Ο άνθρωπος που άλλαξε τον κόσμο του scouting

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Ο άνθρωπος που άλλαξε τον κόσμο του scouting

bet365

Ο Ματέο Καμποντόνικο, ιδρυτής του Wyscout, μιλάει στο FourFourTwo του gazzetta.gr για τον τρόπο που εκσυγχρόνισε την διαδικασία της κατασκοπίας παικτών και για το πως εξελίσσει την πλατφόρμα που δημιούργησε σε ένα είδος... μεταγραφικού κοινωνικού δικτύου!

Το 2004, με τις δυνατότητες του internet να μην πλησιάζουν καν την σημερινή δυναμική, ο βασικός τρόπος για την παρακολούθηση ποδοσφαιριστών, πέραν φυσικά του κλασικού scouting την ώρα της δράσης, ήταν τα DVD που διακινούνταν κυρίως μέσω των ατζέντηδων. Υπήρχαν, μάλιστα, περιπτώσεις, όπου κάποιοι "πείραζαν" την ταχύτητα μιας ατομικής ενέργειας, προκειμένου ο πελάτης τους να δείχνει πιο γρήγορος! Ο Ματέο Καμποντόνικο, τρελαμένος με το ποδόσφαιρο από μικρός, είδε με τα μάτια του πρόεδρο ομάδες να χαλάει μεταγραφή την τελευταία στιγμή επειδή δεν μπορούσε να βρει το DVD με τον παίκτη. Και αποφάσισε να αναλάβει δράση.

Αρχικά σε ερασιτεχνικό επίπεδο, ξεκίνησε να καταγράφει ολόκληρους αγώνες και να ταξινομεί το βίντεο ανάλογα με τις ενέργειες των παικτών. Ξαφνικά, αυτή η ιδέα άρχισε να αποκτά όλο και περισσότερο νόημα. Έβλεπε μπροστά του μια δυναμική πλατφόρμα, ικανή να συγκεντρώσει τεράστιο όγκο πληροφορίας και να κάνει ευκολότερη τη ζωή πολλών από αυτούς που ζουν καθημερινά τον οργανισμό ενός ποδοσφαιρικού συλλόγου.

Από το 2004 μέχρι σήμερα, η γιγάντωση το Wyscout έχει αγκαλιαστεί από όλο τον κόσμο της στρογγυλής θεάς. Αποτελεί την μεγαλύτερη πλατφόρμα για σκάουτινγκ, performance analysis και εκπροσώπηση ποδοσφαιριστών, έχοντας εξελίξει ένα σύστημα επικοινωνίας ανάμεσα σε στελέχη και ατζέντηδες που κάνει την διαδικασία να μοιάζει με μια απλή συζήτηση στο Facebook.

Ανοίγοντας την καρτέλα ενός ποδοσφαιριστή, μπορεί κανείς να βρει αναλυτικά reports, κάθε είδους στατιστικό και στοιχείο που σχετίζεται με την απόδοση και τον τρόπο που δουλεύει στον αγωνιστικό χώρο, καθώς και δεκάδες ταξινομημένα βίντεο αλλά και λεπτομερή ομαδικά στοιχεία.

Για έναν αμυντικό μπορεί να δει π.χ ό,τι τάκλιν έχει πραγματοποιήσει, την ταχύτητα, τα διωξίματά του, τον τρόπο που κινείται κατά την διάρκεια της επίθεσης των αντιπάλων, τις εναέριες μονομαχίες. Για έναν φορ μπορεί να δει τα γκολ, πως παίρνει θέση στην περιοχή, τις κεφαλιές του, τις τοποθετήσεις και ούτω κάθε εξής, όλα αυτά από κάθε ματς που έχει αγωνιστεί, σε συνδυασμό με αριθμούς και θερμικούς χάρτες. Έτσι, ο εκάστοτε scout ή τεχνικός διευθυντής μπορεί να δημιουργήσει αναλυτικά reports και να αποκτήσει άριστη εικόνα για έναν παίκτη, ενώ επίσης είναι σε θέση να δώσει και μια λεπτομερέστατη pre-game ανάλυση στον προπονητή! Κι όλα αυτά σε μια βάση δεδομένων που περιλαμβάνει πάνω από 330.000 ποδοσφαιριστές, σε 170 πρωταθλήματα και 90 χώρες.

Προπονητές και κορυφαία στελέχη από όλα τα μεγάλα πρωταθλήματα το χρησιμοποιούν, με τον Μαξιμιλιάνο Αλέγκρι, τον τεχνικό της Γιουβέντους να τονίζει: «Πιστεύω πολύ στην τεχνολογία. Χρησιμοποιώ πολύ το Wyscout». Ο Ιταλός Ματέο Καμποντόνικο, ιδρυτής του Wyscout, μιλάει στο ελληνικό FourFourTwo του gazzetta.gr για την πορεία του λογισμικού όλα αυτά τα χρόνια, την επέκταση του δικτύου, τις ελληνικές ομάδες που το χρησιμοποιούν και πολλά ακόμα!

Ο Ματέο Καμποντόνικο

Πότε και πως δημιουργήθηκε η ιδέα της για το Wyscout ;

«Όταν ήμουν ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής ο προπονητής μου ξεκίνησε να μας δείχνει κάποια βίντεο παιχνιδιών της Serie A, σημειώνοντας κινήσεις από κορυφαίους παίκτες. Έχοντας στο μυαλό μου αυτή την ιδέα της μάθησης με τη χρήση βίντεο, ήθελα να δημιουργήσω κάτι χρήσιμο και να βοηθήσω τους παίκτες και τους σκάουτς στην προπόνηση των παικτών και στον εντοπισμό ταλέντων σε όλο τον κόσμο. Ιδρύσαμε το Wyscout το 2004, όταν κάποια στιγμή το πήρα απόφαση και είπα στον φίλο μου Σιμόνε Φαλτσέτι, με τον οποίο προχωρήσαμε στην συνίδρυση της πλατφόρμας: "Ας το δοκιμάσουμε!". Πήραμε μια κάμερα και ξεκινήσαμε να καταγράφουμε τοπικά παιχνίδια, να χωρίζουμε τις ενέργειες των ποδοσφαιριστών σε κεφάλαια για ανάλυση. Όλα αυτά σε ένα PC με το Windows Movie Maker! Σήμερα το Wyscout είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο στην τεχνολογία και τις υπηρεσίες για το ποδοσφαιρικό scouting, το performance analysis και το μάνατζμεντ παικτών για μεταγραφές».

Ας πούμε ότι θέλω να τσεκάρω ένα ταλέντο για μεταγραφή, χωρίς να το έχω δει να παίζει real time. Τι μπορεί να μου προσφέρει το Wyscout όσον αφορά την πληροφορία και τα στατιστικά; Μπορώ να βρω βίντεο από κάθε ματς που έχει αγωνιστεί;

«Το Wyscout απoτελεί το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό αρχείο στον κόσμο! Μπορείτε σε αυτό να βρείτε προφίλ 330.000 παικτών που ανανεώνονται κάθε εβδομάδα, από 170 πρωταθλήματα και 90 χώρες. Για κάθε παίκτη που υπάρχει φάκελος μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρους αγώνες και ενέργειες φιλτραρισμένες ανάλογα με το τι ζητάτε. Για παράδειγμα υπάρχουν συγκεντρωμένες οι ασίστ, τα γκολ, οι εναέριες μονομαχίες, οι κάθετες πάσες, οι επιταχύνσεις και πολλά ακόμα. Επίσης, υπάρχουν reports, στατιστικά και μεταγραφικές λεπτομέρειες. Ακόμα, μπορείτε εύκολα να μάθετε τα πάντα για τον παίκτη και να επικοινωνήσετε με την ομάδα στην οποία ανήκει ή τον εκπρόσωπό του, χρησιμοποιώντας απλά το σύστημα μηνυμάτων που έχουμε ενσωματώσει, όπως γίνεται στα social networks. Σήμερα το Wyscout έχει γίνει ένα είδος LinkedIn για το ποδόσφαιρο».

Πόσοι άνθρωποι χρειάζονται στο δίκτυό σας για την αποθήκευση τόσων πληροφοριών; Στέλνουν και ίδιοι οι ποδοσφαιριστές πληροφορίες και βίντεο;

«Έχουμε 200 αναλυτές που εργάζονται σ εμάς. Παρακολουθούν παιχνίδια, ταξινομούν κάθε ατομική ενέργεια υπό καθορισμένες παραμέτρους, προκειμένου να διατηρήσουν μια αντικειμενική προοπτική. Παίρνουμε υλικό από τις Λίγκες και τους συλλόγους και καθημερινά παράγουμε δεδομένα. Δεν λαμβάνουμε υλικό απευθείας από ποδοσφαιριστές, αλλά στο άμεσο μέλλον θα έχουν την δυνατότητα να "ανεβάζουν" τα βίντεό τους ή επιπρόσθετες πηγές πληροφόρησης, όπως γίνεται στο YouTube».

Τι βάθος έχει το Wyscout; Για παράδειγμα έγινε μεγάλη κουβέντα για τον Τζέιμι Βάρντι, επειδή έπαιζε στη Φλίτγουντ μέχρι το 2012 και τώρα είναι ο πρώτος σκόρερ της Premier League. Θα ήταν εφικτό να εντοπιστούν «νέοι Βάρντι» με το λογισμικό σας;

«Αν σκεφτείτε ότι πάνω από 500 σύλλογοι χρησιμοποιούν καθημερινά την πλατφόρμα μας για να παρακολουθήσουν παιχνίδια και ποδοσφαιριστές, μπορείτε εύκολα να κατανοήσετε ότι σχεδόν κάθε επαγγελματίες σκάουτ, καθώς και στελέχη συλλόγων το χρησιμοποιούν για να επιλέξουν παίκτες και να αποφασίσουν για μεταγραφές. Δεν μπαίνουμε σε ζητήματα αξίας μεταγραφών, αλλά παρέχουμε το καλύτερο δυνατό εργαλείο για την ανακάλυψη κάθε ταλέντου που υπάρχει στον κόσμο».

Εκτός από το σκάουτ παικτών, το wyscout μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκοπία ομάδων;

«Το Wyscout μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση αγώνων και ομάδων επίσης. Μπορεί κάποιος να πραγματοποιήσει λεπτομερή ανάλυση, βασισμένη στην κάθε ενέργεια, να διαβάσει reports αγώνων, να έχει πρόσβαση σε κάθε είδους πληροφορία ώστε να μελετήσει πως παίζει μια ομάδα. Είναι μια τεράστια βάση δεδομένων την οποία μπορεί να φιλτράρει κανείς όπως θέλει και να πάρει τις πληροφορίες που χρειάζεται».

Ο Ματέο Καμποντόνικο στα γραφεία του Wyscout στο Λονδίνο

Σε ποιες χώρες είναι περισσότερο διαδεδομένο; Τι γίνεται στην Ελλάδα;

«Πάνω από 80 χώρες χρησιμοποιούν το Wyscout. Από τα 5 μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και κλαμπ όπως η Μπάγερν Μονάχου, η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Γιουβέντους και η Παρί Σεν Ζερμέν μέχρι τη Νότια Αμερική, όπου για παράδειγμα η Ομοσπονδία της Βραζιλίας προσφέρει η ίδια το Wyscout σε όλες τις ομάδες από τη Serie A μέχρι τη D. Επίσης, χρησιμοποιείται στη Μέση Ανατολή, την Ινδία, την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ και αρκετές ακόμα χώρες .Η υπηρεσία προσφέρει μεγάλη ευκολία σε επαγγελματίες στο χώρο του ποδοσφαίρου. Στην Ελλάδα δουλεύουμε τη δεδομένη στιγμή με τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό, τον Αστέρα Τρίπολης, τον ΠΑΟΚ, τον Ξάνθη και την Καλλονή».

Θεωρείτε πως πλέον, στην εποχή μας, μπορούν να γίνουν μεταγραφές μόνο με τη λειτουργία λογισμικού; Χωρίς να υπάρχει από κοντά τσεκάρισμα στους παίκτες;

«Το Wyscout είναι μέρος της μεταγραφικής διαδικασίας, επιτρέπει την εξέταση και τον έλεγχο παικτών πριν πάει κάποιος στο γήπεδο και τους παρακολουθήσει ζωντανά, ώστε να αποφασίσει οριστικά, ή μετά, προκειμένου να ακολουθήσει την απόδοση ενός ποδοσφαιριστή που έχει ήδη δει. Έπειτα, χρησιμοποιείται στη διαδικασία λήψης μιας απόφασης, προκειμένου να της δώσει περισσότερο κύρος. Αυτό βοηθάει στον να υπάρχει περισσότερο αναλυτική πληροφόρηση, να μειωθεί κατά πολύ το κόστος από τα ταξίδια και να μπορούν ακόμα και τα μικρότερα κλαμπ να δουλέψουν στην παγκόσμια αγορά, χωρίς γεωγραφικούς προορισμούς. Η χρήση της πλατφόρμας είναι κρίσιμη, αλλά παραμένει μέρος της διαδικασίας...».

O Kλαούντιο Ρανιέρι επί το έργο στo Wyscout

Φαντάζομαι ότι έχετε συνεχείς επαφές με σκάουτς, διευθυντές, ατζέντηδες. Ποιες αγορές θεωρείτε ότι θα ανθίσουν περισσότερο στη συνέχεια;

«Η MLS και η Κίνα είναι δύο αγορές που επεκτείνονται πιο γρήγορα από κάθε άλλη τη δεδομένη στιγμή. Οι επενδύσεις στις τελευταίες μεταγραφικές περιόδους, όπως ο Τζάκσον Μαρτίνες, ο Άλεξ Τεσέιρα, ο Σεμπαστιάν Τζιοβίνκο και ο Νάιτζελ Ντε Γιονγκ επιβεβαιώνουν αυτή την τάση».

Ποια είναι τα πλάνα σας για το μέλλον της πλατφόρμας;

«Το Wyscout σήμερα χρησιμοποιείται από συλλόγους, εκπροσώπους, εθνικές ομάδες, ποδοσφαιριστές, διαιτητές και free lance επαγγελματίες στο ποδόσφαιρο. Τώρα λανσάρουμε νέα interfaces για κάθε κατηγορία με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Για ποδοσφαιριστές, διαιτητές, παίκτες και τα λοιπά. Επίσης, δουλεύουμε σε μια νέα έκδοση του Wyscout για τους φιλάθλους!».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.