Το Champions League έγινε υπόθεση των Βόρειων

Το Champions League έγινε υπόθεση των Βόρειων

bet365

Αγγλικοί σύλλογοι και Γερμανοί προπονητές κυριαρχούν πλέον στο Champions League, εκτοπίζοντας τα ισπανικά «αφεντικά» και τους άλλοτε κραταιούς Ιταλούς. Ο Αλέξανδρος Λοθάνο έχει καρφώσει τα μάτια του στα... ψηλά της Ευρώπης.

Η βαθμολογία της UEFA έχει γίνει εσχάτως μια (πολύ) πονεμένη ιστορία για την Ελλάδα, αφού τα τελευταία χρόνια έχει απομείνει ο Ολυμπιακός να παλεύει για να κρατήσει στην... επιφάνεια την χώρα μας, η οποία όμως έχει πλέον βυθιστεί στην 20ή θέση.

Στην κορυφή της βαθμολογίας, όμως, συντελέστηκε το βράδυ της Τετάρτης (17/3) μια σημαντική αλλαγή, αφού η Αγγλία έπιασε στην πρώτη θέση την Ισπανία και, με βάση τις ομάδες που συνεχίζουν στα Κύπελλα Ευρώπης, μπορεί να την ξεπεράσει κιόλας.

Για πρώτη φορά από το 2012, οι Ισπανοί κινδυνεύουν σοβαρά να πέσουν από την πρώτη θέση, η οποία δεν δίνει κάποιο επιπλέον πλεονέκτημα σε σχέση με το υπόλοιπο Top-4, αλλά είναι ενδεικτικό της αγωνιστικής πτώσης των ομάδων της Ιβηρικής Χερσονήσου.

Για πρώτη φορά από το (μακρινό) 1999, η Ρεάλ Μαδρίτης είναι η μοναδική εκπρόσωπος της Ισπανίας στα προημιτελικά του Champions League, με τους Ίβηρες να μετρούν δύο στα τελευταία τρία χρόνια με μόνο μια ομάδα στην οκτάδα της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Η χώρα, δηλαδή, που την δεκαετία των 10s' είχε να επιδείξει 6 τίτλους (4 η Ρεάλ και 2 η Μπαρτελόνα), έχοντας μόνιμα 2-3 ομάδες στα προημιτελικά, αλλά και δύο «εμφύλιους» τελικούς (Ρεάλ – Ατλέτικο, το 2014 και το 2016).

Η Ισπανία έχει πάρει... φόρα – κατηφόρα γιατί πλέον οι ομάδες της είναι γερασμένες, μεγάλοι σταρ όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο έχουν αποχαιρετήσει και άλλοι όπως ο Λιονέλ Μέσι δεν έχουν πλέον την «χρυσή» στήριξη του πρόσφατου παρελθόντος.

Ο «CR7» πήγε στην Ιταλία για να εκτοξεύσει τη Γιουβέντους προς την κορυφή, αλλά και εκεί διαπίστωσε ότι το επίπεδο είναι (πιο) χαμηλό, σε σχέση τουλάχιστον με τον ποδοσφαιρικό Βορρά της Ευρώπης. Η Ιταλία, για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια, δεν έχει καν ομάδα στην τελική οκτάδα, παρ' ότι εσχάτως το επίπεδο της Serie A δείχνει ανεβασμένο.

Η επίδοξη πρωταθλήτρια Ιταλίας Ίντερ δεν κατάφερε φέτος ούτε καν να συνεχίσει στο Europa League, όπου πέρυσι ήταν φιναλίστ, η Μίλαν βρίσκεται σε μια διαρκή... Νιρβάνα από την οποία προσπαθεί τώρα να βγει, ενώ η απίθανη Αταλάντα δεν έχει ακόμα το ειδικό βάρος για να κοιτάξει στα μάτια ομάδες όπως η Ρεάλ, έστω και αν η Βασίλισσα δεν είναι στα καλύτερά της.

Όσο για την Γιούβε; Έχει την... τιμή (λέμε τώρα...) να είναι η μοναδική πρωτοπόρος ομίλου της φετινής διοργάνωσης που αποκλείστηκε στη φάση των «16», επιβεβαιώνοντας ότι, ποδοσφαιρικά τουλάχιστον και σε συλλογικό επίπεδο, η Μεσόγειος... φλέγεται στο Champions League.

Αφεντικά και πορτοφόλια

Την ίδια ώρα, η Αγγλία παρουσιάζει σταθερά 2-3 ομάδες στη τελική οκτάδα, επιβεβαιώνοντας την δυναμική της Premier League, η οποία στηρίζεται στην τεράστια οικονομική δύναμη, την συνεχή ενδυνάμωση με ποιότητα και ταλέντο από το εξωτερικό, η οποία συνδυάζεται σχεδόν αποκλειστικά με μη Βρετανούς προπονητές στο τιμόνι των ομάδων,.

Είναι χαρακτηριστικό πως και οι τεχνικοί στις τρεις αγγλικές ομάδες που θα μπουν στην κληρωτίδα της κλήρωσης των προημιτελικών το μεσημέρι της Παρασκευής (19/3), προέρχονται από χώρες εκτός Νησιού.

Ένας Καταλανός-Ισπανός (Πεπ Γκουαρδιόλα – Μάντσεστερ Σίτι) και δύο Γερμανοί (Γιούργκεν Κλοπ – Λίβερπουλ και Τόμας Τούχελ – Τσέλσι). Οι τελευταίοι έχουν εσχάτως την τιμητική τους στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Ο Κλοπ σήκωσε την κούπα με τα μεγάλα αυτιά προ διετίας και πέρυσι τον διαδέχθηκε ο Χάνζι Φλικ με την Μπάγερν Μονάχου, την μόνιμη εκπρόσωπο της «υγιούς» (οικονομικά και ποδοσφαιρικά) Γερμανίας, η οποία πέρυσι είχε την Λειψία στα ημιτελικά και φέτος στην οκτάδα, εκτός από τους Βαυαρούς, έχει και τη (φιλόδοξη) Μπορούσια Ντόρτμουντ.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης, τέσσερις προπονητές από την ίδια χώρα (Γερμανία) βρίσκονται στην τελική οκτάδα και, με βάση τον νόμο των πιθανοτήτων, γερμανικά θα είναι (ξανά) τα (προπονητικά) χέρια που θα σηκώσουν την κούπα με τα μεγάλα αυτιά, στις 29 Μαΐου στο Ολυμπιακό Στάδιο της Κωνσταντινούπολης.

Το Champions League έχει μετακομίσει ξεκάθαρα προς τον Βορρά και δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα ένας πειστικός λόγος που θα μας κάνει να πιστέψουμε ότι αυτό θα αλλάξει, τουλάχιστον σε σύντομο χρονικό διάστημα...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Champions League: Αυτή είναι η τελική οκτάδα στον δρόμο για την Πόλη

Champions League: Μόνο ο όμιλος του Ολυμπιακού έχει δύο εκπροσώπους στα προημιτελικά!

Ιστορικό: 4 Γερμανοί προπονητές στους «8»! (pic)

Χωρίς ιταλική ομάδα η οκτάδα μετά από πέντε χρόνια

Ο Γκουαρδιόλα «έφαγε» τον Μουρίνιο και κυνηγάει Αντσελότι και Βενγκέρ (pic)

Χωρίς Μέσι - Κριστιάνο στους «8» του Champions League: Η προοικονομία του τέλους

 

Τελευταία Νέα