Μάντσεστερ Σίτι: Η χασούρα 150 εκατ. ευρώ και το «όλα υπό έλεγχο»

Μάντσεστερ Σίτι: Η χασούρα 150 εκατ. ευρώ και το «όλα υπό έλεγχο»

bet365

Μειωμένα έσοδα, απώλειες αποτυπωμένες σε εννιαψήφια ποσά, αλλά η αυτοπεποίθηση για μεταγραφικές υπερβάσεις και εναρμόνιση με το FFP στα ύψη. Το PlanetFootball γράφει για τη Μάντσεστερ Σίτι, που δεν τρομάζει ούτε στη σκιά του Covid-19.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωλαΐτης

«Μέχρι στιγμής, το κλαμπ δεν έχει αποφασίσει αν θα ξοδέψει ποσά των 100+ εκατ. ευρώ για μεταγραφές. Ίσως στο μέλλον να συμβεί, όταν ο σύλλογος αποφασίσει ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο για να βελτιωθεί η ομάδα με γνώμονα τα επόμενα 5-10 χρόνια, αλλά προς το παρόν ο οργανισμός το απορρίπτει και για αυτό δεν έχουμε μπει σε αυτή τη λογική. Ίσως αλλάξει στο μέλλον».

Οι σχετικά νηφάλιες δηλώσεις του Πεπ Γκουαρδιόλα ξένισαν. Είχαν προηγηθεί άλλες, σε πολύ πιο νευρικό και απαισιόδοξο τόνο, που δεν περιλάμβαναν καν το «ίσως», το παράθυρο ελπίδας. Ο Καταλανός coach είχε κουραστεί να έρχεται αντιμέτωπος με τον «μύλο» των αγγλικών ΜΜΕ για μεταγραφικά «μπαμ», και μεγαλεπίβολες κινήσεις των Πολιτών στο θερινό παζάρι κι από το να «γειώνει» κάθετα τους δημοσιογράφους στις αντίστοιχες ερωτήσεις, υιοθέτησε μια πιο διαλλακτική στάση.

Δίχως να το γνώριζαν, όμως, όσοι διάβασαν και άκουσαν από τα χείλη του να επιβεβαιώνει σε ελεύθερη ερμηνεία ότι «ακόμα δεν έχουμε τα 100+ εκατ. ευρώ» για τον Χάαλαντ ή τον Κέιν, κ.ο.κ., αλλά «κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον μπορεί και να τα έχουμε», εισέπραξαν την ουσία, το βαθύτερο νόημα.

Το (οικονομικό) ηθικό της Σίτι παραμένει ακμαίο, ακόμα κι αν οι επίσημοι δείκτες που ανακοίνωσε για τη σεζόν 2019-20, την αφήνουν πρωτοφανώς έκθετη στην πανδημική κρίση. Είναι αλήθεια, ακόμη και η πλέον «ανεπηρέαστη» του ευρωπαϊκού χάρτη σε ζητήματα ρευστότητας και αγοραστικής δύναμης,, η ομάδα που γλίτωσε προ ενός έτους την ευρωπαϊκή τιμωρία για ατασθαλίες που απλά είχαν παραγραφεί χρονικά, δεν μπόρεσε να αποφύγει το χάσμα εννιαψήφιου ποσού ανάμεσα στα έσοδα και τα έξοδα τη χρονιά του κορονοϊού. Κι όμως, αυτό δεν την πτοεί ούτε στο ελάχιστο, στον μακροπρόθεσμο ορίζοντά της.

ΕΠΟΧΕΣ 2011, ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΑΝΕΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ

Συγκεκριμένα, λοιπόν, η χασούρα της Σίτι άγγιξε τα 150 εκατ. ευρώ (147, 126 εκατ. σε λίρες), όπως προκύπτει από την έκθεση που έφερε στο φως η City Football Group. Μια χρονιά μετά το θετικό πρόσημο των 11,8 εκατ. ευρώ, οι Πολίτες σημείωσαν σημαντική βουτιά στα έσοδά τους, η οποία έφτασε το 11%: από τα 624,7 εκατ. ευρώ, στα 558, 5 εκατ. ευρώ. Μια βουτιά που πλησίασε το χειρότερο παθητικό της Σίτι την τελευταία δεκαετία, το οποίο και καταγράφηκε την 3η σεζόν από τη διείσδηση των Εμίρηδων στην ιδιοκτησία της, το 2011, με «ζημιά» 227, 5 εκατ. ευρώ.

Μια βουτιά αναπόφευκτη, αλλά λογικώς εξηγήσιμη, αφού ως χρονικό περιθώριο της σεζόν τέθηκε η 30η Ιουνίου και πολλές ζωτικές πηγές εσόδων τροφοδότησαν τη Σίτι αρκετούς μήνες μετά. Σε συνέπεια της προσωρινής διακοπής και καθυστερημένης επανέναρξης της σεζόν λόγω κορονοϊού. Οι τελευταίες δόσεις, για παράδειγμα, από την τηλεοπτική ρήτρα στην Premier League και το Champions League, καθώς και τα έπαθλα από τις δύο διοργανώσεις που σφραγίστηκαν μέχρι τον Αύγουστο, δεν προσμετρήθηκαν στα συνολικά έσοδα. Ανάλογη κατάσταση αναφορικά και με τα έσοδα από πωλήσεις παικτών, όπως του Λερόι Σανέ στη Μπάγερν (50 εκστ.), που μπήκαν στα ταμεία ετεροχρονισμένα.

Από αυτούς τους αστερίσκους είναι που πηγάζει ο εφησυχασμός στην κεφαλή της Σίτι, Ανάμεσα στα στοιχεία που παρατίθενται στο report, κυριαρχεί το αίσθημα της ψυχραιμίας, της αυτοσυντήρησης και της «αντεπίθεσης», καταρρίπτοντας οποιονδήποτε μακροπρόθεσμο κίνδυνο. «Είναι ξεκάθαρο ότι η απομόνωση των λογαριασμών της σεζόν 2019-20 δεν αποτελεί τη βέλτιστη αναπαράσταση της πραγματικότητας. Καλύτερη οικονομική εικόνα για τα χρόνια του COVID θα μας δοθεί στο τέλος της σεζόν 2020-21, όπου αναμένουμε θετικό πρόσημο και οι δύο σεζόν θα συμψηφιστούν», δηλώνει χαρακτηριστικά ο CEO, Φεράν Σοριάνο, όμως, η θέση με την πιο ουσιαστική βαρύτητα και σημασία είναι η παρακάτω:

«Το συμβούλιο των διευθυντών παραμένει βέβαιο ότι τα αποτελέσματα του κλαμπ στη διετία θα είναι εναρμονισμένα με το πλαίσιο του Financial Fair Play».

ΤΟ FINANCIAL FAIR PLAY ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΓΓΙΖΕΙ

Έναν χρόνο πριν, η Σίτι είχε να αντιμετωπίσει τον σκόπελο του αποκλεισμού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, μετά την πρωτοβάθμια ποινή που της είχε επιβάλει η UEFA. Οι Πολίτες ξεμπέρδεψαν μέσω CAS και ως αντίδραση, ξόδεψαν 177,8 εκατ. ευρώ (αρνητικό ισοζύγιο κατά 116,5 εκατ. ευρώ) για μεταγραφές. Το τίμημα που κλήθηκε να πληρώσει ήταν ισχνό (30 εκατ. ευρώ), το οποίο, μάλιστα, όπως ανέφερε και στην πρόσφατη έκθεση μειώθηκε στα 10.

Ωστόσο, όπως και τα παραπάνω έσοδα, έτσι και τα έξοδα για τις μεταγραφές δεν βάρυναν τη σούμα της σεζόν 2019-20. Θα προσμετρηθούν στην έκθεση της επόμενης χρονιάς. Συνεπώς, η ζημιά των150 εκατ. ευρώ δεν περιλαμβάνει μεταγραφικά έξοδα. Και ασφαλώς, πρόκειται για μια «ψαλίδα» που για να γεφυρωθεί, όπως διαβεβαιώνει ότι θα συμβεί ο πρόεδρος της City Football Group, Καλντούν Αλ Μουμπάρακ, θα απαιτούνταν θυσίες, εν μέσω παγκόσμιας αστάθειας στη σκιά του Covid-19.

Αντιθέτως, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να διαχέεται στην ατμόσφαιρα του «Etihad». Μπορεί προς το παρόν να γίνονται διεργασίες για τον τρόπο που θα το κάνει, αλλά μοιάζει βέβαιο ότι η Σίτι θα επιστρέψει στις μεθόδους της και την εφαρμογή της μεταγραφικής πολιτικής που τηρεί κατά γράμμα εδώ και χρόνια, βρέξει ή χιονίσει. Η συνολική χασούρα για τη διετία στο τέλος του 2021 προσδοκάται ότι σχεδόν θα υποτριπλασιαστεί, θα πέσει δηλαδή στα 70 εκατ. ευρώ, στόχος που προϋποθέτει την εισροή εσόδων από περισσότερες πηγές και μια πιο συνετή διαχείριση στα έξοδα. Όλα αυτά, αν ο φόβος μιας τιμωρίας από το Financial Fair Play ήταν στο τραπέζι.

Στην περίπτωση της Σίτι, με βάση την περσινή «κλεισμένη» υπόθεση και τη ρεαλιστική κουβέντα που επικρατεί εδώ και μήνες για την αντικατάσταση του Σέρχιο Αγουέρο με ονόματα όπως ο Έρλινγκ Χάαλαντ ή ο Χάρι Κέιν, ήτοι με ποσά ανώτερα των 120, 150 ή 180 εκατ. ευρώ, αυτός ο φόβος είναι προφανές ότι έχει σταματήσει να την αγγίζει.

 

Τελευταία Νέα