Το... σοκ έφερε επανάσταση

Το... σοκ έφερε επανάσταση

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την επόμενη μέρα στο Αμβούργο, που βρίσκει στη διοίκηση το HSV Plus.

Ο Λασόγκα έχει σκοράρει από νωρίς, όμως στο τελευταίο 20λεπτο το Αμβούργο βρέθηκε πολύ κοντά στον υποβιβασμό. Η Γκρόιτερ Φιρτ πίεζε και χρειάστηκε η... θεϊκή παρέμβαση, για να γίνει ήρωας ο Γιάροσλαβ Ντρόμπνι, το 1-1 να μείνει μέχρι το τέλος και ο Σλόμκα με τους παίκτες του να ξεσπάσουν σε πανηγυρισμούς.

«Εξαντλήσαμε όλη μας την τύχη. Δεν μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε καθόλου την επόμενη σεζόν», είπε ο τεχνικός του Αμβούργου στη συνέντευξη τύπου. Ποτέ ξανά στην ιστορία τους δεν είχαν οι Δεινόσαυροι μόλις 27 βαθμούς και 75 γκολ παθητικό. Παρά το γεγονός, μάλιστα, ότι είχαν 6 ήττες στα τελευταία 7 παιχνίδια τους δόθηκε η δεύτερη ευκαιρία μέσω των μπαράζ. Μόνο και μόνο επειδή Νυρεμβέργη και Μπράουνσβαϊγκ ήταν χειρότερες από εκείνους...

Το... σοκ της χειρότερης σεζόν στην ιστορία τους, όμως, φέρνει και κάτι καινούριο. Οι συνεχόμενες κακές χρονιές και η πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση έφεραν τη νέα πρόταση. Κάποιοι άνθρωποι συσπειρώθηκαν και αποφάσισαν να προτείνουν κάτι ριζοσπαστικό τον περασμένο Σεπτέμβριο, φέρνοντας στο προσκήνιο την πρωτοβουλία HSV Plus. Αυτό ήταν το πρώτο βήμα. Ήταν μία πρόταση που έπαιζε οριακά να περάσει από τα «παραδοσιακά» μέλη.

Τα βήματα σε αγωνιστικό επίπεδο κατά τη διάρκεια της σεζόν ήταν προς τα... πίσω, κάτι που έφερε την πρώτη νίκη. Το HSV Plus απέσπασε την απαραίτητη πλειοψηφία τον χειμώνα και μπόρεσε στην Γενική Συνέλευση πριν από λίγες ημέρες να εκλεχθεί διοίκηση. Χρειαζόταν το 75% των ψήφων, όμως τελικά απέσπασε το 86,9%. Η μέρα ήταν ιστορική στην «Ίμτεκ Αρένα». Ποτέ ξανά σε ΓΣ δεν είχε συγκεντρωθεί τόσο πλήθος με 9.072 μέλη να ακούνε για περίπου 3 ώρες τις προτάσεις όλων, να ψηφίζουν και στο τέλος να πανηγυρίζουν.

«Άλμα πίστης» το χαρακτήρισε η Hamburger Morgenpost. «Θα πρέπει να μιλήσουμε με εκείνους που μας αντιμετωπίζουν ακόμα με σκεπτικισμό, καθώς θέλουμε να είναι όλοι μαζί μας σε αυτή την προσπάθεια», σχολίασε ο εμπνευστής της κίνησης, Ότο Ρίκοφ. «Ας ελπίσουμε να κάνουμε λάθος και όλες μας οι ανησυχίες να μην επιβεβαιωθούν», σχολίασε ο Λίμπναου, ένας από τους οπαδούς που ήταν στην... αντιπολίτευση.

Όλοι έμοιαζαν ανακουφισμένοι. Στο παρελθόν δεν είχε γίνει ποτέ καν συζήτηση για την διοικητική δομή του συλλόγου, πόσο μάλλον για στρατηγικούς επενδυτές. Αυτήν, που ανοιχτά αμφισβήτησαν και υποσχέθηκαν να αλλάξουν οι νικητές. Όπου και να διάβαζες στον γερμανικό τύπο, μία λέξη ήταν κοινή. «Επανάσταση».

Τόμας Φον Χέσεν, Πέτερ Νόγκλι, Ντίτερ Μπέκεν, Φέλιξ Γκέντχαρτ, Μπερντ Μπέντε και Καρλ Γκέρναντ είναι τα νέα πρόσωπα, που θα αναλάβουν και τυπικά τη διοίκηση σε λίγες ημέρες, ενώ οι αλλαγές αναμένεται να ξεκινήσουν από την 1η Ιουλίου. Πρόεδρος θα αναλάβει ο τελευταίος, που είναι και στενός συνεργάτης του πρώτου «επενδυτή», Κλάους-Μίχαελ Κίνε, ο οποίος αναμένεται να βάλει στα ταμεία αρχικά ένα ποσό ανάμεσα στα 10 και στα 20 εκατ. ευρώ, αγοράζοντας το πρώτο πακέτο μετοχών.

Η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο και η αλήθεια είναι ότι όσο περνούσε ο καιρός αυτή η λύση έμοιαζε μακράν η καλύτερη. Ακόμη κι αν όντως υπήρχαν κενά στο πλάνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι για να πάρει την άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα από την Ομοσπονδία, το Αμβούργο έπρεπε να χρησιμοποιήσει για ακόμη μία φορά τα χρήματα του Κίνε ως εγγύηση... Το ποσό; 10 εκατ. ευρώ. «Θα βοηθήσω είτε το Αμβούργο μείνει στην Budesliga είτε όχι», είχε πει πριν από λίγες ημέρες ο δισεκατομμυριούχος, καθώς ο μοναδικός τρόπος να εξασφαλιστούν τα χρήματα ήταν μέσω πωλήσεων. Και όπου διαβάζετε «πωλήσεις», μιλάμε για το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο, τον Χακάν Τσαλχάνογλου.

Η επόμενη μέρα θέλει τον Όλιβερ Κρόιτσερ, που απέτυχε παταγωδώς στις περισσότερες επιλογές του, να αποχωρεί και τον Ντίτμαρ Μπαϊερσντόρφερ να έχει ήδη συμφωνήσει, όπως αποκάλυψε ο Γκέρναντ, και να προσπαθεί να απεμπλακεί από την Ζενίτ, με την οποία έχει συμβόλαιο μέχρι το 2015. Σύμφωνα με τον επερχόμενο πρόεδρο, μάλιστα, αν χρειαστεί να πληρωθεί ρήτρα αποδέσμευσης στους Ρώσους, αυτή θα προέλθει από την τσέπη του Κίνε...

Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν. Οι αλλαγές προσώπων είναι το πιο σημαντικό εχέγγυο για την επιτυχία, ακόμη και αν κάποιοι από αυτούς έχουν περάσει ξανά στο παρελθόν από το Αμβούργο. Είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται. Το οικονομικό πλάνο περιλαμβάνει αρχικά την πώληση μετοχών ποσοστού μέχρι 24,9% και οι υποχρεώσεις του συλλόγου, που αγγίζουν τα 100 εκατ. ευρώ να έχουν αποπληρωθεί μέσα στα επόμενα 3 χρόνια. Κάτι που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι μπορεί να γίνει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια το μπάτζετ ήταν (πάνω-κάτω) στα 135 εκατ. ευρώ, από τα οποία μόλις τα 40 πήγαιναν στο αγωνιστικό τμήμα. Η μία κακή απόφαση διαδεχόταν την άλλη, τα δάνεια ήταν πολλά, οι τόκοι ακόμη περισσότεροι και η κατάσταση μη αναστρέψιμη. Ήταν εμφανές ότι η διοίκηση δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει, με τις ζημίες να συσσωρεύονται, να καταγράφονται για 3 σερί χρόνια και να αγγίζουν τα 10 εκατ. ευρώ για το 2013. Και μιλάμε για μία ομάδα που βρίσκεται μόνιμα στο top 20 της λίστας Money League της Deloitte και πριν λίγες ημέρες βρέθηκε στην 18η θέση των ισχυρότερων brand names στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, σύμφωνα με την Brandirectory.

Στις αλλαγές που θα γίνουν στη δομή του συλλόγου περιλαμβάνεται η μείωση των μελών του ΔΣ σε 6, ενώ πλέον οι οπαδοί δε θα έχουν εκπρόσωπο, καθώς στη θέση του θα υπάρχει ένα ακόμη «εξειδικευμένο» μέλος, που θα μπορεί να προσφέρει περισσότερα σε τεχνοκρατικό είπεδο. Μπαϊερσντόρφερ και Χίλκε (νυν μέλος) θα καλύψουν τις εκτελεστικές θέσεις, με τον πρώτο να επιστρέφει μετά το 2009 και να καλείται να χειριστεί την πρώτη δύσκολη υπόθεση. Εκείνη της παραμονής του Τσαλχάνογλου.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Γιάρχοβ είχε πιαστεί να βάζει μέχρι και στοιχήματα με δημοσιογράφους ότι ο Τούρκος θα μείνει ό,τι και να συμβεί. «Το βρήκα πολύ προσβλητικό. Έδωσα τα πάντα για το Αμβούργο και αυτός πηγαίνει και βάζει στοιχήματα. Ήρθα εδώ, έχοντας μεγάλα όνειρα, όμως τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Δε θέλω να πάω πίσω την καριέρα μου. Θα φύγω από το Αμβούργο. Η προοπτική μου για την επόμενη σεζόν είναι στην Λεβερκούζεν», είπε πριν λίγες ημέρες ο 20χρονος μέσος στην Bild. Τώρα, με την αλλαγή οι συζητήσεις σίγουρα θα γίνουν σε καλύτερο κλίμα, με καλύτερη διάθεση και με καλύτερους όρους για το Αμβούργο.

Η αλλαγή πάντα έρχεται με… δόση αβεβαιότητας για το μέλλον. Αυτό πάντα την κάνει ενδιαφέρουσα και φέρνει τον απαραίτητο ενθουσιασμό. Αν αυτός ο ενθουσιασμός διατηρηθεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, έρθει και η απαραίτητη ενίσχυση, τότε ο κατήφορος δεδομένα θα σταματήσει. Η επόμενη μέρα ξημερώνει με αισιοδοξία στην «Ίμτεκ Αρένα».

Follow me @entanovasilis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης