Το Μουντιάλ του Λουίς Φαν Χαάλ

Το Μουντιάλ του Λουίς Φαν Χαάλ

Το Μουντιάλ του Λουίς Φαν Χαάλ

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος παρουσιάζει όλες τις κινήσεις-ματ του 63χρονου τεχνικού από τον πάγκο, που έκαναν τη διαφορά και έχουν οδηγήσει την Ολλανδία στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Πρωτάρης ετών... 63

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται το Μουντιάλ της Βραζιλίας είναι το πρώτο (και ενδεχομένως το τελευταίο) στην πλούσια καριέρα του Ολλανδού προπονητή. Παρά τα 23 χρόνια στους πάγκους, ο Φαν Χαάλ είναι «πρωτάρης», καθώς στην προηγούμενη θητεία του στην τεχνική ηγεσία των «οράνιε», είχε αποτύχει να τους οδηγήσει στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κορέας και της Ιαπωνίας.

Η αμφισβήτηση για τους 3 «σωματοφύλακες»

Πριν ξεκινήσει η φετινή διοργάνωση, δεν ήταν λίγοι αυτοί υποστήριζαν πως η Ολλανδία δεν είχε πολλές πιθανότητες για κάτι μεγάλο στη Βραζιλία. Σε όμιλο με την παγκόσμια πρωταθλήτρια Ισπανία και την ιδιαίτερα ανταγωνιστική (όπως και αποδείχθηκε) Χιλή, πολλοί πίστευαν πως το συγκρότημα του Λουίς Φαν Χαάλ ενδεχομένως να μην πέρναγε ούτε στη δεύτερη φάση.

Και τα επιχειρήματα αυτών; Ότι η Ολλανδία στηριζόταν αποκλειστικά σε τρεις παίκτες. Στον «ξεζουμισμένο» Ρόμπεν, στον «τελειωμένο» Σνάιντερ και στον Φαν Πέρσι, που προερχόταν από μια αποτυχημένη σεζόν με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Υπολόγιζαν όμως χωρίς τους... άσους από το μανίκι του Φαν Χαάλ. Γιατί δεν ήταν μόνο η αλλαγή του τερματοφύλακα Κρούλ στον προημιτελικό με την Κόστα Ρίκα.

Τα «τρικ» στη φάση των ομίλων

Στο εναρκτήριο παιχνίδι με την Ισπανία, ο Φαν Χαάλ κάνει αυτό που κανείς Ολλανδός στο παρελθόν δεν έχει τολμήσει. Αφήνει στην άκρη το... κλασικό ολλανδικό 4-3-3 και παρατάσσει τους «οράνιε» με 5-3-2. Το επιθετικό δίδυμο Φαν Πέρσι και Ρόμπεν διαλύει την ισπανική άμυνα με το τελικό 5-1 να κάνει αίσθηση σε όλο τον πλανήτη.

Δεύτερο ματς απέναντι στην Αυστραλία. Πολλοί θεωρούν πως οι Ολλανδοί θα έχουν εύκολο έργο. Το αντίθετο όμως, καθώς τα «καγκουρό» αποδεικνύονται σκληρό καρύδι. Με την έναρξη της επανάληψης ο Φαν Χαάλ ρίχνει στο παιχνίδι τον Ντιπέι στη θέση του τραυματία Ίντι. Και ο άσος της Αϊντχόφεν τον δικαιώνει απόλυτα. Με μια ασίστ στον Φαν Πέρσι και ένα γκολ παίρνει την ομάδα του από το χέρι και μετατρέπει το εις βάρος της 1-2, στο τελικό 3-2.

Στο τελευταίο παιχνίδι των ομίλων, Ολλανδία και Χιλή διασταύρωσαν τα ξίφη τους με έπαθλο την πρώτη θέση και την αποφυγή της Βραζιλίας στους 16. Για 76 λεπτά όλα ήταν στο μηδέν, όταν ο Φαν Χαάλ αποφασίζει να περάσει στο παιχνίδι τον Λερόι Φερ στη θέση του Σνάιντερ. Και ο άσος της Νόριτς τον δικαιώνει μέσα σε 91 (!) δευτερόλεπτα. Με άπιαστη κεφαλιά γίνεται ο πιο γρήγορος σκόρερ μετά από αλλαγή στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων, ανοίγοντας το δρόμο για τη νίκη των «οράνιε» με 2-0.

Οι... άσοι από το μανίκι στα νοκ-άουτ

Στους 16 το Μεξικό βάζει δύσκολα στην Ολλανδία στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα. Προηγείται στο 48’ με τον Ντος Σάντος και δείχνει ικανό να κάνει το μεγάλο «μπαμ». Ενώ οι «οράνιε» πιέζουν ασφυκτικά, ο Φαν Χαάλ κάνει τη μεγάλη έκπληξη. Κάνει αλλαγή το βαρύ πυροβολικό της ομάδας Ρόμπιν Φαν Πέρσι και στη θέση του περνάει τον Χούντελαρ. Ποιος άλλος εκτός από τον «τρελό» Φαν Χαάλ θα είχε τα κότσια να περάσει εκτός αγωνιστικού χώρου το «αστέρι» της ομάδας; Κι όμως αυτός το έκανε και δικαιώθηκε. Ο Σνάιντερ ισοφάρισε και ο Χούντελαρ στις καθυστερήσεις διαμόρφωσε με πέναλτι το τελικό 2-1 για την Ολλανδία. Θα πει κανείς ότι σκόραρε από το πέναλτι. Μετά από λίγα χρόνια ουδείς θα το θυμάται αυτό, καθώς η ιστορία θα γράψει απλά ότι σκόρερ ήταν ο Χούντελαρ. Όπως και για εμάς έγραψε ότι με την Ακτή σκόραρε ο Σαμαράς. Ότι βρήκε δίχτυα από το σημείο του πέναλτι, τον έκανε λιγότερο ήρωα στα μάτια μας;

Ώσπου φτάσαμε στα προημιτελικά απέναντι στην Κόστα Ρίκα. Η «αλεπού» των πάγκων κάνει την κίνηση που θα μείνει για πάντα στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων. Στο τελευταίο λεπτό της παράτασης ρίχνει στο ματς τον αναπληρωματικό τερματοφύλακα, Τιμ Κρουλ, στη θέση του Γιάσπερ Σίλεσεν, μόνο και μόνο για τη διαδικασία των πέναλτι. Έμπνευση; Μελέτη και της τελευταίας λεπτομέρειας; Ότι και να ήταν ο Φαν Χαάλ αποδείχθηκε μεγάλος μάγκας, αφού ο γκολκίπερ της Νιούκαστλ απέκρουσε δύο πέναλτι των Κοσταρικανών (πέφτοντας στη σωστή γωνία σε όλα τα σουτ) και έστειλε την Ολλανδία στους τέσσερις.

Ποιος θα είναι ο επόμενος ήρωας;

Ντιπέι, Φερ, Χούντελαρ, Κρούλ. Άραγε ο Φαν Χαάλ ετοιμάζει έναν ακόμη «ήρωα» από το πουθενά στον ημιτελικό με την Αργεντινή; Τίποτα δεν αποκλείεται. Είπαμε... είναι τρελός ο άνθρωπος. Και ΠΡΟΠΟΝΗΤΑΡΑ φυσικά... Και θέλει να πάει στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έχοντας στη συλλογή του το μεγαλύτερο παράσημο που μπορεί να αποκτήσει ένας προπονητής. Το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

 

Τελευταία Νέα