Tα ταλέντα του 2015: Η πρώτη 5άδα (vids, poll)

Tα ταλέντα του 2015: Η πρώτη 5άδα (vids, poll)

bet365

Το FourFourTwo του gazzetta.gr σας δίνει την ευκαιρία να διαλέξετε τον καλύτερο παίκτη U21 για το 2015. Δείτε την πρώτη 5άδα και την επιλογή του Λευτέρη Ντανοβασίλη.

Η συντακτική ομάδα των διεθνών του gazzetta.gr αποφάσισε να σας δώσει την ευκαιρία να επιλέξετε τον καλύτερο παίκτη κάτω των 21 ετών για το 2015. Τα κριτήρια είναι ίδια με εκείνα του Golden Boy, του βραβείου που έχει θεσπίσει η Tuttosport, όμως πρόκειται για διαδικασία που συμμετέχουν μόνο δημοσιογράφοι.

Θάνος Σαρρής, Γιώργος Καραμάνος, Γιώργος Κοντογεώργης, Πολύδωρος Παπαδόπουλος και Λευτέρης Ντανοβασίλης θα παρουσιάσουν τις δικές τους 5 επιλογές (φροντίσαμε να μην συμπίπτουν), ενώ θα έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε ανάμεσα σε 35 παίκτες. Θυμηθείτε ότι ψηφίζουμε εκείνον που έκανε την καλύτερη χρονιά (ημερολογικά στο 2015).

Τομάς Λεμάρ

Το νέο διαμάντι του Πριγκιπάτου ήρθε από εκεί που κανένας δεν το περίμενε. Η Μονακό αποφάσισε να αλλάξει ρότα, έχει στραφεί στα νιάτα και μετά από ένα καλοκαίρι, στο οποίο αποκτήθηκαν παίκτες όπως ο Ελ Σαραουί, ο Καβαλέιρο, ο Τραορέ (για περίπου 14 εκατ. ευρώ), άλλος είναι εκείνος που κάνει τη διαφορά. Ανάμεσα στα ονόματα του περασμένου καλοκαιριού ένα πέρασε κάπως απαρατήρητο. Ο Τομάς Λεμάρ αποκτήθηκε για 4 εκατ. ευρώ από την Καέν και πριν λίγες ημέρες οι οπαδοί των Μονεγκάσκων τον ανακήρυξαν ως την καλύτερη μεταγραφή.

Ο 19χρονος μέσος γεννήθηκε στη Γουαδελούπη και το 2010 μετακόμισε στη Νορμανδία για λογαριασμό της Καέν. Κάποιοι τραυματισμοί τον άφησαν πίσω, όμως πέρυσι κατάφερε να καθιερωθεί στο δεύτερο μισό της σεζόν στην εντυπωσιακή πορεία των καενέ προς τη σωτηρία. «Ο Λεμάρ είναι το μέλλον του γαλλικού ποδοσφαίρου», είχε τονίσει ο πρόεδρος της Μονακό, Βαντίμ Βασίλιεβ, στην παρουσίαση του νεαρού μέσου, που μέσα σε πολύ μικρό διάστημα έχει καταφέρει να εντυπωσιάσει ολόκληρη τη Γαλλία. Φονικό αριστερό πόδι, εξαιρετικά στημένα και τεχνική κατάρτιση. Η μπάλα πάντα περνάει από τα πόδια του και δείχνει εκπληκτική ωριμότητα στη μέχρι τώρα πιο δύσκολη αποστολή στην καριέρα του.

«Δεν έχω ξαναδεί παίκτη σαν αυτόν. Είναι μικροκαμωμένος, όμως ποτέ δεν φοβάται να βάλει το πόδι του στη φωτιά και ποτέ δεν χάνει την μπάλα. Η τεχνική του είναι εκπληκτική», τόνισε ο Μαρσιάλ, που τον είχε γνωρίσει στην Γαλλία U18 και όλοι βλέπουν συγκρίνουν τις δύο περιπτώσεις. Στο δεύτερο μισό της περσινής σεζόν ο Λεμάρ είχε 1 γκολ και 4 ασίστ στην Ligue 1, τη στιγμή που φέτος έχει ήδη φτάσει τα 3 και τις 2 αντίστοιχα. «Κάνει εκπληκτικά πράγματα. Είμαι πολύ ικανοποιημένος. Συνεχίζει να εξελίσσεται», τόνισε ο Ζαρντίμ, που στον Λεμάρ έχει βρει τον ανέλπιστο ηγέτη της μεσαίας γραμμής της Μονακό. Από τις μεγάλες αποκαλύψεις της σεζόν μέχρι τώρα.

Πιερ-Εμίλ Χόιμπιεργκ

Ήμουν ανάμεσα στον Τίμο Βέρνερ και στον Δανό, όμως στο τέλος επέλεξα τον δεύτερο. Και για τις καλές του εμφανίσεις με την Άουγκσμπουργκ, που βγήκε στην Ευρώπη φέτος, και για τις ελάχιστες φετινές με τη Σάλκε, με την οποία, όμως, όποτε παίζει, δείχνει εξαιρετικά στοιχεία. Απλά δεν τον ευνοεί το σύστημα του Μπράιτενραϊτερ (4-4-2) και μάλλον ο δανεισμός του στους μπλε να ήταν η λάθος επιλογή...

«Θα μείνει μαζί μας. Δε θα πάει πουθενά», έλεγε ο Ρουμενίγκε το καλοκαίρι του 2014, όμως λίγους μήνες αργότερα ο Χόιμπιεργκ βρισκόταν υπό τις οδηγίες του Μάρκους Βάιντσιρλ στην Άουγκσμπουργκ, καθώς είχε έρθει σε ρήξη με τον Γκουαρδιόλα, ο οποίος δεν το έβαλε στη φυσική του θέση ούτε μία φορά. «Δεν είναι η δουλειά μου να είμαι φίλος με τον προπονητή. Πρέπει να τον σέβομαι και να κάνω αυτά που μου ζητάει. Δεν χωρούσα, όμως, στα πλάνα του Γκουαρδιόλα. Είμαι πολύ φιλόδοξος. Η Μπάγερν μου ανανέωσε το συμβόλαιο και δεν ήταν απόφαση του Πεπ», είχε πει σε εφημερίδα της πατρίδας του, με τον Καταλανό να απαντάει ότι οι νεαροί παίκτες θα πρέπει να μιλάνε στο γήπεδο και όχι στις εφημερίδες...

Ένας Box to Box με εντυπωσιακά στοιχεία για την ηλικία του. Ωριμότητα, εκπληκτικό σουτ, εξαιρετική τεχνική και ίσως ο μοναδικός τομέας στον οποίο υστερεί να είναι η κάθετη πάσα. Αποφάσισε να αφήσει από μικρός την πατρίδα του για την Μπάγερν, μία κίνηση που ανάγκασε πολλούς να πουν ότι βιάστηκε. «Όταν βλέπεις ότι στην ηλικία σου είσαι πολύ καλύτερος από τους υπόλοιπους, τότε πολλές φορές δεν βρίσκεις την ανάγκη να σπρώξεις και άλλο τον εαυτό σου», είχε πει ο Χόιμπιεργκ, που με μέσα σε μικρό διάστημα είχε βρεθεί να προπονείται με την πρώτη ομάδα υπό τις οδηγίες του Χάινκες.

Τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα υπολόγιζε, όμως είναι στο χέρι του τα αλλάξει. «Έχει λαμπρό μέλλον», είχε τονίσει ο Βάιντσιρλ, που τον ήθελε και το περασμένο καλοκαίρι. Το συμβόλαιό του ολοκληρώνεται το 2018 και στο Μόναχο τον πιστεύουν, ακόμη και αν ο Γκουαρδιόλα δεν ανοίγει τα χαρτιά του. Άλλωστε, σε ανάλογο δρόμο πριν από τον Δανό κινήθηκαν οι Λαμ (Στουτγκάρδη), Κρόος (Λεβερκούζεν) και Αλάμπα (Χόφενχαϊμ), που έκαναν το «αγροτικό» τους και επέστρεψαν σε άλλο επίπεδο στο Μόναχο. «Το εύχομαι», τόνισε, όταν ρωτήθηκε για αυτό. Περιμένουμε ακόμη περισσότερα για αυτόν. Στο 2015 έχει 23 συμμετοχές, 2 γκολ και 3 ασίστ στην Bundesliga.

Μπρέελ Εμπολό

Η στιγμή που η Βασιλεία θα βάλει στα ταμεία της περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ, με τα δημοσιεύματα να φέρνουν την Βόλφσμπουργκ στην pole position. Το περασμένο καλοκαίρι ο Jack Boyce είχε σκιαγραφήσει το προφίλ του Εμπολό για λογαριασμό του FourFourTwo και τότε δεν έχουν αλλάξει και πολλά. Ο νεαρός επιθετικός επέλεξε τελικά να εκπροσωπήσει την Ελβετία, ενώ συνεχίζει να εντυπωσιάζει σε πρωτάθλημα και Ευρώπη. Κάθε φορά που τον βλέπεις, ξέρεις ότι θα φτάσει στο κορυφαίο επίπεδο. Στο 2015 σε όλες τις διοργανώσεις είχε 41 συμμετοχές, 14 γκολ και 14 ασίστ.

Γιούλιαν Βάιγκλ

«Ενθουσιάστηκα με τον Γιούλιαν Βάιγκλ. Δεν τον ήξερα». Η δήλωση θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «τυπική» και αναμενόμενη, αν δεν προερχόταν από τον Πεπ Γκουαδριόλα. «Χωρίς τον Βάιγκλ η Ντόρτμουντ είναι άλλη ομάδα», ολοκλήρωσε ο Καταλανός. Ο Γερμανός μέσος έχει καταφέρει να βρεθεί από μία ομάδα που σώθηκε στα μπαράζ για τη δεύτερη κατηγορία στο να κάνει τη διαφορά στη μοναδική που βρίσκεται στο κυνήγι της Μπάγερν και κάνει πρωταθλητισμό.

Έχει ποσοστό στις επιτυχημένες πάσες σταθερά πάνω από το 90%, με την Süddeutsche να τον χαρακτηρίζει «Χάρυ Πότερ της μεσαίας γραμμής». Τόσο έχει εντυπωσιάσει, που να θεωρείται κάτι μαγικό. Για μόλις 2,5 εκατ. ευρώ (χωρίς τα μπόνους) μοιάζει η καλύτερη κίνηση της Μπορούσια μετά την απόκτηση του Καγκάβα πριν από λίγα χρόνια. Μέχρι και scouts της Μπαρτσελόνα τον παρακολουθούν μεθοδικά τελευταία, καθώς η ωριμότητα και η ποιότητα που δείχνει δεν συνάδουν σε καμία περίπτωση με την ηλικία του.

Εξαιρετικό passing game, κανένα άγχος με την μπάλα στα πόδια, εκπληκτική αντίληψη και κίνηση στο χώρο. Δεν είναι κάτι που βλέπεις πολύ συχνά σε ένα παιδί 20 ετών. Μέλος της U20 της Γερμανίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νέα Ζηλανδίας, ήταν αρχηγός στη Μόναχο 1860 από τα 18 του. Πραγματικά, δεν χορταίνεις τον βλέπεις. Και αυτόν και την Ντόρτμουντ.

Γιόναταν Τα

Αν τον δεις στο γήπεδο, δεν υπάρχει περίπτωση να πιστέψεις ότι είναι γεννημένος το 1996. Ο νεαρός κεντρικός αμυντικός δεν κέρδισε ποτέ την εμπιστοσύνη στο Αμβούργο, που μάλλον έψαχνε πιο «έτοιμες» λύσεις και μετά τον δανεισμό του στη Φορτούνα Ντίσελντορφ πέρυσι, φέτος βρίσκεται στη βασική 11άδα της Λεβερκούζεν, που τον έκανε δικό της το περασμένο καλοκαίρι. «Η Μπάγερ με ήθελε πολύ από τότε που έπαιζα στη Φορτούνα. Νομίζω ότι πήρα στη σωστή απόφαση, καθώς ήθελα μία νέα πρόκληση. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία», ήταν η απάντηση του Τα σε ερώτηση για τις ευκαιρίες που δεν πήρε στο Αμβούργο και τη μεταγραφή του στην Rheinische Post τον περασμένο Οκτώβριο.

Οι τραυματισμοί στο ξεκίνημα της σεζόν, τον έφεραν πολύ γρήγορα ψηλά στην ιεραρχία της Λεβερκούζεν και έπιασε την ευκαιρία από τα μαλλιά, για να εντυπωσιάσει. Η θέση είναι πολύ δύσκολη και χρειάζεται χρόνος και πολλές εμπειρίες, για να έρθει η καταξίωση. «Δεν είμαι ποτέ ικανοποιημένος. Πάντα θέλω να γίνομαι καλύτερος. Υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα που θα πρέπει να δουλέψω», τονίζει ο νεαρός αμυντικός. Η μοναδική χτυπητή αδυναμία μέχρι τώρα είναι το «positioning» του (για όσους παίζουν manager), όμως εμφανίζεται όλο και καλύτερος. Απίστευτη δύναμη, εξαιρετικός στον αέρα, δύσκολα θα του κερδίσεις μονομαχία. Είναι γρήγορος για το ύψος του, όμως και πάλι είναι από τις αδυναμίες, τις οποίες καλύπτει με την ευφυΐα του.

Η νοοτροπία είναι εκείνη που κάνει τη διαφορά. «Έχασα τα τρία τελευταία παιχνίδια της σεζόν με την Φορτούνα. Εκείνες ήταν οι διακοπές μου. Μόλις η σεζόν τελείωσε και οι υπόλοιποι άρχισαν τις διακοπές τους εγώ ξεκίνησα τη δουλειά για τη νέα σεζόν», είχε αποκαλύψει σε συνέντευξή του στην Hamburger Morgenpost τον περασμένο Ιούνιο. «Η χαμένη ευκαιρία», ήταν ο τίτλος του κειμένου ενός εκ των κορυφαίων ρεπόρτερ του Αμβούργου. Στο Goal ο Daniel Jovanov έγραψε για τον τρόπο που οι Δεινόσαυροι διαχειρίζονται το μέλλον τους και πόσο άδικα συμπεριφέρονται στα ταλέντα από τα σπλάχνα τους. Άλλωστε, ο Τα πουλήθηκε για μόλις 8 εκατ. ευρώ (χωρίς τα μπόνους)...

«Η απόκτησή του μάλλον ήταν καλή ιδέα», όπως τόνισε και ο Ρόγκερ Σμιντ, που πλέον τον έχει καθιερώσει και είναι ο πιο σταθερός της άμυνας. Νικητής του βραβείου Fritz-Walter για το 2015 έχει όλο το μέλλον μπροστά του. Και αυτό ήδη μοιάζει λαμπρό.

*Η ψήφος μου πήγε στον Γιούλιαν Βάιγκλ. Με μάγεψε, όπως τον Γκουαρδιόλα.

*Ειδική μνεία στον Ζίντσενκο, του οποίου την ύπαρξη – και λογικά – οι περισσότεροι αγνοούν. Οργανωτή με τη δική του ωριμότητα σπάνια βλέπεις. Αν δεν τον φάει η βαρυχειμωνιά στη Ρωσία, ο μικρός είναι για μεγάλα πράγματα. Άλλωστε, ήδη έκανε το ντεμπούτο του με την Ουκρανία και όχι σε οποιοδήποτε ματς (με την Ισπανία για την τελευταία αγωνιστική των ομίλων). Αν έπαιζε σε μεγαλύτερη ομάδα, πιθανότατα θα ήταν στην 5άδα μου.

Follow me @entanovasilis

 

Τελευταία Νέα