Η Αχίλλειος πτέρνα μιας υπερδύναμης

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Η Αχίλλειος πτέρνα μιας υπερδύναμης

bet365

Ο Θάνος Σαρρής γράφει για τις εθνικές της Γερμανίας που σαρώνουν τα πάντα, αλλά παρουσιάζουν μια σημαντική αδυναμία.

Κοιτάζοντας τις επιλογές που υπάρχουν για κάθε θέση σε πιάνει ίλιγγος. Η Γερμανία Κ-21 νίκησε στον τελικό την πολύ ισχυρή Ισπανία έχοντας απουσίες που πήγαν Ρωσία, ενώ μια ακόμα έκδοση της εθνικής βρίσκεται και στον τελικό του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών. Το pool από το οποίο έχει να επιλέξει ο Γιοακίμ Λεβ για το Παγκόσμιο Κύπελλο της επόμενης χρονιάς αποτελεί έναν ευχάριστο πονοκέφαλο. Υπάρχει όμως και μια σπαζοκεφαλιά όχι τόσο ευχάριστη. Το πώς θα λύσει το ζήτημα της απουσίας ενός φορ που να συνδυάζει κλάση, αγωνιστική ετοιμότητα και προοπτική.

Οι τακτικές που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια και η ζήτηση συγκεκριμένων αγωνιστικών χαρακτηριστικών από τους επιθετικογενείς παίκτες είχαν ως αποτέλεσμα την έκρηξη των γρήγορων περιφερειακών/εξτρέμ. Παίκτες όπως ο Αλέξις Σάντσες αποτέλεσαν το απόλυτο πρότυπο επιθετικού, με αποτέλεσμα οι «παλιάς κοπής» φορ να μειωθούν. Ωστόσο, η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι κάθε άλλο παρά παρωχημένοι είναι, έχοντας φυσικά προσαρμοστεί στις συνθήκες και τις τακτικές της εποχής. Το σύγχρονο εννιάρι κάνει πολλά πράγματα διαφορετικά από ότι στο πρόσφατο παρελθόν, όμως δεν παύει να είναι ο παίκτης περιοχής που είναι συνδεδεμένος περισσότερο από κάθε άλλον με το γκολ. Εξάλλου, σχήματα με δύο επιθετικούς σταδιακά γίνονται ξανά της μόδας, κυρίως σε συνδυασμό με τριπλέτα στην άμυνα. Η Χόφενχαϊμ του Νάγκελσμαν είναι ένα καλό παράδειγμα.

Πέρυσι, στο Euro του καλοκαιριού ο Λεβ πειραματίστηκε αρκετά μέχρι να ρίξει στην 11άδα τον Μάριο Γκόμες. Ξεκίνησε τη διοργάνωση με τον Γκέτσε σε ρόλο ψευδοεννιαριού, έχοντας στα δεξιά του τον Μίλερ, με στόχο να πατά περιοχή και να δίνει στηρίγματα και τον Ντράξλερ από την άλλη. Δοκίμασε πράγματα, τραβώντας τον επιθετικό της Μπάγερν κορυφή, δίνοντας πλάτος με τα μπακ ώστε να παίζουν κοντά στην περιοχή οι της τριπλέτας για να κινούνται στους διαδρόμους ανάμεσα από τους πλάγιους αμυντικούς, όμως η εικόνα δεν άλλαξε. Αρκετές χαμένες ευκαιρίες, καθολική υπεροχή μέσα στο χορτάρι, λίγα γκολ. Μέχρι που το πήρε απόφαση και ξεκίνησε στα νοκ-άουτ που απέμεναν με τον Μάριο Γκόμες βασικό. Το μοναδικό «κανονικό» εννιάρι του ρόστερ. Ο Γκόμες έχασε το ματς με τη Γαλλία λόγω τραυματισμού, η «νατσιονάλμανσαφτ» που είχε κι άλλες ελλείψεις έγινε ξανά προβλέψιμη και ηττήθηκε στα ημιτελικά από τη Γαλλία. Κατά την άποψη του γράφοντος, ήταν η πιο πλήρης ομάδα της διοργάνωσης. Σε όλες της τις λειτουργίες, με εξαίρεση τις στιγμές που η μπάλα έμπαινε στο κουτί και ο Μάριο Γκόμες δεν ήταν εκεί, είτε για να εκτελέσει, είτε για να κάνει όλες εκείνες τις δουλειές που κάνουν οι σέντερ φορ και σκοράρουν οι υπόλοιποι.

Ο Γκόμες έκανε ένα πολύ καλό δεύτερο μισό χρονιάς με την Βόλφσμπουργκ και ήταν ένας από τους βασικούς λόγους της παραμονής της στη Μπουντεσλίγκα. Όχι τόσο επειδή σκόραρε με πέναλτι στον πρώτο αγώνα μπαράζ με την Μπραουνσβάιγκ, αλλά επειδή έβαλε συνολικά 14 γκολ. Στα 31 του, έμεινε εκτός Συνοσπονδιών. Ο προπονητής του είχε πει ότι θα αφήσει πίσω παίκτες προκειμένου να κάνουν κανονικά διακοπές ενόψει της μεγάλης διοργάνωσης του 2018. Όμως ακόμα και αν στα 32 του ο Γκόμες κάνει μια ακόμα καλή χρονιά, μακριά από τραυματισμούς, έχει μειονεκτήματα.

Μολονότι είναι ένας κανονικός φορ, που μπορεί να βοηθήσει πολύ το παιχνίδι των συμπαικτών του, απέχει από το στιλ του Μίροσλαβ Κλόζε. Ο άνθρωπος-ρεκόρ της εθνικής Γερμανίας δεν γέμιζε το μάτι σε πολλούς, όμως πέραν του ότι είχε μια πολύ σπάνια σχέση με τα αντίπαλα δίχτυα, άνηκε σε εκείνη την γενιά των στράικερ που έπαιζαν και με το μυαλό. Είχε την τεχνική και πνευματική οξυδέρκεια να τραβηχτεί πιο πίσω και να λειτουργήσει ως playmaker από την κορυφή, να ανοίξει χώρους στην περιοχή, να φτιάξει φάσεις για τον ίδιο και τους συμπαίκτες του, αποτελώντας την ίδια στιγμή σημείο αναφοράς στο «κουτί», είτε για σέντρες, είτε με τη μπάλα κάτω. Επίσης, ο Γκόμες είναι επιρρεπής στους τραυματισμούς, έχει βαρύνει και μετρά ήδη αντίστροφα.

Ρίχνοντας μια ματιά στον πρώτο πίνακα των σκόρερ της περσινής Bundesliga, κανείς Γερμανός δεν βρίσκεται στην τριάδα. Οι δύο «μεγάλες» έχουν στηρίξει την κορυφή της επίθεσής τους σε δύο παίκτες παγκόσμιας κλάσης, τον Ομπαμεγιάνγκ και τον Λεβαντόφσκι, ενώ τρίτος ήταν ο Μοντέστ της Κολωνίας. Ο Τίμο Βέρνερ της Λειψίας ήταν ο πρώτος σε τέρματα που να μπορεί να τεθεί στη διάθεση του Λεβ και πίσω του ο Γκόμες. Ο Βέρνερ έκανε τρομερή σεζόν με τη Στουτγκάρδη πριν πάει στην RB, έπαιξε όμως αρκετά περιφερειακά και στην κόντρα. Παρότι στις καλές του σεζόν πριν κλείσει τα 18 αγωνιζόταν περισσότερο κεντρικά στην επίθεση, δεν είναι το εννιάρι που θα γεμίσει την περιοχή και θα δώσει μάχες, μειονεκτώντας κυρίως στις μονομαχίες. Γι' αυτό άλλωστε στα γήπεδα της Πολωνίας ο Ομοσπονδιακός προπονητής πήρε μαζί και τον Βάγκνερ, που έκανε καλή σεζόν και διανύει καλό τουρνουά, όμως δεν δίνει την αίσθηση ότι μπορεί να σηκώσει το βάρος του βασικού striker.

Ο Μαξ Φίλιπ, ο οποίος πήρε μεταγραφή για τη Ντόρτμουντ επίσης δεν είναι επιθετικός περιοχής και πήρε τη θέση του βασικού στον ημιτελικό του Euro Κ-21 γιατί έμεινε εκτός ο Ζέλκε. Ο 22χρονος φορ, από την πλευρά του, είναι περισσότερο στο στιλ του Γκόμες, όμως στη Bundesliga δυσκολεύτηκε πολύ να βρει ρυθμό με τους «ταύρους», παρά την εξαιρετική εικόνα του τα προηγούμενα χρόνια. Η μεταγραφή του στη Χέρτα είναι πολύ πιθανόν να αποτελέσει ένα καλό restart, αλλά πολλά θα εξαρτηθούν από τη σεζόν που θα κάνει. Ο Κέβιν Βόλαντ, ο Στιντλ, ο Κρούζε είναι σαφώς πιο κάτω.

Καταλήγοντας λοιπόν οι επιλογές του Λεβ μοιάζουν πάλι μετρημένα κουκιά. Φυσικά, ίσως στη διάρκεια των μηνών καταλήξει ξανά σε περισσότερο εύπλαστα σχήματα, χωρίς την ανάγκη παρουσίας φορ, που θα αποδειχθούν περισσότερο λειτουργικά. Δεν είναι κάτι που δεν το έχουμε δει ξανά στο παρελθόν. Στην καλοδουλεμένη ποδοσφαιρική μηχανή των Γερμανών ωστόσο, που σαρώνει τα πάντα σε όλα τα επίπεδα, το έλλειμμα στην κορυφή (και όχι στο αριστερό μπακ) μοιάζει τούτη τη στιγμή το μεγαλύτερο ζήτημα ενόψει Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.