Στη σφαίρα της ουτοπίας

Στη σφαίρα της ουτοπίας

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την εντυπωσιακή νίκη της Βέρντερ επί της Στουτγκάρδης και την μάχη της παραμονής στην Bundesliga.

Η ατμόσφαιρα ήταν παράξενη, καθώς το πρώτο ματς στην Bundesliga, που διεξήχθη βράδυ Δευτέρας, μετά από 16 χρόνια ήταν η υπέρτατη μάχη της παραμονής. Δύο παραδοσιακοί σύλλογοι έδιναν αγώνα επιβίωσης και οι οπαδοί έριξαν μια ματιά στο μέλλον, καθώς αυτή τη φορά το παιχνίδι μεταφέρθηκε μετά από αίτημα της αστυνομίας λόγω της πρωτομαγιάς.

Και αυτή η Δευτέρα ήταν πραγματικά... σουρεάλ. Περίπου 300 Ultras της Βέρντερ αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν το ματς, οι υπόλοιποι (και από τις δύο πλευρές) αποφάσισαν για ακόμη μία φορά να δείξουν την αντίθεσή τους και η Βέρντερ διέλυσε με 6-2 τη Στουτγκάρδη!

«Ανατρίχιασα», θα πει μετά το τέλος του ματς ο τεχνικός των πράσινων, Βίκτορ Σκρίπνικ. Είναι ένα συναίσθημα, που κυριαρχεί τελευταία στη Βρέμη. Ο Ουκρανός εμφανίστηκε μετά από καιρό με ένα πλατύ χαμόγελο στην κάμερα του Sky. «Η ατμόσφαιρα σήμερα θύμισε εκείνη του νταμπλ του 2004».

Η αλήθεια είναι ότι μετά το τέλος του παιχνιδιού, δεν καταλάβαινες τη διαφορά. Αυτή η Βέρντερ μάχεται μέχρι τέλους για την παραμονή; Τα ντεσιμπέλ στο Weser Stadion ήταν ψηλότερα από ποτέ. Η καμπάνια των οπαδών συνεχίστηκε, ενώ το μότο του συλλόγου της προηγούμενες ημέρες ήταν «Mors Hoch!», που στην αργκό της Βρέμης σε προτρέπει να είσαι όρθιος (έχει να κάνει με... κ@%^μέρια). Όπως και έγινε. Κανένας δεν ήθελε να κάθεται στη μεγάλη βραδιά της Βέρντερ. Το αποτέλεσμα ήταν απλά μαγικό.

«Ήξερα από την υποδοχή της αποστολής ότι τίποτα δεν μπορεί να πάει στραβά», θα πει ο Κλέμενς Φριτς, που τελικά πήρε πίσω την απόφασή του να αποσυρθεί στο τέλος της σεζόν και πριν λίγες ημέρες ανανέωσε για ακόμη έναν χρόνο. «Είναι απίστευτο αυτό που καταφέρνει ο σύλλογος: να ενώνει ολόκληρη την πόλη. Όλη η Βρέμη στάθηκε πίσω μας σαν τείχος». Έχει απόλυτο δίκαιο.

Ξαφνικά, οι διαφωνίες με τη διοίκηση ξεπεράστηκαν, ο Βίκτορ Σκρίπνικ, που έχασε την εμπιστοσύνη των οπαδών, στηρίχθηκε όπως στις πρώτες μέρες του και η Βέρντερ στο τελευταίο σπριντ κάνει τη διαφορά. Ενωμένη. Μετά τα 6 γκολ επί της Στουτγκάρδης έχει τη δεύτερη καλύτερη επίθεση μετά την Ντόρτμουντ μετά τη διακοπή. Ποιος είπε ότι η άμυνα κάνει τη διαφορά στη μάχη της παραμονής; Αυτό, που έδειχνε καταστροφικό για τους πράσινους, που δεν έχουν κρατήσει ούτε μία φορά το μηδέν φέτος, τελικά μπορεί να είναι και το μεγάλο τους όπλο. Οι κανόνες αλλάζουν συνεχώς στη μάχη της παραμονής και η Βέρντερ απλά έπρεπε και πάλι να ψάξει βαθιά και να βρει την ψυχή της.

«Ήταν από τα καλύτερά μου παιχνίδια με την Βέρντερ», θα πει ο Κλαούντιο Πισάρο, που έκανε το 4-2 στο 64’ και είναι μαζί με τον Λεβαντόφσκι τα πρώτα κανόνια της Bundesliga στο 2016. Ο Γιουνούζοβιτς από την άλλη έχει τις περισσότερες ασίστ στο πρωτάθλημα μετά τη διακοπή. «Από κάτι τέτοια παιχνίδια γεμίσαμε όνειρα, όταν ήμασταν παιδιά», τόνισε ο Βέστεργκαρντ. «Η υποστήριξη του κόσμου ήταν τέτοια, που ο φόβος, που νιώθουμε συχνά στη μάχη της παραμονής, μετατράπηκε σε χαρά».

Τις προηγούμενες ημέρες στη μίνι προετοιμασία κοντά στην Βρέμη, μαζί με τους παίκτες βρέθηκε και ο ψυχολόγος Αντρέας Μάρλοβιτς, ο οποίος ξεκίνησε έναν μαραθώνιο προσωπικών συζητήσεων. «Δεν μπορώ να σας πω», απάντησε ο Ούτζα, όταν ρωτήθηκε για το περιεχόμενο αυτών των συζητήσεων. Ό,τι και να έγινε, δούλεψε. Κάποτε, η Βέρντερ γνώριζε πώς είναι να μάχεσαι για τίτλους. Να μένεις ήρεμος παρά την πίεση. Πλέον, δείχνει ότι σιγά-σιγά έμαθε και πώς είναι να μάχεσαι για την επιβίωση. Και το κάνει την πιο κατάλληλη στιγμή, κάτι που θα φανεί πολύ σύντομα, καθώς απομένουν δύο τελικοί.

Από την άλλη πλευρά, ο Ντουτ (τεχνικός διευθυντής) επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη. Πήγε την ομάδα του για προετοιμασία στην Μαγιόρκα, όμως το ταξίδι έμοιαζε περισσότερο με αναψυχής. Το πλάνο να χαλαρώσουν οι παίκτες και να παρουσιαστούν με φρεσκάδα του γύρισε μπούμερανγκ. Κάθε εβδομάδα αδειάζει την ομάδα του, το κλίμα ενότητας είναι ανύπαρκτο, όμως τουλάχιστον αυτή τη φορά στήριξε ανοιχτά τον προπονητή.

«Μπορούμε να πούμε πολλά, όμως ο Κράμνι είναι ο τελευταίος που φταίει», τόνισε ο Γερμανός παράγοντας. Από το ξεκίνημα της σεζόν, όμως, οι Σουηβοί ζουν στη σφαίρα της ουτοπίας. Δεν είναι ικανοί να αναγνωρίσουν τα λάθη τους, διότι αυτό προϋποθέτει κατανόηση των αιτιών, ενώ η σεζόν έχει τόσα πάνω-κάτω όσα και στο ματς με την Βέντερ. Για πρώτη μετά τον περασμένο Δεκέμβριο, η Στουτγκάρδη βρίσκεται ξανά στη ζώνη της παραμονής.

Ο Ντουτ αναφέρθηκε στο γεγονός ότι σε σχέση με πέρυσι, όταν η κατάσταση ένοιαζε ακόμη πιο απελπισμένη, λείπουν οι προσωπικότητες. Δεν έχει άδικο, όμως αυτό είναι δικό του λάθος και κανενός άλλου. Εκείνος είναι υπεύθυνος για όλες τις επιλογές, που στο τέλος είναι πιθανό να οδηγήσουν στην άβυσσο.

Οι Σουηβοί χρειάζονται το 2 στα 2 στο τέλος μόνο και μόνο για να ελπίζουν. Μπορούν να το κάνουν (με Μάιντς εντός και με Βόλφσμπουργκ εκτός), όμως κανένας δε θα τους χαριστεί.«Πρέπει να κουνήσουμε βουνά», τόνισε ο Ντουτ. Μέχρι και η παραβολή του έχει τα στοιχεία της υπερβολής και της αυταπάτης...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης