Το «παραμύθι» της Πάντερμπορν

Το «παραμύθι» της Πάντερμπορν

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για το «παραμύθι» της Πάντερμπορν, που έγινε πραγματικότητα με την παρθενική εμφάνισή της στην Bundesliga.

Την περασμένη Κυριακή (11/05) διεξήχθη η τελευταία αγωνιστική 2.Bundesliga και στην Benteler-Arena οι καταστάσεις ήταν πρωτόγνωρες. Έξω από το μικρό γήπεδο των 15.000 θέσεων γινόταν χαμός. Ξαφνικά, όλοι ήθελαν ένα εισιτήριο. Οι ουρές ατελείωτες, η μαύρη αγορά στήθηκε για πρώτη φορά και στην Πάντερμπορν έμοιαζαν να ανακαλύπτουν έναν νέο κόσμο…

Με νίκη επί της Άαλεν το όνειρο της Bundesliga θα γινόταν πραγματικότητα. Λίγο περισσότερο από 90’ αργότερα ένα μικρό θαύμα είχε γίνει. «Η Πάντερμπορν έγραψε ιστορία!», φώναξε ο εκφωνητής, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία της μετά από 107 χρόνια ζωής θα δώσει το παρών στην πρώτη κατηγορία, για να γίνει η 53η ομάδα στο κλαμπ των «μεγάλων». «Μπάγερν αντί Μπίλεφελντ!», ολοκλήρωσε και το μεγάλο πάρτι είχε ξεκινήσει. Μία ομάδα, της οποίας η καλύτερη θέση μέχρι τη φετινή σεζόν ήταν η 5η στην 2η κατηγορία θα παίξει στο Μόναχο και στο Ντόρτμουντ.

«Γεννήθηκα στο Πάντερμπορν και πέρασα 29 χρόνια της ζωής μου εκεί. Ούτε για μία στιγμή το ποδόσφαιρο δεν έπαιξε ρόλο. Και τώρα η Πάντερμπορν είναι στην Bundesliga. Είναι δύσκολο να το πιστέψω. Δεν μπορώ να το πιστέψω», έγραψε ο Πίτερ Άρενς στο Spiegel και λίγο-πολύ έδωσε το στίγμα των περίπου 145.000 χιλιάδων κατοίκων, που δεν είχαν ξαναβγεί μαζικά στους δρόμους, για να πανηγυρίσουν για την ομάδα τους. Για μία φορά το… Paderboring, όπως κοροϊδεύουν την ήσυχη πόλη, ζωντάνεψε γύρω από την ποδοσφαιρική ομάδα.

«Το παραμύθι έγινε πραγματικότητα», έγραψε η WAZ για την Πάντερμπορν, που βρέθηκε για πρώτη φορά στην 3άδα στην 20ή αγωνιστική και στη 2η θέση, που οδηγεί απευθείας στην άνοδο, στην 32η! Ο πρώτος γύρος την βρήκε στην 9η θέση. «Μπορούμε να κάνουμε την έκπληξη», είχε πει τότε ο άνθρωπος που πρωτίστως βρίσκεται πίσω από την επιτυχία, ο πρόεδρος Βίλφριντ Φίνκε.

*Στο γράφημα η θέση της Πάντερμπορν κατά τη διάρκεια της σεζόν (πηγή Transfermarkt)

Όλοι μιλάνε για θαύμα στην Γερμανία. Με μπάτζετ 6,2 εκατ. ευρώ η Πάντερμπορν κατάφερε αυτό που έμοιαζε ακατόρθωτο. Για σύγκριση, αυτό ήταν το δεύτερο μικρότερο στην δεύτερη κατηγορία! «Ως αντιπρόσωπος του Θεού είμαι προσεκτικός με τη λέξη "θαύμα". Αυτό που κατάφερε η Πάντερμπορν, όμως, είναι "ποδοσφαιρικό θαύμα"», σχολίασε ο Αρχιεπίσκοπος της περιοχής, Χανς Μπέκερ, που ήταν ανάμεσα σε εκείνους που αποθέωσαν τους παίκτες στο Δημαρχείο.

«Partyborn», το χαρακτήρισαν πολλά ΜΜΕ στην Γερμανία και με τέτοιο έμοιαζε. «Χωρίς φαντασία, δεν πας πουθενά», σχολίασε ο Φίνκε, που ανέλαβε το 1997, όταν η ομάδα ήταν ένα βήμα από την πτώχευση και την καταστροφή. Ο δρόμος μέχρι την απόλυτη επιτυχία μακρύς και δύσκολος. Η φιλοσοφία του προέδρου, όμως, ποτέ δεν άλλαξε. Πάντα τόπο στα νιάτα, πάντα επιθετικό και θεαματικό ποδόσφαιρο και ως επί το πλείστον σωστές επιλογές στον πάγκο.

«Εργοστάσιο προπονητών», την χαρακτήρισε η FAZ, καθώς από τον πάγκο της Πάντερμπορν έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια οι Γιος Λουχουκάι (τώρα στη Χέρτα), Ρόγκερ Σμιντ (από το καλοκαίρι στην Λεβερκούζεν) και τώρα ο Αντρέ Μπράιτενραϊτερ, που υπέγραψε συμβόλαιο το περασμένο καλοκαίρι. Όλοι τους ενστερνίστηκαν τις ιδέες του. «Κάνε πολλά με λίγα», είχε είπε ο τελευταίος ότι είναι το μότο του μετά την συνάντηση με τους ανθρώπους της Πάντερμπορν και τη συμφωνία τους.

«Έχουμε κάνει άλματα και από την 3η και την 4η κατηγορία, θα βρεθούμε στην Bundesliga. Θα μας πάρει κάποιες ημέρες, για να συνειδητοποιήσουμε τι έχουμε κάνει», δήλωσε ο τεχνικός διευθυντής, Μίχαελ Μπορν.

Η επόμενη πρόκληση είναι σαφώς μεγαλύτερη και πολύ πιο δύσκολη. Το μπάτζετ για την επόμενη σεζόν θα διαμορφωθεί στα 16-18 εκατ. ευρώ και όχι μόνο θα είναι το μικρότερο στην Bundesliga, αλλά το μικρότερο εδώ και πολλά χρόνια. Η εμπειρία της Μπράουνσβαϊγκ, που επίσης στηρίχθηκε σε παίκτες, που δεν είχαν εμπειρία από την πρώτη κατηγορία, προδικάζει κατά κάποιον τρόπο και εκείνη της Πάντερμπορν.

«Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Πολλοί θα μας χλευάσουν για το γεγονός ότι το γήπεδό μας είναι πολύ μικρό, για το γεγονός ότι οι παίκτες μας πρέπει να πληρώσουν το πάρκινγκ για να κάνουν προπόνηση, για το γεγονός ότι η Πάντερμπορν δεν έχει παράδοση», είπε ο Φίνκε, που γνωρίζει τι έρχεται. Η ομάδα του, άλλωστε, είναι «αδιάφορη» στο ευρύ γερμανικό κοινό. Δεν έχει φίλους, δεν έχει μισητούς εχθρούς, δεν παράδοση.

Ο τρόπος που αντιμετωπίζει το ποδόσφαιρο είναι πολύ πιο απλός από ό,τι έχουν συνηθίσει στην Bundesliga. «100 μπύρες», ήταν η απάντηση του γκολκίπερ Λούκας Κρούζε, όταν ρωτήθηκε τι πιστεύει ότι αξίζει μετά την άνοδο. Η Πάντερμπορν θα πρέπει να δείξει ότι η «ταπεινή» λογική έχει θέση δίπλα στους μεγάλους.

Μέχρι σήμερα η ομάδα ήταν γνωστή για το σκάνδαλο Χόουτσερ, ο οποίος διαιτήτευσε το παιχνίδι Κυπέλλου με το Αμβούργο το 2005. Η ερασιτεχνική τότε Πάντερμπορν είχε πάρει μεγάλη νίκη με 4-2, για να αποδειχθεί ότι ο Γερμανός διαιτητής είχε στήσει το παιχνίδι, όπως και πολλά άλλα. Αυτή τη φορά, έγινε γνωστή για τους σωστούς λόγους. Άλλωστε, και τα… παραμύθια έχουν θέση στο ποδόσφαιρο.

*Σύμφωνα με την Bild o Μπράιτενραϊτερ θα είναι και την επόμενη σεζόν στον πάγκο, παρά το ενδιαφέρον της Άιντραχτ Φρανκφούρτης.

Follow me @entanovasilis

 

Τελευταία Νέα