Niemals 2. Liga!

Niemals 2. Liga!

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για τον εκπληκτικό τρόπο, με τον οποίο το Αμβούργο έμεινε στην Bundesliga και την επόμενη μέρα.

«Niemals 2. Liga», «Ποτέ 2. Liga». Το σύνθημα που ακούγεται πιο συχνά από τους οπαδούς του Αμβούργου είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Δύο συνεχόμενες χρονιές οι Δεινόσαυροι απέφυγαν τον υποβιβασμό στα μπαράζ. Και φέτος το έκαναν με τον πιο δραματικό τρόπο, σε μία σεζόν που θα πρέπει να αποτελεί πρότυπο αποφυγής για το μέλλον. Ίσως γίναμε μάρτυρες των πιο συναρπαστικών μπαράζ για την Bundesliga, τα οποία το 11Freunde χαρακτήρισε «Wild Jurassic Park».

Το ματς στο Wildparkstadion έχει μπει στις καθυστερήσεις και ο διαιτητής Γκρέφε βλέπει χέρι του Μέφερτ στο σουτ του Ράικοβιτς λίγο έξω από την περιοχή, σε μία απόφαση που έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων στην Γερμανία. Φαν Ντερ Φάαρτ και Ντίας βρίσκονται πίσω από την μπάλα. «Ήθελα να το εκτελέσω εγώ. Μου το έκλεψε», θα αποκαλύψει στη συνέχεια ο Ολλανδός, που έκανε την τελευταία του εμφάνιση με το Αμβούργο.

Ο Χιλιανός μέσος το εκτέλεσε γλυκά και ο Ορλιζχάουζεν μάζεψε την μπάλα από τα δίχτυα του, για να πάμε στην παράταση, με το πρώτο του γκολ στην Γερμανία. Εκεί, όπου μία δεύτερη φετινή μεταγραφή, ο Νικολάι Μίλερ, έκανε το τελικό 1-2, για να εξασφαλίσει ότι οι Δεινόσαυροι θα δώσουν το παρών για 53η φορά στην Bundesliga. Στιγμές νωρίτερα κάποιοι από τους περίπου 4.000 οπαδούς των φιλοξενούμενων που είχαν κάνει το ταξίδι, είχαν πηδήξει τα κιγκλιδώματα και έκαναν βόλτες πίσω από την εστία της Καρλσρούης. Εξ' ου και η αστυνομική δύναμη που βρέθηκε άμεσα εκεί.

Στο τέλος, όμως, όλοι τους έζησαν την πιο έντονη συναισθηματικά στιγμή τους. Με το τελευταίο σφύριγμα όλοι έτρεξαν στον αγωνιστικό χώρο. Αναπληρωματικοί, τεχνικό επιτελείο, όλοι. Μαζί πήγαν προς τους οπαδούς και το πάρτι στήθηκε. Παρά την παρουσία των αστυνομικών, δε σταμάτησαν να τραγουδούν και να χορεύουν μαζί. Ήταν η εξιλέωσή τους. Ο Χόλτμπι βρέθηκε να έχει ανέβει κάπου ανάμεσα σε οπαδούς και αστυνομικούς, ο τεχνικός διευθυντής Κνέμπελ αποκάλυψε ότι έκανε το πρώτο... μπυρόλουτρο στη ζωή του, ενώ ο Λαμπαντία έπιασε κεφαλοκλείδωμα έναν από τους σχολιαστές του Sky (!) και λίγο έλειψε να χάσει τα λόγια του. «Αυτή η μέρα δε θα ξεχαστεί. Θα είναι αιώνια μαζί μας», είπε με τρεμάμενη φωνή.

Από την άλλη πλευρά η απόλυτη απογοήτευση. Οι γηπεδούχοι τα έδωσαν όλα, όμως στο τέλος δεν άντεξαν. Οι παίκτες του Καουτσίνσκι ήταν στο έδαφος και οι Μίλερ και Φαν Ντερ Φάαρτ έσπευσαν να τους παρηγορήσουν σε μία κίνηση fair play, αναγνωρίζοντας την προσπάθειά τους. «Πονάει. Νιώθω σαν κάποιος να μου ξερίζωσε την καρδιά», τόνισε ο σκόρερ Γιαμπό. «Δεν ξέρω αν ο διαιτητής πρέπει να σφυρίξει, όταν η μπάλα βρίσκει στο χέρι κάποιου από το μισό μέτρο», σχολίασε ο πρόεδρος της Καρλσρούης, Βελενροϊτερ, με τον τεχνικό διευθυντή, Γιενς Τοντ, να κινείται στο ίδιο μήκος κύματος. «Ο παίκτης μας γυρίζει την πλάτη, μαζεύει το χέρι, όμως παρόλα αυτά ο διαιτητής το σφύριξε».

Οι γηπεδούχοι μάλλον είχαν όλο το δίκαιο του κόσμου. Φαίνεται, όμως, ότι ο Θεός ήταν Αμβούργο. «Πιστεύω ότι κάποιος από εκεί ψηλά μας βοήθησε», τόνισε στο ARD ο Μπρούνο Λαμπαντία, στον οποίο πρέπει να αποδοθεί το μεγαλύτερο μερίδιο της επιτυχίας, αν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι το φινάλε για την ομάδα του γερμανικού βορρά.

«Ένα μνημείο στον Λαμπαντία», ήταν ο τίτλος της Hamburger Morgenpost. Ο 49χρονος ανέλαβε μία αποστολή αυτοκτονίας έξι αγωνιστικές πριν το τέλος της Bundesliga και τα κατάφερε προς έκπληξη όλων. Οι Δεινόσαυροι βρέθηκαν πολύ κοντά στον αφανισμό. Μόλις 3' τους χώριζαν από την πιο μαύρη μέρα στην ιστορία τους. Ο τεχνικός του Αμβούργου δεν σταμάτησε να εμψυχώνει τους παίκτες του, να κάνει χειρονομίες, να τρέχει πάνω-κάτω μπροστά στον πάγκο. Δεν έκρυψε ούτε μία στιγμή τα συναισθήματά του.

Και στο τέλος αυτό ήταν ακριβώς που χρειαζόταν το Αμβούργο. Συναίσθημα. «Ο Λαμπαντία έδειξε το πάθος που πρέπει να έχεις όταν μάχεσαι για την παραμονή», τόνισε ο CEO των Δεινοσαύρων, Ντίτμαρ Μπάιερσντορφερ. Μία σεζόν που βρήκε το Αμβούργο να αλλάζει 4 προπονητές, στην οποία γνώρισε την πιο βαριά ήττα στην ιστορία του στην Bundesliga (8-0 από την Μπάγερν), που πέτυχε όλα κι όλα 9 γκολ στον πρώτο γύρο (!), που δεν είδε τίποτα να αλλάζει.

Η ελπίδα εξελίσσεται πολύ γρήγορα σε καταδίκη στο μεγάλο λιμάνι τα τελευταία χρόνια. Ένας σύλλογος με τεράστια χρέη, πλέον με επενδυτή τον απαιτητικό και κάπως... παράξενο Κίνε και στην πλειοψηφία παίκτες ακριβοπληρωμένους, που δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα και δεν έχουν ταυτιστεί με τον σύλλογο. Μόνιμα σε κατάσταση χάους διοικητικά και αγωνιστικά. «Περισσότερο τύχη, παρά πλάνο», χαρακτήρισε την παραμονή το Spiegel.

«Είναι δύσκολο να περιγράψω με λόγια τι σημαίνει αυτή η νίκη για τον σύλλογο», σχολίασε ο Λαμπαντία, που περιμένει να μάθει το μέλλον του. «Αυτές οι 6 εβδομάδες μου φάνηκαν ολόκληρη σεζόν», θα πει αργότερα στο επίσημο site της ομάδας, το οποίο λίγο μετά τον θρίαμβο έπεσε, για να αναγεννηθεί όπως η ομάδα. Το πάρτι συνεχίστηκε στα αποδυτήρια, στο λεωφορείο, όπου βρέθηκε και μία μικρογραφία του περίφημου πίνακα που μετράει τα χρόνια του Αμβούργου στην Bundesliga και στην Imtech Arena.

Η επόμενη μέρα φέρνει πάντα την ελπίδα. Αυτή τη φορά τα πράγματα μοιάζουν καλύτερα, όμως σε καμία περίπτωση ιδανικά. Ο Λαμπαντία έκανε αρκετά, για να κρατήσει τη θέση του. Ναι, αυτή η κίνηση ενέχει ρίσκο. Όμως, θα είναι ρίσκο προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο 49χρονος τεχνικός δεν είναι άνθρωπος του οράματος, είναι άνθρωπος της στιγμής. Ίσως αυτό κάνει καλό στον σύλλογο. Όχι άλλες φαντασιώσεις μεγαλομανίας. Το όραμα θα πρέπει να είναι η ομαλή μετάβαση στη νέα εποχή, όπου πιθανότατα ο Λαμπαντία δε θα έχει θέση. Μέχρι τότε, όμως, υπάρχει πολύς δρόμος.

Περίπου 13.000 οπαδοί είδαν το ματς στην Imtech Arena, όπου ακούστηκε δυνατά ο ύμνος «Hamburg, meine Perle». Κάποια στιγμή το ρολόι στο στάδιο σταμάτησε, όμως όπως γράφτηκε και στο facebook του συλλόγου: «Μην ανησυχείτε, αύριο θα δουλεύει και πάλι. Και μετράει, και μετράει, και μετράει...». Το Dino-Uhr δεν σταμάτησε ούτε φέτος...

Keine Sorge, morgen geht sie wieder an. und läuft, und läuft, und läuft...

Posted by HSV on Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2015

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης