Κάρλο Αντσελότι, ο θρύλος

Κάρλο Αντσελότι, ο θρύλος

Κάρλο Αντσελότι, ο θρύλος

bet365

Ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τον Κάρλο Αντσελότι που μπήκε σε ένα πολύ κλειστό κλαμπ και στα βιβλία της ιστορίας του Champions League.

Ισως ήταν γραφτό να συμβεί με αυτόν τον τρόπο. Μετά την οδυνηρή απώλεια του τίτλου από την Λίβερπουλ στον τελικό του 2005 και τους αποκλεισμούς-σοκ του 1999 (Γιουβέντους) από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και του 2004 (Μίλαν) από την Λα Κορούνια στην κορυφαία διοργάνωση, ήρθε η κατάκτηση του «δέκατου» της Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία διατηρήθηκε στη ζωή με γκολ στο 93'. Οι περισσότεροι είδαν την τύχη να του χαμογελάει, όμως ο ίδιος δεν το είδε ακριβώς έτσι. «Είμαι τυχερός, όχι όμως σε αυτό το ματς. Το ποδόσφαιρο παίζεται μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο».

Μετά από μία εκπληκτική καριέρα στην Μίλαν με την οποία κατέκτησε ό,τι υπήρχε, έκανε νταμπλ στην Αγγλία με την Τσέλσι και πήρε πρωτάθλημα σε τρίτη διαφορετική χώρα στην Γαλλία, από τον πάγκο της Παρί Σεν Ζερμέν. Μετά την αποτυχημένη τριετία του Ζοσέ Μουρίνιο, ο Φλορεντίνο Πέρεθ έκρινε ότι ο Ιταλός είναι ο Special για να φέρει την Decima και του έδωσε τα κλειδιά του «Μπερναμπέου». «Την πρώτη μέρα που ήρθα εδώ, βρισκόμασταν μαζί στο μουσείο με τα τρόπαια και του είπα ότι του λείπει ένα. Σήμερα το πήραμε».

Ο Καρλέτο έπαιζε με την πλάτη στον τοίχο τον τελικό του Champions League, αφού όλοι ξέρουν το πόσο μηδαμινή είναι η απόσταση από την επιτυχία ως την αποτυχία. Η κούπα του Copa del Rey δεν θα μπορούσε από μόνη της να θεωρηθεί επίτευγμα αν δεν συνοδευόταν από αυτή με τα μεγάλα αυτιά και η πίεση ήταν σαφώς μεγαλύτερη δεδομένου ότι έχασε πρωτάθλημα δύο φορές φέτος και αυτό κατέληξε στα χέρια της αντιπάλου της στον τελικό, Ατλέτικο Μαδρίτης.

Ειδικά από τη στιγμή που οι Ροχιμπλάνκος άνοιξαν το σκορ στο «Ντα Λουζ» και οι παίκτες της Ρεάλ έπαιξαν μέχρι να έρθει το ημίχρονο έχοντας υποστεί blackout, η ετικέτα του loser έφτασε κοντά. «Είπα στους παίκτες μου να παίξουν πιο γρήγορα στο δεύτερο μέρος. Υποφέραμε πολύ, είχαμε χώρους αλλά η Ατλέτικο αμυνόταν πολύ καλά. Προσπαθήσαμε με όλη μας την ενέργεια. Στο τέλος το ματς άλλαξε και μας έδωσε μεγαλύτερο σθένος. Στην παράταση τους είπα να βρουν περισσότερες γραμμές. Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο δημιουργήσαμε μεγαλύτερο κίνδυνο».

Για να έρθει βέβαια η τεράστια επιτυχία -πέρα από το ότι είχε στα χέρια του μία από τις πιο ακριβές ομάδες όλων των εποχών με αστέρια όπως Ρονάλντο και Μπέιλ- ο Αντσελότι είχε τύχη να έχει υπό τις οδηγίες του τον Σέρχιο Ράμος. Τον αυτή τη στιγμή καλύτερο κεντρικό αμυντικό του κόσμου, ο οποίος μετά την Μπάγερν ήταν καθοριστικός και με την Ατλέτικο και όπως έγραψε η El Pais, «ήταν ο παίκτης που ήθελε τον τίτλο του Champions League περισσότερο απ' όλους τους παίκτες της Ρεάλ». «Είναι εκπληκτικό. Αυτό το γκολ δεν ήταν δικό μου, ήταν όλων των Μαδριλένων» είπε ο Σεβιγιάνος που εκτός από το γκολ-φιλί της ζωής ήταν ο καλύτερος της Ρεάλ αμυντικά, με 16 επεμβάσεις, 7 κοψίματα και 3 επιτυχημένα τάκλιν.

Το τελικό 4-1, εκτός από το ότι του χάρισε μία ιστορική και σούπερ επιτυχημένη χρονιά, σημαίνει πολλά περισσότερα για τον Αντσελότι, ο οποίος έχει πλέον στο βιογραφικό του μία σειρά από επιτεύγματα που γράφουν το όνομά του με χρυσά γράμματα στην ιστορία του όμορφου παιχνιδιού. Ο αλενατόρε είναι σήμερα ο μοναδικός που έχει κατακτήσει τρεις φορές το Champions League, ενώ είναι μόλις ο δεύτερος ever που έχει πανηγυρίσει τρεις φορές τον τίτλο από την αρχή του θεσμού, κάτι που έχει κάνει μόνο ο Μπομπ Πέισλι με την Λίβερπουλ (1977, 1978, 1981).

Μόλις στα 53 του χρόνια, ο Καρλέτο μπήκε στο κλειστό κλαμπ των προπονητών που έχουν κατακτήσει την κορυφαία διοργάνωση με δύο διαφορετικές ομάδες μετά τους Ερνστ Χάπελ (Φέγενορντ, Αμβούργο), Οτμαρ Χίτσφελντ (Μπάγερν Μονάχου, Μπορούσια Ντόρτμουντ), Ζοσέ Μουρίνιο (Πόρτο, Ιντερ) και Γιουπ Χάινκες (Ρεάλ Μαδρίτης, Μπάγερν Μονάχου) ενώ έγινε ο δεύτερος Ιταλός που πανηγυρίζει την κούπα με ομάδα εκτός της πατρίδας του ύστερα από τον Ρομπέρτο Ντι Ματέο, που το έκανε με την Τσέλσι το 2012.

Ο Ιταλός, στην πρώτη του χρονιά στο «Μπερναμπέου» πέτυχε ό,τι δεν μπόρεσε σε μία τριετία ο Ζοσέ Μουρίνιο. Χάρισε στους Μερένγκες έναν τίτλο που είχε φτάσει σε σημείο να θεωρηθεί 'κατάρα' και σε μία άτυπη κόντρα μεταξύ κορυφαίων, άφησε τον Πορτογάλο από κάτω σε κατακτήσεις major ευρωπαϊκών τίτλων και μάλιστα πετυχαίνοντας κάτι στο οποίο ο ίδιος είχε αποτύχει. Ο Καρλέτο μπορεί να απολαύσει αυτή τη στιγμή το γεγονός ότι είναι και βάση αριθμών ο κορυφαίος προπονητής στον κόσμο και πλέον έχοντας μπροστά του το λιγότερο 15 χρόνια έχει την άνεση να κυνηγήσει τις κούπες με τρεις διαφορετικές ομάδες, κάτι που θα τον κάνει μόνο πρώτο σε τίτλους στην κορυφαία διοργάνωση.

Εκτός από τον Μουρίνιο, ο πρώην τεχνικός της Μίλαν, επιβεβαίωσε το στάτους του και σε βάρος του Πεπ Γκουαρδιολα. Με τους δύο να βρίσκονται για πρώτη χρονιά στον πάγκο της ομάδας τους, ο Καρλέτο θριάμβευσε με δύο νίκες και χωρίς να δεχθεί γκολ και πέτυχε αυτό που κυνηγούσε ο Καταλανός, πιο ακριβοπληρωμένος κόουτς στον πλανήτη. Η ιστορία γράφτηκε σαν παραμύθι για τον Κάρλο Αντσελότι του οποίου τα επιτεύγματα μιλούν από μόνα τους και τον τοποθετούν πάνω από τους περισσότερο διαφημισμένους συναδέλφους του...

Follow me: Giorgio_Oddo

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης