Το «μαύρο κουτί» της Μπαρτσελόνα

Το «μαύρο κουτί» της Μπαρτσελόνα

Το «μαύρο κουτί» της Μπαρτσελόνα

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος καταγράφει τα βασικότερα λάθη που έγιναν το προηγούμενο καλοκαίρι στους «μπλαουγκράνα» και η ομάδα έμεινε για δεύτερη σερί χρονιά μακριά από τον τίτλο.

Είχε πολλές ευκαιρίες και τις πέταξε. Κάθε φορά που είχε τη δυνατότητα να βρεθεί στην κορυφή, εκείνη έδειχνε τάσεις αυτοχειρίας. Για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν, η Μπαρτσελόνα έμεινε εκτός κορυφής του ισπανικού πρωταθλήματος και το καλοκαίρι που μας έρχεται, θα βρεθεί σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, λόγω της πολυαναμενόμενης απόφασης του Λιονέλ Μέσι. Για όσα έγιναν φέτος, όμως, η εξήγηση βρίσκεται – σε μεγάλο ποσοστό – στις αποφάσεις του προηγούμενου καλοκαιριού.

Κανείς δεν κατάλαβε πέρσι γιατί η Μπαρτσελόνα συμφώνησε με τη Γιουβέντους στην ανταλλαγή Πιάνιτς-Αρτούρ. Όχι ότι ο Βραζιλιάνος χαφ ήταν ο νέος... Ινιέστα, όμως αποτελούσε μια αξιόπιστη λύση στη μεσαία γραμμή. Οι «μπλαουγκράνα» προτίμησαν στη θέση του τον 31χρονο Μίραλεμ Πιάνιτς, με τους δύο ποδοσφαιριστές να κάνουν το δρομολόγιο Βαρκελώνη-Τορίνο και το αντίστροφο. Ο Βόσνιος είναι εδώ και καιρό εκτός πλάνων του Ρόναλντ Κούμαν, αν και αγωνιστικά μπορεί να μην είχε μεγάλες διαφορές από τον Αρτούρ. Ωστόσο, ακόμη και σε περίπτωση πώλησης, η αξία των δύο ποδοσφαιριστών έχει τεράστια διαφορά λόγω ηλικίας. Ο ένας είναι 24 ετών και ο άλλος 31. Ακόμη και σε αυτό το επίπεδο, φάνηκε η λάθος προσέγγιση που έκανε η διοίκηση των Καταλανών.

Εκτός από την απώλεια της La Liga, η Μπαρτσελόνα δέχθηκε και το «στραπάτσο» από την Παρί Σεν Ζερμέν στο Champions League. Ο Κιλιάν Εμπαπέ έκανε πάρτι στην άμυνα των Καταλανών, με τη φωτογραφία που απεικόνιζε τον Ζεράρ Πικέ να μην πιάνει ούτε... με λάσο το Γάλλο να κάνει το γύρο του διαδικτύου. Ωστόσο, ακόμη και σήμερα, στα 34 του και με χτυπητές αγωνιστικές αδυναμίες, ο Πικέ εξακολουθεί να είναι ο πιο αξιόπιστος αμυντικός της ομάδας. Κι αυτό γιατί δεν ενισχύθηκε η άμυνα με ένα αξιόπιστο στόπερ. Ούτε ο Λενγκλέ, ούτε ο Ουμτιτί, ούτε ο Φίρπο έχουν αποδείξει ότι μπορούν να σηκώσουν το συγκεκριμένο βάρος. Και αν πέρσι η ομάδα χρειαζόταν έναν αμυντικό, φέτος, με τον Πικέ να έχει ένα χρόνο παραπάνω στις πλάτες του, θα χρειάζεται δύο.

Και φυσικά το μεγαλύτερο λάθος δεν είναι άλλο από την πώληση του Λουίς Σουάρες στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Στα 33 του, μετά από έξι χρόνια στο Καμπ Νου, με 198 γκολ σε 283 συμμετοχές, κρίθηκε πως δεν μπορούσε να προσφέρει κάτι παραπάνω στο σύλλογο και πως η δική του παρουσία δεν άφηνε να λάμψει το «άστρο» του Αντουάν Γκριεζμάν. Ο Ουρουγουανός στράικερ έφυγε σαν κύριος από τη Βαρκελώνη, όμως φρόντισε να δώσει την απάντησή του στους αμφισβητίες, μέσα στο γήπεδο. Ο Σουάρες «δαγκώνει» φέτος και με 20 γκολ στη La Liga οδηγεί τους «ροχιμπλάνκος» στην κατάκτηση του τίτλου. Την ίδια ώρα, ο Λιονέλ Μέσι έχει απομείνει να παλεύει μόνος του στην επίθεση της Μπαρτσελόνα, αφού ο Γκριεζμάν κινείται πάλι σε μέτρια – για την αξία του – επίπεδα.

Φυσικά, όλα τα παραπάνω έχουν έναν κοινό παρανομαστή, ο οποίος ακούει στο όνομα Ρόναλντ Κούμαν. Ο Ολλανδός τεχνικός ήταν πίσω από κάθε απόφαση, που πήρε η διοίκηση του συλλόγου και οι συγκεκριμένες επιλογές βαραίνουν τον ίδιο. Η καρέκλα του ήδη τρίζει και δεν αποκλείεται μέσα στις επόμενες μέρες να αποτελέσει παρελθόν. Η Μπαρτσελόνα χρειάζεται ριζικές – και σωστές – αλλαγές, ώστε να επιστρέψει ξανά στο δρόμο των επιτυχιών σε Ισπανία και Ευρώπη.

 

Τελευταία Νέα