τον τίτλο. Ο 26χρονος έχει αγωνιστεί σχεδόν σε όλες τις θέσεις μεσοεπιθετικά και έκανε ταμείο με 19 γκολ και 10 ασίστ.

Νεϊμάρ, Μπαρτσελόνα | 24 γκολ - 12 ασίστ
Και ο τρίτος της Μπαρτσελόνα έχει διψήφιο σε γκολ-ασίστ. Ο Νεϊμάρ, στην τρίτη του σεζόν στο Camp Nou, αποτελεί κομμάτι της μηχανής των Μπλαουγκράνα και ολοκλήρωσε το 2015-16 έχοντας σκοράρει 24 φορές στο πρωτάθλημα και έχοντας δώσει 12 ασίστ. Ο Βραζιλιάνος, πλέον στα 24 του, έχει καπαρώσει την αριστερή πλευρά στο σύστημα του Λουίς Ενρίκε και πέρα από κάποια γκολ που αποτελούν τέχνη, δίνει ουσία και συμβάλλει στις επιτυχίες των Καταλανών. Αν και δεν μπόρεσε να έχει την ίδια φόρμα και στο Champions League, o πρώην άσος της Σάο Πάουλο έφτασε τα 84 γκολ σε τρία χρόνια με την Μπάρτσα.

Τα… 10 τα καλά
Δέκα με… τόνο!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης