Ο «Μεγάλος Αδελφός» σε παρακολουθεί!

Γιώργος Καραμάνος Γιώργος Καραμάνος
Ο «Μεγάλος Αδελφός» σε παρακολουθεί!

bet365

Η Βαλένθια θα βάλει τον «Big Brother» να ακολουθεί τους παίκτες της και ο Γιώργος Καραμάνος κοιτάζει μέσα από την... κλειδαρότρυπα του ποδοσφαίρου.

Μετακόμισε σε ένα ερημικό νησί της Σκωτίας και έδωσε μάχη με τη φυματίωση. Ο Τζορτζ Οργουελ πρόλαβε όμως να ολοκληρώσει το 1948, το πιο διάσημο βιβλίο του, το «1984», πριν πεθάνει τελικά σε ηλικία μόλις 46 ετών. Πρόκειται για ένα από τα πλέον προφητικά κείμενα και ειδικά στις μέρες μας βιώνουμε την εφαρμογή του «Μεγάλου Αδελφού» σχεδόν σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας. Για κάποιο λόγο τουλάχιστον είχε καταφέρει μείνει έξω από την «κατασκοπεία» αυτού του είδους το ποδόσφαιρο. Οχι όπως πια...

Η είδηση που κυκλοφορεί στην Ισπανία από το απόγευμα της Πέμπτης, είναι ότι η Βαλένθια έχει αποφασίσει να στήσει το δικό της «Big Brother». Η διοίκηση των Νυχτερίδων έχει συμφωνήσει με συγκεκριμένο συνδρομητικό κανάλι, ώστε να τοποθετηθούν κάμερες στα αποδυτήρια και τους διαδρόμους του γηπέδου, αλλά και στο προπονητικό κέντρο έως και στο εστιατόριο ή την αίθουσα αναψυχής. Επίσης, κάμερες θα ακολουθούν τους παίκτες και στο πούλμαν (ίσως και στις πτήσεις) καθημερινά και φυσικά τις ημέρες των αγώνων.

Η ιδέα σύμφωνα με το club είναι για να έρθουν πιο κοντά οι φίλαθλοι με την ομάδα. Οτι τούτο θα συμβεί, καθώς οι πρώτοι θα παρακολουθούν συνεχώς τα ινδάλματα τους. Αυτό θα μπορεί να γίνεται μέσω application που θα κατεβάζουν στο κινητό ή το τον υπολογιστή τους τα μέλη του συλλόγου, ενώ θα υπάρχει και κανάλι για τους συνδρομητές που προτιμούν να αράζουν στον καναπέ και να βλέπουν τηλεόραση.

Το προφανές είναι πως πρόκειται για έμπνευση του επιτελείου ή του ίδιου του Πίτερ Λιμ. Ο επιχειρηματίας από τη Σιγκαπούρη που βρίσκεται ουσιαστικά στο τιμόνι των Νυχτερίδων (σ.σ.: για να είμαι ειλικρινής δεν έχω καταλάβει εάν ολοκληρώθηκε ή όχι η μεταβίβαση της εξουσίας από την τράπεζα στον Ασιάτη επενδυτή) προσπαθεί να βγάλει χρήματα για τα πολυπαθή ταμεία της ομάδας. Ο τρόπος που σκαρφίστηκε είναι αλήθεια ευφάνταστος, αλλά δεν ταιριάζει με το συναίσθημα της μπάλας.

Αρχικά το κοινό ίσως να ανταποκριθεί. Η θεαματικότητα εκπομπών σαν το «Big Brother» γίνεται πολλές φορές κατανοητή σαν μια φυγή από την πραγματικότητα, σαν μια απόδραση προς τη διασκέδαση. Υποτίθεται πως οι εκπομπές γίνονται αποδεκτές, γιατί το αποσπούν από τα όποια προβλήματά του και στην Ισπανία έχουν πολλά από δαύτα, καθώς βιώνουν πάνω κάτω τα δικά μας άσχημα.

Ισως να αρέσει σε πρώτη φάση και ειδικά στους πιο πιτσιρικάδες, η παρακολούθηση των αστεριών της ομάδας. Το πως κινούνται, τι λένε, τα αστεία τους, η αποκάλυψη της προσωπικότητας του καθενός, κάτι που δεν φαίνεται εντός χορταριού. Από το σύλλογο έχουν εξηγήσει ότι δεν θα υπάρχει εικόνα από τις στιγμές που θα αλλάζουν οι παίκτες ή από τις ομιλίες του προπονητή, ενώ είναι αυτονόητο ότι αυτές θα σβήνουν όταν θα γίνεται τακτική για τα ματς.

Εννοείται ότι οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές δεν έχουν ερωτηθεί γι αυτό. Το ότι θα τους ξεγυμνώνουν έτσι απλά μπροστά σε χιλιάδες άγνωστους, είναι κάτι στο οποίο δεν μπορούν να αντιταχθούν. Τουλάχιστον όχι σε πρώτη φάση. Εργαζόμενοι είναι και θα υποκύψουν σε αυτό τους αρέσει δεν τους αρέσει. Ολο αυτό όμως στο δια ταύτα και μακροπρόθεσμα θα αποδειχτεί κακό τόσο για την ίδια την ομάδα όσο και τους ίδιους τους τηλεθεατές που κάποια στιγμή θα... ξενερώσουν.

Ηδη στις μέρες μας έχει χαθεί η μαγεία της Κυριακής. Τότε που υπήρχε η απίστευτη προσμονή του γηπέδου. Εχουμε όλοι πάρει τέτοιο overdose από τη διαρκή ενημέρωση για δαύτους, που έχει χαθεί και και η μαγεία των ποδοσφαιρικών ηρώων. Φανταστείτε τώρα τη θα συμβεί με τους παίκτες της Βαλένθια που έχει πολλούς πιτσιρικάδες και δεν διαθέτει τους σούπερσταρ που θα καθηλώσουν τον κόσμο.

Ισως λοιπόν το εγχείρημα να αποτύχει και να σβήσει εν τη γενέσει του. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά πιθανό το εν λόγω παράδειγμα να το ακολουθήσουν και άλλοι. Φαντάζεστε να μπει ο «Μεγάλος Αδελφός» σε Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Μπάγερν, Τσέλσι κτλ.; Θα γίνει χαμός. Αλλωστε, εκτός από τα ινδάλματα προς παρακολούθηση, υπάρχει και η απύθμενη, ασυγκράτητη, κυρίαρχη επιθυμία του ανθρώπου να κρυφοκοιτάζει μέσα από την κλειδαρότρυπα...

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος