Ταλέντο της χρονιάς: Η δεύτερη 5άδα υποψηφίων! (polls)

Ταλέντο της χρονιάς: Η δεύτερη 5άδα υποψηφίων! (polls)

bet365

Το FourFourTwo του gazzetta.gr σας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξετε τον καλύτερο παίκτη U-21 για το 2014! Διαβάστε την παρουσίαση της 2ης 5άδας υποψήφιων. Γράφει ο Λευτέρης Ντανοβασίλης.

Η συντακτική ομάδα των διεθνών του gazzetta.gr αποφάσισε να σας δώσει την ευκαιρία να επιλέξετε τον καλύτερο παίκτη κάτω των 21 ετών για το 2014. Τα κριτήρια είναι ίδια με εκείνα του Golden Boy, του βραβείου που έχει θεσπίσει η Tuttosport, όμως πρόκειται για διαδικασία που συμμετέχουν μόνο δημοσιογράφοι.

Έτσι, αποφασίσαμε να πρωτοπορήσουμε και να δώσουμε σε εσάς τη δυνατότητα ψήφου μέσω του FourFourTwo. Η αρχική λίστα, την οποία συντάξαμε περιλάμβανε 68 ονόματα παικτών που ήταν γεννημένοι μέχρι το 1994 και από τη δική μας ψηφοφορία προκύπτουν οι 20 (σε δύο δεκάδες για τεχνικούς λόγους), τους οποίους έχετε δικαίωμα να ψηφίσετε! Διαβάστε την παρουσίαση των πρώτων πέντε υποψήφιων! Θα ακολουθήσουν κείμενα και για τους υπόλοιπους.

Χακάν Τσαλχάνογλου

Αν υπάρχει λόγος που το Αμβούργο παίζει και φέτος στην Bundesliga είναι ο 20χρονος Τούρκος μέσος. Μαζί με τον Λασόγκα, για να είμαστε δίκαιοι. «Θεόσταλτο δώρο», τον είχε χαρακτηρίσει ο Ρενέ Άντλερ, γκολκίπερ των Δεινοσαύρων. Τελικά, μετά από... περιπετειώδη τρόπο και αφού δέχθηκε απειλές από τους οπαδούς για την απόφασή του να πιέση για μεταγραφή, παίρνοντας άδεια 4 εβδομάδων από ψυχολόγο με το ξεκίνημα της προετοιμασίας του Αμβούργου, υπέγραψε στην Λεβερκούζεν. Μεταγραφή-ρεκόρ για τις «ασπιρίνες» 14,5 εκατ. ευρώ. «Ο Πρίγκιπας Χακάν είναι έτοιμος να γίνει Βασιλιάς», είχε γράψει η Mopo και τελικά... έγινε.

Το καλύτερο δεξί στην κατηγορία, σπεσιαλίστας στα στημένα με σήμα κατατεθέν το φάουλ με την Ντόρτμουντ από τα 40 μέτρα. «Πάντα μελετάω τον τρόπο που εκτελούν τα φάουλ παίκτες όπως ο Ρονάλντο. Το είδωλό μου, όμως, είναι ο Ζουνίνιο. Ήταν πραγματικά πρωτοπόρος στην τεχνική και αυτό θέλω να πετύχω και εγώ», είχε αποκαλύψει. Στην πρώτη του σεζόν στην Bundesliga πέρυσι τα έκανε όλα και φέτος, έστω και αν βρίσκεται ακόμα σε... mood προσαρμογής, έχει 4 γκολ (συνολικά 10 στο 2014) και άλλες τόσες ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις. Φυσικά, όλοι στην Μπάγερ περιμένουν ακόμα περισσότερα από αυτόν και σιγά-σιγά θα έρθουν, καθώς σε κάποια ματς ο Τσαλχάνογλου έχει δείξει όλα όσα είδαμε στο Αμβούργο. Το επόμενο βήμα μάλλον δε θα είναι και τόσο μακριά στο μέλλον.

Ντιβόκ Οριζί

Στην πρώτη του γεμάτη σεζόν με την Λιλ κέρδισε μία θέση ανάμεσα στα... αστεράκια του Βελγίου στην Βραζιλία. Λίγο μετά πήρε και την μεγάλη μεταγραφή για περίπου 11 εκατ. ευρώ για την Λίβερπουλ, στην οποία θα αγωνιστεί από την επόμενη σεζόν. Ο 19χρονος επιθετικός προσπαθεί να ηγηθεί φέτος των «λιλουά» και μέχρι ένα σημείο τα έχει καταφέρει. Παίζει με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, δείχνοντας στοιχεία που δεν είχε δείξει πέρυσι. Εκπληκτική τεχνική κατάρτιση, μεγαλύτερη γκάμα κινήσεων, παρά το ύψος του (1,85) παίζει με μεγάλη άνεση στα άκρα.

Πρόσφατα, ο Μπρένταν Ρότζερς αποκάλυψε ότι παρακολουθεί όλα του τα παιχνίδια και μαζί με το υπόλοιπο επιτελείο scouting του υποδεικνύουν τους τομείς που πρέπει να βελτιωθεί. Μπορεί να κάνει ακόμη περισσότερα και δείχνει διάθεση, ώστε να είναι έτοιμος για το μεγάλο βήμα το ερχόμενο καλοκαίρι. Στο 2014 έχει 8 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις με τη Λιλ και φυσικά μιλάμε για ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στον κόσμο. Τα δύσκολα ακόμα δεν έχουν έρθει, όμως ο Οριζί έχει όλα τα φόντα να φτάσει στην κορυφή.

Μαξ Μάιερ

Από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Γερμανίας, πλέον δεν είναι άγνωστος. Ο τεχνικός διευθυντής της Σάλκε είχε αποφασίσει να «θυσιάσει» τον Ράφαελ, που κάνει εξαιρετικές σεζόν με την Γκλάντμπαχ, προκειμένου ένα από τα «διαμάντια» των μπλε να πάρει τις ευκαιρίες του. Στις αρχές του 2013 έγινε ο 9ος πιο νεαρός παίκτης που έκανε ντεμπούτο στην Bundesliga, ενώ αργότερα έγινε ο πιο νεαρός στην ιστορία της κατηγορίας που έφτασε τα 3 γκολ, σκοράροντας μάλιστα σε 3 σερί ματς! Το νερό μπήκε από τότε στο αυλάκι. Ο 19χρονος μέσος ανανέωσε το συμβόλαιό του μέχρι το καλοκαίρι του 2017, όμως μέχρι ένα σημείο η αστάθεια της Σάλκε έχει επηρεάσει και τον ίδιο.

«Θέλουμε να… χτίσουμε τον Μαξ, όχι να τον καταστρέψουμε», είχε αποκαλύψει ο – πρώην πλέον – τεχνικός των μπλε, Γιενς Κέλερ, για το γεγονός ότι ο νεαρός σε αντίθεση με τον Ντράξλερ δεν κατάφερε να καθιερωθεί αμέσως. Η αλήθεια είναι ότι η σωματοδομή του ήταν το πρόβλημα, κάτι στο οποίο από τότε δουλεύει. Η αντίληψη και η κάθετη πάσα του είναι εκείνα που τον κάνουν να ξεχωρίζει, ενώ το γεγονός ότι η ρήτρα του, σύμφωνα με τον γερμανικό τύπο, κυμαίνεται κάπου στα 25 εκατ. ευρώ έχει κινητοποιήσει πολλές ομάδες, μεταξύ των οποίων και η Τσέλσι. Στο 2014 έχει 3 γκολ και 2 ασίστ στην Bundesliga.

Ματίας Γκίντερ

Στα 20 του χρόνια πήρε τη μεγάλη μεταγραφή από την Φράιμπουργκ στην Ντόρτμουντ για περίπου 10 εκατ. ευρώ. Το ταλέντο του είχε ξεπεράσει τα γερμανικά σύνορα εδώ και καιρό, όμως προς τα παρόν στην Μπορούσια τα έχει βρει δύσκολα. Φυσικά, σε αυτό έχει παίξει τεράστιο ρόλο και η κάκιστη συνολική αμυντική συμπεριφορά των Βεστφαλών από το ξεκίνημα της σεζόν. Με γεμάτες σεζόν στην Φράιμπουργκ έδειχνε κάθε χρόνο όλο και πιο βελτιωμένος και είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κρίστιαν Στράιχ τον χρησιμοποιούσε συχνά και ως αμυντικό μέσο, θέση στην οποία ανταπεξήλθε αμέσως, κάνοντας πολύ καλές εμφανίσεις.

Παίκτης που μπορεί να ανεβάσει την μπάλα από την άμυνα, πολύ καλός στο ψηλό παιχνίδι και απίστευτα κοντρολαρισμένος για το ύψος του (1,89). Δεν βρέθηκε τυχαία στην αποστολή της Γερμανίας στην Βραζιλία και πλέον μιλάμε για παγκόσμιο πρωταθλητή πριν καν κλείσει τα 20 του χρόνια! «Είναι ξεκάθαρο ότι ήρθα στην Ντόρτμουντ, προκειμένου να εξελιχθώ και να ανέβω επίπεδο. Στην Φράιμπουργκ δεν υπήρχε αμφιβολία ότι θα έκανα τουλάχιστον 30 παιχνίδια. Στα 3 που έχω παίξει με την Ντόρτμουντ, όμως, και σε αυτά με την Εθνική έχω ήδη μάθει περισσότερα από ό,τι αν είχα πάρει την απόφαση να μείνω», είχε σχολιάσει στην αρχή της σεζόν ο Γκίντερ, που αναμφίβολα βρίσκεται στο σωστό δρόμο.

Κάαν Αϊχάν

Ένα «10άρι» στην άμυνα. Ο 20χρονος Τούρκος, αν δεν είχε ταλαιπωρηθεί τον τελευταίο καιρό από τραυματισμούς, θα ήταν από τα ονόματα που θα διαβάζαμε κάθε βδομάδα. Ο Αϊχάν έχει παίξει στο κέντρο και στα δύο άκρα της άμυνας και στη μεσαία γραμμή. Συστήθηκε στο ευρύ κοινό στο περσινό ματς της Σάλκε με την Ρεάλ στο «Μπερναμπέου» και από τότε συνεχώς βελτιώνεται. Ο Ντι Ματέο από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τους μπλε κατάλαβε τι εργαλείο έχει στα χέρια του. «Μου δίνει την αυτοπεποίθηση που χρειάζομαι», σχολίασε ο Αϊχάν για τον Ιταλό, ο οποίος του μιλάει συχνά και του δείχνει συνεχώς video, προκειμένου να βελτιώσει το παιχνίδι του.

«Είναι πολύ νωρίς να σκέφτομαι το μέλλον. Θέλω να βελτιωθώ και να βοηθήσω τη Σάλκε», έλεγε το περασμένο καλοκαίρι και η αλήθεια είναι ότι σε λίγο καιρό θα παίζει σαν... βετεράνος, δείχνοντας εκπληκτική ωριμότητα εντός και εκτός γηπέδων. Καθιερώθηκε στη Σάλκε από το ξεκίνημα του δεύτερου γύρου στις αρχές του 2014 και φέτος έχει 8 συμμετοχές. Σπεσιαλίστας στα στημένα, με πάνω από 80% μέσο όρο στις επιτυχημένες πάσες, παράλληλα με το γεγονός ότι μπορεί να φτιάξει παιχνίδι από την άμυνα, αναμένεται να προσφέρει ακόμη περισσότερα, όταν επιτέλους σταθεροποιηθεί η θέση του.

*Διαβάστε εδώ για την πρώτη 5άδα υποψηφίων.

 

Τελευταία Νέα