Ο Μπεράρντι ανεβάζει επίπεδο την Γιούβε

Ο Μπεράρντι ανεβάζει επίπεδο την Γιούβε

Gazzetta team
Ο Μπεράρντι ανεβάζει επίπεδο την Γιούβε

bet365

Ο Adam Digby γράφει για το ότι η Μεγάλη Κυρία δεν χρειάζεται να κοιτάξει μακριά για να βελτιώσει το ρόστερ της το καλοκαίρι.

Ηταν μία εμφάνιση από αυτές που δεν γίνεται να συμβούν ξανά και θα την θυμούνται όλοι σαν το πάρτι του Ντομένικο Μπεράρντι. Οντας πίσω στο σκορ με 0-2 από την Μίλαν στο πρώτο τέταρτο, η μικρή Σασουόλο έκανε τρομερό comeback σε 4-2 πριν πάρει τελικά τη νίκη με 4-3. Οι Νεροβέρντι πανηγύρισαν τη νίκη σε βάρος των Ροσονέρι σαν να κατέκτησαν την Serie A υποτάσσοντας για μία βραδιά τους επτά φορές πρωταθλητές Ευρώπης.

Η ομάδα από τη μικρότερη πόλη από οποιαδήποτε από τα κλαμπ των πέντε μεγάλων πρωταθλημάτων, νίκησε εντός έδρας την Μίλαν, κατόρθωμα το οποίο ήταν εκπληκτικό για τους νεοφώτιστους. Στο επίκεντρο αυτού του γεγονότος ήταν ο Μπεράρντι, ο 19χρονος επιθετικός που πέτυχε και τα τέσσερα γκολ της Σασουόλο, αναγκάζοντας τους φίλους του ποδοσφαίρου να ψάξουν να μάθουν περισσότερα για εκείνον.

Ηταν ο δεύτερος νεαρότερος παίκτης όλων των εποχών που βάζει τέσσερα γκολ σε ένα ματς στην Serie A και ο πρώτος που το έκανε σε βάρος της Μίλαν. Με το αυτό το «πόκερ» έφτασε σε εκείνο το σημείο της σεζόν τα 11 γκολ στο πρωτάθλημα. Εχοντας ήδη στο βιογραφικό του ένα χατ τρικ με αντίπαλο την Σαμπντόρια, μία μικρή έρευνα θα αποκάλυπτε ότι η καριέρα του βρέθηκε κοντά στο να μην αρχίσει ποτέ.

Ξεχώρισε σε 5x5
Χωρίς να υπάρχει ομάδα στην πολή του, Καριάτι Μαρίνα, ο Μπεράρντι εντοπίστηκε το 2010 όταν έπαιξε σε κολλεγιακό πρωτάθλημα με τον αδερφό του στην Μόντενα. Σε ηλικία 15 ετών -αγωνιζόμενος κόντρα σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας- οι ικανότητές του φάνηκαν παρότι μέχρι τότε δεν είχε κάποιον προπονητή. Αυτό άλλαξε γρήγοσα όταν ο Λουτσιάνο Καρλίνο τον είδε να παίζει σε εκείνους τους αγώνες 5x5.

Επικεφαλής των τμημάτων υποδομής της Σασουόλο, ο Καρλίνο τον πήρε για trial με τους Νεροβέρντι. Ο Μπεράρντι το πέρασε… πετώντας και πέρασε την επόμενη σεζόν στην ομάδα under-16 του κλαμπ. Γρήγορα έκανε βήματα προς τα πάνω και μέσα σε δύο χρόνια έγινε παίκτης της πρώτης ομάδας. Η περίοδος 2012-13 στην Serie B του έδωσε τη δυνατότητα να κάνει γνωστό το όνομά του πετυχαίνοντας 11 γκολ στην πρώτη του επαγγελματική χρονιά στην οποία η Σασουόλο εξασφάλισε την άνοδο στη μεγάλη κατηγορία για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Οι συζητήσεις για μεταγραφή δεν άργησαν να γίνουν με τις Νάπολι και Μίλαν να εμφανίζονται, ενώ υπήρξαν φήμες για το ότι και τα δύο κλαμπ του Μάντσεστερ ενδιαφέρονται σε βαθμό που να στέλνουν scouts για να τον παρακολουθήσουν από κοντά. Παρόλα αυτά, ήταν η Γιουβέντους που πέρασε σε πράξεις. Οι Τορινέζοι απέκτησαν το 50% των δικαιωμάτων του και φέτος μπορούσαν να δουν με μεγάλη ικανοποίηση να κάνει φοβερά πράγματα στα σαλόνια του calcio. Εβαλε 12 γκολ πριν τον Ιανουάριο και έκανε το όνομά του να ακουστεί σε όλη την Ιταλία. Η εκπληκτική εμφάνιση κόντρα στην Μίλαν έφερε κουβέντα ακόμα και για το αν πρέπει να κληθεί στην Εθνική Ιταλίας για το Mundial, παρότι εκείνη ήταν μόλις η 42η επαγγελματική του εμφάνιση.

Ενώ ο Μπεράρντι δεν κατάφερε να πείσει τον Τσέζαρε Πραντέλι να τον συμπεριλάβει στην αποστολή για την Βραζιλία, το γεγονός ότι ήταν μέσα στους παίκτες που πέρασαν από τεστ φυσικής κατάστασης ενόψει του μεγάλου ραντεβού δείχνει ότι βρίσκεται στο μυαλό του εκλέκτορα της Σκουάντρα Ατζούρα. Η φόρμα του στο σκοράρισμα δεν διατηρήθηκε σε τόσο υψηλό επίπεδο για κάποιο καιρό, αφού οι ομάδες έμαθαν την Σασουόλο και έδιναν μεγαλύτερη βάση στο μαρκάρισμά του, όμως παρά το γεγονός αυτό μπορούσε να κάνει τη ζημιά.

«Ο Μπεράρντι είναι σπουδαίο ταλέντο, ένας μοντέρνος ποδοσφαιριστής που παίζει για την ομάδα σε όλο το γήπεδο. Η ζωντάνια, το ταπεραμέντο και το σθένος συνδυάζονται με την καλή τεχνική του». Αρίγκο Σάκι

Στη συνέχεια ήρθε ένα καθοριστικό ματς με την Φιορεντίνα, με την ομάδα του να βρίσκεται στο όριο του υποβιβασμού και να έχει ελάχιστες ελπίδες κόντρα στους Βιόλα. Αυτοί που αναρρωτήθηκαν αν μπορεί να επαναλάβει την εμφάνιση με την Μίλαν, πήραν μία εμφατική απάντηση με αντίπαλο την φιναλίστ του Coppa Italia. Ο Μπεράρντι μετέτρεψε ψύχραιμα ένα πέναλτι σε γκολ στην αρχή του αγώνα ξεγελώντας τον τερματοφύλακα και έβαλε τέλος σε επιθετική ξηρασία τριών μηνών. Προσπάθησε -όμως απέτυχε- να δώσει 'δώρο' ένα γκολ στον Σιμόνε Τζάτζα, όμως ο ίδιος σήκωσε την ομάδα του στις πλάτες του πετυχαίνοντας και δεύτερο τέρμα ύστερα από δέκα λεπτά, μετά από εξαιρετική συνεργασία με τον Νίκολα Σανσόνε. Λίγο αργότερα ολοκλήρωσε το χατ τρικ αποφεύγονταςτον Στέφαν Σάβιτς και σκοράροντας από δύσκολη γωνία.

Το πρώτο μέρος γράφτηκε με τα γκολ του, ενώ στο δεύτερο έκανε μεγάλη εμφάνιση σαν και αυτή όταν είχε διαλύσει μόνος του Μίλαν δημιουργώντας με έξυπνες κούρσες χώρους για τους συμπαίκτες του, Τζάτζα και Σανσόνε. Αν και είχε βρεθεί για εννιά μήνες μακριά από το σκοράρισμα, η ομάδα του είχε ξεκινήσει την έξοδο από την επικίνδυνη ζώνη με άλλους παίκτες να εκμεταλλεύονται τα κενά που δημιουργούσε με την εξυπνάδα του.

Το έκανε για ακόμα μία φορά με την Φιορεντίνα, βοηθώντας την ομάδα να τρέξει όταν οι Βιόλα ένιωσαν ότι μπαίνουν ξανά στο παιχνίδι μετά τη μείωση του σκορ από το πέναλτι του Γκονσάλο Ροδρίγες. Ηταν αυτός που έδωσε έτοιμο γκολ στον Σανσόνε επαναφέροντας τη διαφορά στα τρία γκολ. Η γηπεδούχοι το πάλεψαν μέχρι το τέλος, όμως το μόνο που κατάφεραν ήταν να κάνουν το 3-4. Η νίκη έφερε την Σασουλολο στο +2 από την κόκκινη γραμμή και τον Μπεράρντι σε μία ακόμα εξαιρετική εμφάνιση την επόμενη εβδομάδα με την Τζένοα, σε ένα ματς που εξασφαλίστηκε και μαθηματικά η παραμονή στην Serie A. Ο ίδιος πάντως μοιάζει αδύνατο να παραμείνει στους Νεροβέρντι και μετά το καλοκαίρι.

Κάνοντας... νόημα στην Μεγάλη Κυρία
Μία ιστορική σεζόν γεμάτη ρεκόρ ολοκληρώθηκε για την Γιουβέντους και όλη η κουβέντα πλέον γίνεται γύρω από το μέλλον της: Τι θα κάνουν οι πρωταθλητές στο μεταγραφικό παζάρι και πως θα μπορέσουν να μειώσουν τη διαφορά ανάμεσα στους εαυτούς τους και την ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Τη στιγμή που στην Ιταλία μοιάζει να μην έχει αντίπαλο κατακτώντας το τρίτο σερί Scudetto, ο τρόπος με τον οποίο αποκλείστηκε από τον όμιλο του Champions League είναι αυτό που έχουν στο μυαλό τους οι περισσότεροι φίλοι του συλλόγου.

Ρίχνοντας μία προσεκτική ματιά στο ρόστερ, είναι δύσκολο να δει κανείς που πρέπει να γίνουν σημαντικές αλλαγές. Το να αλλάξει το σύστημα σε άμυνα με τέσσερις, είναι κάτι που εξετάζουν πολύ σοβαρά στον σύλλογο, όμως ακόμα και αν αποκτηθεί ένας παικταράς, είναι απίθανο να μπορέσει να κάνει τη διαφορά στο κορυφαίο επίπεδο. Η τετράδα των Κλαούντιο Μαρκίζιο, Αντρέα Πίρλο, Πολ Πογκμπά και Αρτούρο Βιδάλ προσφέρει στον Αντόνιο Κόντε τους καλύτερους μέσους στον κόσμο και είναι μία γραμμή στην οποία δεν χωράει σημαντική βελτίωση.



Στην επίθεση, Φερνάντο Γιορέντε και Κάρλος Τέβες έχουν εξελιχθεί στο κορυφαίο δίδυμο των τελευταίων ετών δημιουργώντας συγκρίσεις με αυτό των Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο και Νταβίντ Τρεζεγκέ αλλά και των Τζον Τσαρλς και Ομάρ Σίβορι που 'δρούσε' πριν 50 χρόνια. Αν δει κάποιος πως μπορεί να ανέβει επίπεδο το backup τους, που είναι οι Ντανιέλ Οσβάλντο και Σεμπαστιάν Τζιοβίνκο, αρκεί να κοιτάξει στην ίδια την πόλη και να πάρει πίσω τον Τσίρο Ιμόμπιλε από την Τορίνο. Ο τελευταίος ξεπέρασε το Τέβες στα γκολ, αφού σημείωσε 22 και έγινε ο Capocannoniere της Serie A.

Εξυπνος
Αυτό μας αναγκάζει να κάνουμε κύκλο και να επιστρέψουμε στον Μπεράρντι. Ο 19χρονος πήρε τον χαρακτηρισμό 'predestinato' από τον πρώην υπεύθυνο της ακαδημίας της Γιουβέντους, Τζιοβάνι Ρόσι. Η λέξη χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάποιον που θα γίνει σπουδαίος παίκτης, κάποιον που η ποιότητά του φαίνεται από τα πρώιμα βήματα της καριέρας του. «Παρότι είναι νεαρός, ο Ντομένικο δεν αισθάνεται πίεση, είναι ένας συνδυασμός τον οποίο η Γιουβέντους χρειάζεται» είπε ο Ρόσι.

Τη στιγμή που οι Μπιανκονέρι διαθέτουν την καλύτερη επίθεση στην κατηγορία, με 80 γκολ και μεγαλύτερο μέσο όρο σουτ on-target από κάθε άλλη ομάδα (5.9) έχουν πρόβλημα στη δημιουργία φάσεων. Πολλές από τις ευκαιρίες προκύπτουν με πολύ απλό τρόπο: Κατέβασμα, σπάσιμο ή τσίμπημα του Γιορέντε μετά από σέντρες των μπακ ή φάουλ του Αντρέα Πίρλο. Οταν ο Maestro δεν βρίσκεται στο γήπεδο, όλο το βάρος στο να φτιάξει παιχνίδι πέφτει στον Κάρλος Τέβες, ο οποίος είναι ο μοναδικός παίκτης των Μπιανκονέρι που έχει τη δυνατότητα με μία ενέργεια να ανοίξει μία καλά οργανωμένη άμυνα.

Η ταχύτητα του Μπεράρντι -την οποία χρησιμοποιεί σε συνδυασμό με το μυαλό του- ήταν ένα χαρακτηριστικό το οποίο έκανε «μπαμ» στη μαγική εμφάνισή του κόντρα στην Μίλαν και από τότε συνεχίζει να το δείχνει στα παιχνίδια της Σασουόλο. Η ικανότητά του να διαβάζει τις άμυνες και τους αμυντικούς τον έχει φέρει στην εκπληκτική επίδοση να βρεθεί σε θέση οφσάιντ μόλις 9 φορές σε ολόκληρο το πρωτάθλημα. Ελέγχει απόλυτα τις κούρσες του, γνωρίζοντας ότι μπορεί να ξεπεράσει στο σπριντ αυτούς που υποτίθεται ότι τον μαρκάρουν.

Βρίσκεται συνεχώς σε κίνηση, έχει πολύ καλή αίσθηση του πότε θα φτάσει η μπάλα και έχει τη δυνατότητα να τελειώνει τις φάσεις. Καλός στα ένας εναντίον ενός, από μακρινή απόσταση, στις στημένες φάσεις, το αριστερό του πόδι έχει γίνει σε πολύ μικρό χρονιό διάστημα ένα από τα πιο δολοφονικά όπλα στην Ιταλία και με αυτό έχει βάλει τα 27 από τα 33 γκολ της επαγγελματικής του καριέρας. Εχει επίσης την ικανότητα να αγωνιστεί σαν περιφερειακός επιθετικός αλλά και σαν φορ, κάτι το οποίο θα ταίριαζε στο 3-5-2 που χρησιμοποιεί τώτα η Γιουβέντους όπως επίσης και στο 4-3-3 που θέλει να παίξει.

Η απάντηση στον Κόντε
Στην ηλικία του, είναι πολύ μακριά από ακόμα από το να θεωρείται έτοιμος ποδοσφαιριστής και το πως παίζει τη θέση χρειάζεται ακόμα βελτίβωση όπως επίσης και ο τρόπος που αντιμετωπίζει κάποια θέματα. Τιμωρήθηκε με αποκλεισμό εννιά μηνών από την Εθνική under-19 επειδή δεν ανταποκρίθηκε σε κλήση το προηγούμενο καλοκαίρι ενώ η κόκκινη που είδε στο ματς με την Πάρμα τον Μάρτιο ήρθε μόλις 48 δευτερόλεπτα αφού είχε περάσει στο ματς σαν αλλαγή.

Δέκα κίτρινες κάρτες σε 29 εμφανίσεις φανερώνουν έναν ποδοσφαιριστή που αντιμετωπίζει προβλήματα πειθαρχίας, όμως οι άνθρωποι που βρίσκονται στο κοντινό περιβάλον του τονίζουν ότι το πρόβλημα δεν είναι αυτό. Εχει 16 γκολ και 6 ασίστ στο βιογραφικό του φέτος, όμως και 1.4 τάκλιν και 0.8 κοψίματα, στατιστικά τα οποία είναι μεγαλύτερα από τον workaholic Κάρλος Τέβες (1.1 και 0.2) και τον κάνουν ιδανικό για το σύστημα πίεσης που εφαρμόζει ο Κόντε.

Η υπόθεση με την συνιδιοκτησία ανάμεσα στην Γιουβέντους και την Σασουόλο αναμένεται να λυθεί σύντομα και να υπάρξει μετακίνησή του στο Τορίνο. Αυτό που απομένει είναι να τον δούμε να ακολουθεί τα βήματα του Πογκμπά και ο Ντομένικο Μπεράρντι να καθιερώσει τον εαυτό του σαν έναν βασικό παίκτης της Γιουβέντους και του ιταλικού ποδοσφαίρου…

 

Τελευταία Νέα