Σκόρερς από… κούνια (vids)

Σκόρερς από… κούνια (vids)

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για τους teenagers, που έχουν σκοράρει στα 5 σημαντικότερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Κάθε νέο μεγάλο ταλέντο εξιτάρει. Στα 5 σημαντικότερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (Premier League, Primera Division, Bundesliga, Serie A, Ligue 1) κάθε χρόνο εμφανίζονται αρκετοί νεαροί παίκτες με τεράστιο ταλέντο, όμως μέχρι τώρα οι teenagers (αυτοί που δεν έχουν κλείσει το 20ό έτος της ηλικίας τους) που έχουν σκοράρει φέτος είναι σχετικά λίγοι.

Φυσικά, η θέση στην οποία αγωνίζονται δεν έχει καμία σημασία, καθώς θα βρείτε από επιθετικούς μέχρι κεντρικούς αμυντικούς και δεξιούς μπακ. Τα πρωτεία έχει η Ligue 1, από κοντά ακολουθεί η Bundesliga, ενώ η λίστα απογοητεύει σε Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία, που όλες μαζί έχουν όσους παίκτες έχει η Γαλλία…

Εννοείται ότι το κείμενο δεν αφορά το πρωτάθλημα ή τη χώρα με το μεγαλύτερο ταλέντο, καθώς το γκολ είναι και θέμα τύχης. Είναι, όμως, ενδεικτική και του αριθμού των παικτών κάτω των 19 ετών που αγωνίζονται σε κάθε λίγκα. Άλλωστε, για παράδειγμα Οριζί και Μάρκος Λόπες αγωνίζονται δανεικοί στη Λιλ από δύο αγγλικούς συλλόγους, την Λίβερπουλ και την Μάντσεστερ Σίτι αντίστοιχα.

Κάποιοι από τους παρακάτω παίκτες έχουν ήδη αποδείξει ότι είναι top επιπέδου, κάποιοι άλλοι βρίσκονται στο σωστό δρόμο, κάποιοι έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στο προσκήνιο και για κάποιους άλλους οι αμφιβολίες είναι πολλές. Όλοι τους, όμως, έχουν κάνει αίσθηση και η συντριπτική πλειοψηφία θα μας απασχολήσει πολύ και στο μέλλον

Premier League: 2

Ραχίμ Στέρλινγκ (Λίβερπουλ)

Ο 19χρονος εξτρέμ συνεχώς εξελίσσεται. Φέτος, με την αποχώρηση του Σουάρες και τους τραυματισμούς του Στάριτζ, χρειάστηκε να προσπαθήσει να πάρει όλο το επιθετικό βάρος στις πλάτες του. Φυσικά, δεν μπορείς να τα περιμένεις όλα από έναν τόσο νεαρό παίκτη, όμως ο Στέρλινγκ κάνει ό,τι μπορεί. Από τους παίκτες που έχουν ξεχωρίσει φέτος στην κακή – μέχρι τώρα – Λίβερπουλ, έχει ήδη πετύχει 3 γκολ στις νίκες επί των Σαουθάμπτον (2-1) και Τότεναμ (2-1) και στην ήττα από την Γουέστ Χαμ (1-3). Κάποια στιγμή ζήτησε από τον Χόντγκσον να μην τον χρησιμοποιήσει στην Αγγλία λόγω κόπωσης, εκείνος δεν το έκανε και στο Νησί άνοιξε μεγάλη συζήτηση για τη διαχείριση των ταλέντων γενικότερα…

Κάλουμ Τσέιμπερς (Άρσεναλ)

Ο 19χρονος αμυντικός ήταν ένας από τους πολλούς παίκτες που αποφάσισαν να αφήσουν τη Σαουθάμπτον στη μετά-Ποκετίνο εποχή το περασμένο καλοκαίρι. Από τους κορυφαίους νέους παίκτες στην Αγγλία, ο Αρσέν Βενγκέρ κατάφερε να αποσπάσει την υπογραφή του, ξοδεύοντας περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ. Ο Τσέιμπερς βρέθηκε στα… βαθιά από το ξεκίνημα και εντυπωσίασε με τις εμφανίσεις του στο κέντρο της άμυνας, παρότι δεξί μπακ. Πέτυχε το πρώτο του γκολ στην Premier League στην τελευταία αναμέτρηση της Άρσεναλ με την Μπέρνλι πριν από λίγες ημέρες (01/11).

Serie A: 2

Αλέσιο Ρομανιόλι (Σαμπντόρια)

Είχε δείξει δείγματα του ταλέντου του στις ελάχιστες εμφανίσεις του με την Ρόμα, παίζοντας αρκετά πέρυσι στον δεύτερο γύρο, όμως με την Σαμπντόρια αποδεικνύει ότι έχει πραγματικά λαμπρό μέλλον. Ο Αλέσιο Ρομανιόλι αποφάσισε το περασμένο καλοκαίρι ότι πρέπει να παίζει και υπέγραψε στην ομάδα του Σίνισα Μιχάιλοβιτς, ο οποίος γρήγορα του έδωσε φανέλα βασικού. Οι Ρωμαίοι διατηρούν οψιόν επαναγοράς του στο μέλλον και μάλλον θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα ενεργοποιηθεί. Σκόραρε στη νίκη επί της Κιέβο (2-1) για την 4η αγωνιστική. Δεν ήταν, όμως, το πρώτο του γκολ στη Serie A, καθώς τη σεζόν 2012-13 είχε πετύχει γκολ στη νίκη της Ρόμα επί της Τζένοα (3-1).

Χοσέ Μάουρι (Πάρμα)

Στο ματς με τη Ρόμα έκανε το ντεμπούτο για την Πάρμα ένας 18χρονος Αργεντίνος με ιταλικό διαβατήριο ονόματι Χοσέ Μάουρι. Όταν ήταν 15 ετών βρέθηκε στην Αγγλία, προκειμένου να δοκιμαστεί στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όμως τελικά κατέληξε στην Ιταλία. Ο Ντοναντόνι είδε στο πρόσωπό του έναν εξαιρετικό μέσο και τον έχει δοκιμάσει τόσο σε πιο αμυντικό ρόλο όσο και σε πιο επιθετικό. Στη δεύτερη περίπτωση, στην ήττα από την Ουντινέζε (4-2), ο Μάουρι πέτυχε και το πρώτο γκολ στην επαγγελματική του καριέρα. Από τα όσα έχει δείξει μέχρι τώρα, έχει όλο το μέλλον μπροστά του.

Primera Division: 3

Σάντρο Ραμίρεθ – Μουνίρ Ελ Χανταντί (Μπαρτσελόνα)
Η παρουσία του Λουίς Ενρίκε στον πάγκο της Μπαρτσελόνα οδήγησε στο ντεμπούτο άλλων τριών παικτών από τις ακαδημίες. Οι δύο από αυτούς (ο Σέρζι Σαμπέρ ο τρίτος) βρήκαν και δίχτυα στην πρώτη τους σεζόν στην Primera Division. Σάντρο Ραμίρεθ και Μουνίρ Ελ Χαντάντι έχουν καταφέρει να κλέψουν τις εντυπώσεις, με τον δεύτερο να φτάνει μέχρι και την Εθνική Ισπανίας! Τα ντεμπούτα των δύο 19χρονων ήταν εντυπωσιακά. Ο Μουνίρ σκόραρε στην 1η αγωνιστική με την Έλτσε και ο Σάντρο, που έχει βρει δίχτυα 2 φορές, στη δική του πρώτη εμφάνιση στη 2η αγωνιστική στο ματς με την Βιγιαρεάλ, στο οποίο πέτυχε και το μοναδικό γκολ στη νίκη της Μπαρτσελόνα με 1-0. Ο χρόνος συμμετοχής τους μπορεί να περιορίζεται όσο προχωράμε στη σεζόν, με την επιστροφή και του Λουίς Σουάρες, όμως αμφότεροι παραμένουν από τα πιο λαμπρά αστέρια των Καταλανών για το μέλλον.

Χοσέ Λουίς Γκαγιά (Βαλένθια)

Ο Μπερνάτ έφυγε για την Μπάγερν το περασμένο καλοκαίρι και ο δρόμος για τον 19χρονο Γκαγιά, που μπορεί να παίξει όλη την αριστερή πλευρά, άνοιξε. Το αριστερό μπακ της Βαλένθια συνεχίζει να κλέβει τις εντυπώσεις. Μετά το ντεμπούτο του την περασμένη σεζόν, φέτος έχει πάρει φανέλα βασικού στις Νυχτερίδες, που κάνουν εξαιρετική σεζόν μέχρι τώρα, και έχει πετύχει και το πρώτο του γκολ στην Primera Division. Αυτό ήρθε στην εντός έδρας νίκη με 3-0 επί της Κόρδοβα για την 5η αγωνιστική.

Bundesliga: 6

Ντέιβι Ζέλκε – Μάρνον Μπους (Βέρντερ)

Η οικονομική στενότητα και η φιλοσοφία του – απολυμένου πλέον – Ρόμπιν Ντουτ, ανέδειξαν κάποια ταλέντα στην Βρέμη. Ο Ντέιβι Ζέλκε ήταν ο πρώτος σκόρερ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U19 το περασμένο καλοκαίρι και οι προσδοκίες ήταν μεγάλες. Ο 19χρονος επιθετικός μπορεί να έχει πέσει πάνω στον σούπερ φορμαρισμένο φέτος Ντι Σάντο και να έκανε από την περασμένη σεζόν το ντεμπούτο του στην Bundesliga, όμως το πρώτο γκολ ήρθε τώρα. Στην ήττα από την Άουγκσμπουργκ (4-2) ο νεαρός επιθετικός έσπασε το ρόδι, όμως η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Είναι σίγουρο ότι θα πάρει και άλλες ευκαιρίες. Ο έτερος teenager των πράσινων που κατάφερε να βρει δίχτυα ήταν ο Μάρνον Μπους. Ο 19χρονος Γερμανός δεξιός μπακ κατάφερε σιγά-σιγά να πάρει φανέλα βασικού και τα έχει πάει εξαιρετικά. Το πρώτο του γκολ στην πρώτη του σεζόν στην Bundesliga ήρθε στην ήττα από την Βόλφσμπουργκ (2-1) και παρά τη δύσκολη βαθμολογική κατάσταση της Βέρντερ, αναμένεται να συνεχίσει να παίζει.

Τίμο Βέρνερ (Στουτγκάρδη)

Άγνωστος δεν είναι πλέον ο 18χρονος επιθετικός, που πέρυσι έκανε 30 συμμετοχές στην Bundesliga. Το… γκάζι που έχει ο Βέρνερ, που μπορεί να παίξει είτε στα άκρα είτε ως δεύτερος επιθετικός, εντυπωσιάζει. Όπως και η εκτελεστική του δεινότητα. Μπορεί στην πρεμιέρα ο Φε να τον άφησε στον πάγκο, όμως ο νεαρός επιθετικός βρήκε γρήγορα τον δρόμο για την 11άδα. Πλέον, ο Βέρνερ έχει 2 γκολ, τη στιγμή που πέρυσι σε όλη τη σεζόν είχε 4, στα ματς με Λεβερκούζεν και Άιντραχτ και απλά συνεχίζει να εξελίσσεται…

Μαξ Μάιερ (Σάλκε)

Ακόμη ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα των Γερμανών. Ο 19χρονος μέσος, που πέρυσι είχε 6 γκολ στην Bundesliga, πέτυχε το πρώτο του φέτος στη νίκη 3-0 επί της Βέρντερ. Το 10άρι της Σάλκε μπορεί να μην έχει βρει ακόμα τον περσινό ρυθμό, καθώς τα προβλήματα των μπλε είναι φυσικό να τον έχουν επηρεάσει, όμως η απόδοσή του έχει αρχίσει και ανεβαίνει. Με την απουσία του τραυματία Ντράξλερ, που θα είναι έτοιμος ξανά από το 2015, αναμένεται να έχει ακόμη πιο σημαντικό ρόλο επί Ντι Ματέο.

Τιν Γιεντβάι (Λεβερκούζεν)

Στη Ρόμα πέρυσι δεν κατάφερε να πάρει πολλές ευκαιρίες, όμως στην Λεβερκούζεν τα έχει πάει εξαιρετικά. Στην Ντιναμό Ζάγκρεμπ τον είχαμε γνωρίσει ως κεντρικό αμυντικό, όμως στην Γερμανία εξελίσσεται σε εξαιρετικό δεξί μπακ. Η Μπάγερ αποφάσισε να επενδύσει πάνω του το περασμένο καλοκαίρι και δεν το έχει μετανιώσει. Ο Γιεντβάι μαθαίνει, παίρνει εμπειρίες και έχει ήδη δύο γκολ στο πρωτάθλημα στη νίκη επί της Χέρτα (4-2) και στην ισοπαλία με την Βέρντερ (3-3). Η Ρόμα διατηρεί οψιόν επαναγοράς του και θα πρέπει να θεωρείται πολύ πιθανό ότι κάποια στιγμή θα την εξασκήσει.

Μαρκ-Όλιβερ Κεμφ (Φράιμπουργκ)

Για πολύ καιρό η… φήμη του προηγούταν. Πριν καν κάνει το ντεμπούτο του στην Bundesliga με τη φανέλα της Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Η Γιουβέντους τον ήθελε πολύ, όμως ο 19χρονος κεντρικός αμυντικός αποφάσισε ότι είναι πιο σημαντικό το να παίζει. Έτσι, το περασμένο καλοκαίρι άφησε τους Αετούς, για να γίνει ο… αντι-Γκίντερ, που πήρε μεταγραφή για την Ντόρτμουντ, στη Φράιμπουργκ. Ούτε εκείνος ούτε η ομάδα από τον Μέλανα Δρυμό το μετάνιωσαν. Ο Στράιχ του έδωσε φανέλα βασικού από το ξεκίνημα και ο Κεμφ αρχίζει και δείχνει από τώρα ηγετικά χαρακτηριστικά. Πέτυχε το πρώτο του γκολ στην ισοπαλία με την Χέρτα (2-2) και η ώρα για το επόμενο βήμα δε μοιάζει να αργεί και τόσο.

Ligue 1: 7

Ντιβόκ Οριζί – Μάρκος Λόπες (Λιλ)

Ο πιο γνωστός teenager στην Γαλλία είναι σαφώς ο Ντιβόκ Οριζί, που πλέον αγωνίζεται στη Λιλ με τη μορφή δανεισμού από την Λίβερπουλ. Ο 19χρονος Βέλγος ακολουθεί κατά κάποιο τρόπο το μονοπάτι του συμπατριώτη του Εντέν Αζάρ. Μετά την πρώτη του γεμάτη σεζόν στην Ligue 1, έφτασε η ώρα να εξελιχθεί σε έναν από τους ηγέτες. Τα έχει καταφέρει, όμως σε αντίθεση με τον μέσο της Τσέλσι, που είχε δίπλα του παίκτες όπως ο Ζερβίνιο και ο – τότε πρώτος σκόρερ – Μούσα Σο, πριν γίνει ο απόλυτος ηγέτης των «λιλουά» στην 3η του σεζόν, ο Οριζί μοιάζει να προσπαθεί μόνος του να τραβήξει το κουπί… Έχει δείξει ότι μπορεί να το κάνει, όχι όμως με σταθερότητα. Εξαιρετικές κινήσεις με και χωρίς την μπάλα, παίζει με εκπληκτική αυτοπεποίθηση μετά το Μουντιάλ και τη μεταγραφή του και έχει μέχρι τώρα 3 γκολ. Ο Ρότζερς αποκάλυψε ότι βλέπει όλα του τα παιχνίδια, τα αναλύει και στη συνέχεια μιλάει μαζί του, προκειμένου να βελτιώσει τις αδυναμίες του. Η Λιλ, πάντως, περιμένει ακόμη περισσότερα από αυτόν, κάτι που μπορεί να είναι και άδικο…

Ο Μάρκος Λόπες αποκτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι από την Μάντσεστερ Σίτι με τη μορφή δανεισμού και έχει καταφέρει να εντυπωσιάσει με το που συστήθηκε στο γαλλικό κοινό. Ο 18χρονος Πορτογάλος μέσος έχει κάνει εξαιρετικά ματς μέχρι τώρα και πέτυχε το πρώτο του γκολ στη νίκη επί της Ναντ (2-0). Φυσικά, οψιόν αγοράς του δεν προβλέπεται και μένει να δούμε αν στο μέλλον θα καταφέρει να πάρει τις ευκαιρίες του στους πολίτες.

*Δείτε εδώ το γκολ του Λόπες

Αντονί Μαρσιάλ (Μονακό)

Μπορεί ο Ριμπολόβλεβ να έχει κλείσει την κάνουλα, όμως η Μονακό έχει κάποια από τα μεγαλύτερα ταλέντα στην Γαλλία. Ο Μαρσιάλ αποκτήθηκε από την Λιόν το καλοκαίρι του 2013 για περίπου 5,5 εκατ. ευρώ και έστω και αν δεν έχει καταφέρει ακόμα να βρει ρυθμό, ανεβάσει συνεχώς στροφές. Τον τελευταίο καιρό εμφανίζεται όλο και καλύτερος, παίζει με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και παίρνει πρωτοβουλίες. Ο 18χρονος επιθετικός έχει ήδη φτάσει τις συμμετοχές που έκανε πέρυσι σε όλη τη σεζόν και τα μισά γκολ. Τη σεζόν 2012-13 είχε 2, ενώ φέτος πέτυχε το πρώτο του στο μεγάλο ματς με την Παρί (1-1). Ο Ζαρντίμ του δίνει όλο και περισσότερες ευκαιρίες και είναι στο χέρι του να τις εκμεταλλευτεί.

Ζορζ-Κέβιν Νκουντού (Ναντ)

Πέρυσι είχε όλες κι όλες 6 συμμετοχές σε όλη τη σεζόν (είχε και 1 γκολ στο Λιγκ Καπ). Φέτος, τις έφτασε πριν καν τελειώσει ο πρώτος γύρος. Ο 19χρονος επιθετικός βρήκε δίχτυα για πρώτη φορά στην επαγγελματική του καριέρα, δίνοντας τη νίκη στη Ναντ επί της Γκινγκάμπ με 1-0. Το γκολ του, μάλιστα, ήταν εκπληκτικό, για να συστηθεί με τον καλύτερο τρόπο στο κοινό της Ligue 1. Ο τεχνικός της Ναντ, Ντερ Ζακαριάν, τον κρατάει προσγειωμένο και προσπαθεί να κάνει την καλύτερη δυνατή διαχείριση, προκειμένου να μην τον «κάψει» και θα του δώσει πολλές ευκαιρίες φέτος.

*Δείτε εδώ το γκολ του Νκουντού

Γουιλάν Σιπριέν – Μπαπτίστ Γκιγιόμ (Λανς)

Η ανάγκη, που ήταν η απαγόρευση μεταγραφών το περασμένο καλοκαίρι, έφερε σε δύσκολη θέση τον Αντουάν Κομπουαρέ, που τα έχει πάει, πάντως, εξαιρετικά με τα πιτσιρίκια που έχει στη διάθεσή του. Ανάμεσά τους και δύο, πλέον, σκόρερ στην Ligue 1. Ο 19χρονος Σιπριέν έδειξε από το ξεκίνημα τη σεζόν ότι έχει εξαιρετικό πόδι και λαμπρό μέλλον. Ο νεαρός μέσος είναι από τους καλύτερους των «λανσουά» και πέτυχε το πρώτο του γκολ στη νίκη επί της Ρεμ (4-2).

*Δείτε εδώ το γκολ του Σιπριέν

Ο 19χρονος Βέλγος από την άλλη είχε 1 γκολ σε 6 εμφανίσεις πέρυσι στην Ligue 1 και ήδη τα πάει ακόμη καλύτερη στην πρώτη κατηγορία. Στα δύο τελευταία ματς ο Κομπουαρέ του έδωσε φανέλα βασικού και ο Γκιγκιόμ πέτυχε το πρώτο του γκολ στο ματς με την Μαρσέιγ στο «Βελοντρόμ». Αναμένεται να τον δούμε ακόμη περισσότερο στη συνέχεια, όμως φαίνεται ότι το… έχει.

*Δείτε εδώ το γκολ του Γκιγιόμ

Μοργκάν Σανσόν (Μονπελιέ)

Η περίπτωσή του είναι ιδιάζουσα, καθώς σκόραρε φέτος στο εκτός έδρας ματς με την Μαρσέιγ, μόλις μία ημέρα πριν κλείσει τα 20 του χρόνια! Έτσι, μπήκε οριακά στη λίστα, για να δώσει το προβάδισμα στην Ligue 1. Ο Σανσόν είναι από πέρυσι βασικός στην Μονπελιέ του Κουρμπίς, έχει παίξει σχεδόν σε όλες τις θέσεις της μεσαίας γραμμής, όμως μοιάζει να είναι πάντα καλύτερος, όταν παίζει σε πιο προωθημένο ρόλο. Άγνωστο ακόμα αν θα μπορέσει να φτάσει ψηλά, όμως όσο παίζει και παίρνει εμπειρίες, τόσο περισσότερο θα πλησιάζει στο επόμενο βήμα.

Follow me @entanovasilis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης