Γενιά της υπέρβασης

Γενιά της υπέρβασης

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για τη νέα γενιά της Λιόν, που επιτέλους δείχνει να αντεπεξέρχεται στις προσδοκίες.

Το ματς με την Μονπελιέ έχει τελειώσει και η αποθέωση για τους παίκτες του Φουρνιέ είναι χωρίς προηγούμενο. Το φετινό ρεκόρ στα εισιτήρια ήταν αναμενόμενο (35.688) μετά τα τελευταία αποτελέσματα στο «Ζερλάν», όμως αυτή τη φορά τα πράγματα έμοιαζαν διαφορετικά.

Το 5-1, το θέαμα, το εξαιρετικό ποδόσφαιρο ανά διαστήματα, η επιστροφή του Γκουρκίφ. Όλα είχαν την επίδρασή τους στον κόσμο και η ατμόσφαιρα θύμισε τα παλιά καλά χρόνια (μπορείτε να δείτε εδώ τα στιγμιότυπα). Για κάποιον με τις αναμνήσεις του ένδοξου παρελθόντος έμοιαζαν υπερβολικά «μαγικά». Έτσι είναι, όμως, η νοσταλγία. Μεγαλοποιεί ακόμη και τις πιο πρόσφατες αναμνήσεις. Ακόμη και το τώρα.

«Ζηλεύω όλα αυτά που είδα σήμερα σε όλα τα επίπεδα!», είπε ο τεχνικός των «μονπελιερέ» Ρολάν Κουρμπίς. Μπορεί να είναι νωρίς ακόμα στη σεζόν, όμως ο ενθουσιασμός έχει επιστρέψει και το επόμενο παιχνίδι εντός έδρας με την πρωτοπόρο Μαρσέιγ θα κρίνει πολλά για την εύθραυστη ψυχολογία του νεαρού ρόστερ της Λιόν.

Η σεζόν, όπως συμβαίνει κατά κανόνα πλέον, ξεκίνησε πολύ άσχημα. Ο Αύγουστος τείνει να γίνει ο παραδοσιακά κακός μήνας της Λιόν. Η ήττα από την Μετς (2-1) για την 4η αγωνιστική την βρήκε στην 17η θέση στις αρχές του Σεπτέμβρη. «Η Λιόν είναι στα πρόθυρα της κρίσης», έγραφε η Equipe. Παράλληλα είχε έρθει και ο αποκλεισμός από την Άστρα για το Europa League στην χειρότερη πορεία των «λιονέ» στην Ευρώπη εδώ και 18 χρόνια.

Στο τέλος της περασμένης σεζόν ο Ρεμί Γκαρντ αποφάσισε να μην ανανεώσει το συμβόλαιό του και ο Ολάς αναγκάστηκε να αλλάξει για ακόμη μία φορά προπονητή. Εκλεκτός του ο Ουμπέρ Φουρνιέ, που είχε κάνει εξαιρετική δουλειά στην Ρεμ. Ακόμη ένας τεχνικός στα «μέτρα» του ιδιοκτήτη. Πολλά υποσχόμενος, όμως για πρώτη φορά σε τέτοιο επίπεδο. Σε καμία περίπτωση «μπαρουτοκαπνισμένος» ακόμη και στη μάχη για τα «αστέρια» του Champions League.

Ο Φουρνιέ, όπως και η Λιόν, ανακάλυψαν έναν νέο… κόσμο το περασμένο καλοκαίρι. Ο Γάλλος τεχνικός αποκάλυψε πόσο δύσκολα ήταν τα πράγματα στο ξεκίνημα. Nα συνηθίσει εκείνος στα νέα δεδομένα, να τον αποδεχθούν οι παίκτες και να έρθουν τα αποτελέσματα με τόσους τραυματισμούς. «Μπορεί να αποδειχθεί ευλογία», είχε πει ο Ολάς για τον αποκλεισμό από το Europa League, γνωρίζοντας ότι η αλλαγή δεν είναι ποτέ απλή σε ομάδες όπως η δική του και ότι με… μισή ομάδα είναι προτιμότερο να έχεις έναν αγώνα την εβδομάδα, προκειμένου να μπορέσεις να επιστρέψεις ξανά στην Ευρώπη.

*Στο γράφημα της Progress μπορείτε να δείτε πόσο επηρέασαν οι τραυματισμοί τις επιλογές του Φουρνιέ στο ξεκίνημα της σεζόν.

Πλέον, ο Γάλλος τεχνικός κατάφερε να σταθεροποιήσει την άπειρη ομάδα του. Η Λιόν τρέχει αήττητο σερί 6 αγώνων, κάνοντας εκπληκτικές εμφανίσεις εντός έδρας. Το πιο σημαντικό είναι ότι η νέα γενιά των «λιονέ» δείχνει ότι είναι αυτό που ο Ολάς περίμενε χρόνια. Ο Γκοναλόνς αποφάσισε το περασμένο καλοκαίρι να αρνηθεί την πρόταση της Νάπολι, να μείνει και να ηγηθεί των συμπαικτών του μαζί με τον Γκουρκίφ.

Ο τελευταίος σιγά-σιγά επιτέλους επιστρέφει και στο ματς με την Μονπελιέ πέτυχε 2 γκολ στην ίδια βραδιά στην Ligue 1 για πρώτη μετά τον Αύγουστο του 2009, όταν ήταν ακόμα παίκτης της Μπορντό! Η Equipe του έκανε ολόκληρο αφιέρωμα, καθώς αν και εμφανώς όχι στην καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση, έμοιαζε να δίνει τον ρυθμό και να καθοδηγεί με μαεστρία τους συμπαίκτες του. Θύμισε τον ηγέτη των Γιρονδίνων του Μπλαν.

«Είναι ο Γκουρκίφ που αγαπάμε», έγραψε στο πρωτοσέλιδό της η Parisien. Από την στιγμή που υπέγραψε το 2010 μοιάζει να είναι πάντα ο χαμένος κρίκος της Λιόν. Τόσα χρήματα για το τίποτα… Ούτε λίγο ούτε πολύ είχε 15 τραυματισμούς, ενώ όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Ολάς στο ξεκίνημα της σεζόν δέχθηκε να μειωθεί το συμβόλαιό του (4,5 εκατ. ετησίως) περισσότερο από 25% λόγω της μεγάλης απουσίας του. Πλέον, μένει να δούμε αν θα ανανεώσει – προφανώς με σημαντική μείωση – το ερχόμενο καλοκαίρι, όταν και ολοκληρώνεται η συμφωνία.

Στο παιχνίδι με την Μονπελιέ η Λιόν ξεκίνησε με 7 παίκτες από τις ακαδημίες, ενώ σε εκείνο με την Λοριάν (4-0) λίγες εβδομάδες νωρίτερα με 8. Με το νέο γήπεδο να φέρνει νέα προοπτική στα οικονομικά, αυτή είναι η «ανάσα» που όλοι περίμεναν για το πρότζεκτ της Λιόν. Αυτή είναι ώθηση που περίμενε εδώ και πολύ καιρό ο Ολάς.

Οι ακαδημίες της Λιόν δεν σταμάτησαν να βγάζουν παίκτες, που κάνουν καριέρα είτε στην Ligue 1 (πχ Γκασαμά στην Λοριάν ή Μουνιέ στην Μονπελιέ) είτε στο εξωτερικό (Μπελφοντίλ στην Πάρμα). Μετά τους δύο τελευταίους πραγματικά παγκόσμιας κλάσης Μπενζεμά και Μπεν Αρφά, φαίνεται ότι επιτέλους έρχονται και άλλοι από πίσω.

«Η Λιόν είχε την εποχή της. Θέλουμε να γράψουμε εκ νέου ιστορία», σχολίασε ο Γκοναλόνς. Ο Λακαζέτ έκανε το πρώτο του χατ τρικ στην Ligue 1 στο ματς με την Λιλ (05/10) και έγινε ο πρώτος που το κάνει προερχόμενος από τις ακαδημίες της μετά τον Μπενζεμά το 2007! Ο Ενζί, που έκανε πριν αρκετό καιρό το ντεμπούτο του, επιτέλους δείχνει σημάδια εξέλιξης και σε 411’ συμμετοχής έχει ήδη 4 ασίστ και βρίσκεται στην κορυφή του σχετικού πίνακα μαζί με τον Παγέ (Μαρσέιγ) και τον συμπαίκτη του Φερί.

Από τους 8 σκόρερ της Λιόν στο πρωτάθλημα, οι 5 είναι κάτω από 24 ετών, με τον Λακαζέτ να έχει ήδη 8 και να βρίσκει απέναντί του τον πρώτο σκόρερ Ζινιάκ (10) την προσεχή Κυριακή (26/10). Ο Φουρνιέ μετά από πειραματισμούς (δοκίμασε το 4-3-3 και το 4-2-3-1) κατέληξε στο 4-4-2 με ρόμβο και, φυσικά, παραλλαγές του και τον 21χρονο Φεκίρ δίπλα στον Λακαζέτ στην κορυφή της επίθεσης. Με 12 γκολ είναι το καλύτερο δίδυμο της κατηγορίας.

Η αμυντική ισορροπία σιγά-σιγά επιτυγχάνεται και το μόνο που απομένει είναι να έρθει επιτέλους και η πρώτη νίκη εκτός έδρας. Προέχει, όμως, το ντέρμπι με την Μαρσέιγ. Την επομένη του ματς με την Μονπελιέ είχαν ήδη πουληθεί 34.000 εισιτήρια, κάτι που σημαίνει ότι θα έχουμε sold out στο «Ζερλάν».

«Θα παίξουμε με αυτοπεποίθηση, ελπίδα και θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό», σχολίασε ο Φουρνιέ. Μετά από πολύ καιρό στη σκιά, η Λιόν ετοιμάζεται επιτέλους να βγει στον ήλιο. Μετά από χρόνια στη μετριότητα με πολλά σκαμπανεβάσματα, φαίνεται ότι η ισορροπία βρίσκεται.

Ακόμη και η 3η θέση δύσκολα θα οδηγήσει στους ομίλους του Champions League, όπως είχε δείξει και η κλήρωση με την Σοσιεδάδ πέρυσι, και στην οικονομική ανάκαμψη. Έτσι, στόχος θα πρέπει να είναι η 2η θέση. Πολύ δύσκολος, όμως τα σημάδια είναι ενθαρρυντικά.

«Οι οπαδοί και τα ΜΜΕ έχουν πολύ υψηλές προσδοκίες. Εμείς, όμως, ξέρουμε μέχρι που μας παίρνει», είχε πει ο Φουρνιέ σε μία από τις πρώτες του συνεντεύξεις ως προπονητής της Λιόν. Σε ένα νεανικό ρόστερ εκείνο που πολλές φορές κάνει τη διαφορά είναι ο ενθουσιασμός. Όσο τα αποτελέσματα και ο κόσμος βοηθούν στο να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα, τόσο το μέλλον θα μοιάζει με το... παρελθόν. Αυτή τη φορά, όμως, δεν φτάνει μόνο η υπέρβαση. Αυτή τη φορά θα πρέπει η υπέρβαση να έχει και συνέχεια.

Follow me @entanovasilis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης