Η Λίβερπουλ στο «Άνφιλντ» παίρνει αυτό που της αξίζει

Η Λίβερπουλ στο «Άνφιλντ» παίρνει αυτό που της αξίζει

bet365

Η άμυνα που δέχεται τις πιο επικίνδυνες τελικές στην κατηγορία, το πρώτο σουτ εντός στόχου στο 85', η ευθύνη των Σαλάχ-Μανέ-Φιρμίνο κι ο αστερίσκος των κενών εξέδρων. Το PlanetFootball αναλύει με τη βοήθεια του Wyscout το «μαύρο κουτί» της ιστορικής κατάρρευσης της Λίβερπουλ στο «Άνφιλντ».

Όταν τον Ιούνιο του 2020 οι φίλοι της Λίβερπουλ αγνοούσαν συστάσεις, περιορισμούς και υγειονομικά πρωτόκολλα του Covid-19 για να «φωτίσουν» στα κόκκινα το Μέρσεϊσαϊντ και να πανηγυρίσουν την κατάκτηση του πρωταθλήματος στους δρόμους της πόλης, κυριαρχούσε το συναίσθημα της «αδικίας». Ένα πελώριο «κρίμα», που η επιστροφή των Reds στον θρόνο του αγγλικού ποδοσφαίρου μετά από αναμονή 30 ετών συνέπεσε με μια πανδημία. Στερώντας από το διψασμένο κοινό της ομάδας το δικαίωμα να γιορτάσει με την ψυχή του, από το «Kop» και τις εξέδρες του «Άνφιλντ», ενώπιον των πρωταγωνιστών αυτής της μυθικής πορείας προς τον τίτλο.

Λίγους μήνες αργότερα, ελάχιστοι μπορούσαν να φανταστούν ότι με τα γήπεδα κλειστά, η τρέχουσα πρωταθλήτρια θα υπέγραφε τη χειρότερη ιστορία στον «ναό» της. Συνεπώς, έχουμε ισοπαλία. Τίτλος και αρνητικό σερί… αιωνιότητας με πέντε διαδοχικές ήττες εντός έδρας, δύο γεγονότα-τομές για το κλαμπ, σε αμφότερα εκ των οποίων υπήρχε στερεωμένη η πινακίδα «no fans allowed».

Στο άδειο από φιλάθλους και κενό από ψυχή «Άνφιλντ», η Λίβερπουλ έχασε ουσιαστικά το φετινό τρένο του τίτλου και κινδυνεύει να χάσει και αυτό του Champions League. Υπό συνθήκες κανονικής προσέλευσης των οπαδών στα γήπεδα, η κουβέντα θα ήταν διαφορετική. Ναι, με τέτοια αγωνιστικά προβλήματα και λειψανδρία το τρομερό σερί των 68 νικών πιθανώς θα έσπαγε κάποια στιγμή. Σε καμία περίπτωση, όμως, η Λίβερπουλ δεν θα έχανε πέντε συνεχόμενα ματς με τον κόσμο της στις κερκίδες.

Η νέα ήττα από την Τσέλσι, συμπλήρωσε το «φουλ χάους». Στην πραγματικότητα, αυτή η ήττα ίσως ήταν η πλέον, προβλεπόμενη από το αρνητικό σερί. Εκ του αποτελέσματος, ήταν σίγουρα η πιο δικαιολογημένη, όπως μαρτυρούν και οι αριθμοί του Wyscout, της κορυφαίας πλατφόρμας ανάλυσης ποδοσφαίρου στον πλανήτη.

Πώς να αποτρέψει το ρεκόρ με την πρώτη τελική εντός εστίας στο 85';

Κόντρα στο οργανωμένο αμυντικά σύνολο του Τόμας Τούχελ, ο οποίος έχει στοχεύσει να κρατήσει συμπαγή τουλάχιστον την οπισθοφυλακή των Μπλε καθώς προσαρμόζεται στους πάγκους της Premier League, η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ ήταν πιο ακίνδυνη από κάθε άλλο ματς στο πρωτάθλημα και υπέρ το δέον ευάλωτη. Τα xGoals των Reds, τα γκολ που δικαιολογεί η ποιότητα των τελικών ευκαιριών που παρήγαγαν, άγγιξαν season-low στο 0,34. Μόνο κόντρα στην Αταλάντα στο Champions League (0-2) κατέγραψαν χαμηλότερο (0,12). Με το σκορ στο 0-1 από το πρώτο ημίχρονο, η Λίβερπουλ έκανε την πρώτη της τελική εντός στόχου στο 85’, με μια κεφαλιά που κατέληξε, μάλλον, άδοξα στα χέρια του Εντουάρ Μεντί. Μία χρονική επίδοση που χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 11 ολόκληρα χρόνια για να ισοφαριστεί (Μάιος του 2010, και πάλι κόντρα στην Τσέλσι). Δεν ήταν η πρώτη φορά, όμως, που καθυστέρησε τόσο. Ίδια συνθήκη στο ματς με τη Μπράιτον, ανάλογα αργοπορημένη η πρώτη τελική στην εστία (77’).

Ακριβής αναλογία γκολ με xGoals, δέχεται τις πιο επικίνδυνες φάσεις στην Premier League

Για μία ακόμη εντός έδρας ήττα, η Λίβερπουλ δεν έτυχε ευνοϊκής μεταχείρισης. Ίσως ο καθρέπτης κάποιων να το βλέπει ως κυνισμό, σκληρό «μάθημα» για τους τρέχοντες πρωταθλητές και την αλύπητα «πληγωμένη» από τραυματισμούς άμυνά τους τη φετινή περίοδο. Από την άλλη, βεβαια, η πιο «νηφάλια» ανάγνωση καταδεικνύει ότι οι Reds απλά εισπράττουν αυτό που αξίζουν.

Μετά και το τέλος του ματς με την Τσέλσι, η Λίβερπουλ καθηλώθηκε στην 7η θέση της βαθμολογίας. Στην ίδια θέση βρίσκεται και στη λίστα των xGoals Κατά, των γκολ που επιτρέπει στον αντίπαλο βάσει της ποιότητας των δικών τους τελικών ευκαιριών. Η Λίβερπουλ, λοιπόν, σε αυτόν τον δείκτη μετρά 35,1 σε ολόκληρη τη σεζόν. Πόσα γκολ έχει δεχθεί; 35!


(Μία από τις περιπτώσεις που η Τσέλσι «χτύπησε» στην πλάτη της τοποθετημενης ψηλά άμυνας της Λίβερπουλ. Πηγή: Wyscout)


(Η μπαλιά του Τσίλγουελ έβγαλε τον Βέρνερ στον κενό χώρο. Πηγή: Wyscout)


(Ο Γερμανός φορ με προσωπική ενέργεια και ξεμαρκάρισμα εκτέλεσε άστοχα. Πηγή: Wyscout)

Πολύ πιο εντυπωσιακή, όμως, είναι η ένδειξη στα xGoals Κατά ανά τελική προσπάθεια (η αξία κάθε τελικής του αντιπάλου), τα οποία φτάνουν το 0,16 κατά μ.ο. στη σεζόν. Ποσοστό που θέτει τη Λίβερπουλ στην 1η θέση της Premier League. Κοινώς, οι πρωταθλητές υφίστανται τις πιο επικίνδυνες τελικές ευκαιρίες από τον αντίπαλο. Ούτε η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, ούτε η Γουέστ Μπρομ, ούτε η «τέρμα τα γκάζια» Λιντς ή η παραπαίουσα Σαουθάμπτον στο 2021. Η Λίβερπουλ του Κλοπ είναι αυτή που απειλείται στον ανώτατο βαθμό. Όχι σε ποσότητα, αλλά σε ποιότητα, αξία κι επικινδυνότητα.

Λίβερπουλ xGoals ανά ματς στις πέντε σερί ήττες:

  • 1,51 από την Τσέλσι (0-1)
  • 1,73 από Έβερτον (0-2)
  • 3,74 από Σίτι (1-4)
  • 1,88 Μπράιτον (0-1)
  • 1,06 Μπέρνλι (0-1)

(Πηγή στατιστικών: Wyscout)

Η ασυνεπής «τριπλέτα» Σαλάχ-Μανέ-Φιρμίνο της στερεί αυτά που αξίζει στην επίθεση

Οι ενστάσεις ευσταθούν. Ειδικά στο κομμάτι της επίθεσης, το οποίο συμπληρωματικά εξηγεί ιδανικά το «5Χ5». Διότι σε αυτό το κομμάτι, η Λίβερπουλ, ομολογουμένως, δεν έχει πάρει αυτά που αξίζει. «Enter» Σαλάχ-Μανέ-Φιρμίνο.

Με εξαίρεση το αποκορύφωμα επιθετικής «σιγής» στο ντέρμπι με την Τσέλσι, οι Reds βάσει αριθμών δικαιούνταν τουλάχιστον ένα γκολ σε όλα τα προηγούμενα αρνητικά αποτελέσματα στο «Άνφιλντ». Το βρήκαν μόνο κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι, κι αυτό με πέναλτι.

Αν εξετάσουμε τα xGoals της Λίβερπουλ από το ντέρμπι με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μια αγωνιστική πριν το ξεκίνημα του αρνητικού 5Χ5, είναι ξεκάθαρο ότι η Λίβερπουλ παρά τα δημιουργικά προβλήματα και τη δυσκολία στο παιχνίδι σε κλειστούς χώρους, έφτιαξε ευκαιρίες, αλλά δεν τις εκμεταλλεύτηκε. Και σε αυτό φέρει τη μέγιστη ευθύνη η επιθετική τριπλέτα των Σαλάχ-Μανέ-Φιρμίνο. Εκείνη που δοξάστηκε, που ανήγαγε τη δυναμική των Reds, την ομαδική της αξία, αλλά και την αξία καθενός εκ των τριών ξεχωριστά σε ανεπανάληπτα επίπεδα.


(Τα xGoals της Λίβερπουλ στα τελευταία 7 παιχνίδια, σταθερά κάτω από τον μέσο όρο της σεζόν. Πηγή: Wyscout)

Για δεύτερο σερί παιχνίδι, στο οποίο αγωνίστηκε και στα 90+ λεπτά, ο Σαντιό Μανέ των 2,45 τελικών προσπαθειών ανά ματς κατά μ.ο., δεν είχε ούτε σουτ. Κόντρα σε Έβερτον και Μάντσεστερ Σίτι είχε μία απειλή εντός στόχου, με τη Μπέρνλι καμία (0/3). Ο Μο Σαλάχ είχε με Μπέρνλι-Μπράιτον-Έβερτον-Τσέλσι συνολικές τελικές που άξιζαν λιγότερο από ένα γκολ. Κι αν οι δυο τους μένουν σε τόσο χαμηλά επίπεδα, ο διαρκώς ντεφορμέ Μπόμπι Φιρμίνο (1 γκολ σε δυόμιση μήνες), που έτσι κι αλλιώς από πέρυσι έχει την τάση να εμφανίζεται στα εκτός έδρας, δεν θα μπορούσε να αλλάξει αισθητά την κατάσταση μόνος του.

Τα xGoals της Λίβερπουλ σε αντιδιαστολή με τα τελικά σκορ των πρόσφατων ματς στο «Άνφιλντ»:

  • Γιουνάιτεντ 0-0, 2,21 xGoals
  • Μπέρνλι 0-0, 2,45 xGoals
  • Σίτι 1-4, 1,45 xGoals
  • Μπράιτον 0-1, 1,04 xGoals
  • Έβερτον 0-2, 1,32 xGoals

(Πηγή στατιστικών: Wyscout)

Το φορτίο που έχει κληθεί να κουβαλήσει η τριάδα τους, είναι αναμφίβολα υπέρογκο. Πέραν της απουσίας του Ζότα που σταδιακά επανέρχεται, οι τρεις τους είχαν να διαχειριστούν το ψυχολογικό βάρος των αρνητικών αποτελεσμάτων, της έλλειψης φρεσκάδας κι εναλλακτικών στον πάγκο και της δικής τους «ανομβρίας», συνθήκες που αυτόματα την διόγκωσαν. Είναι φανερό πως το όλον της Λίβερπουλ συμπεριφέρεται σαν να προσπαθεί να ξεφορτωθεί τον «βραχνά» που την εμποδίζει να βρει κίνητρο, να ανακτήσει ψυχολογία, συγκέντρωση για 90’ και αυτοπεποίθηση. Είναι επίσης φανερό, ότι δεν τα καταφέρνει. Κι όσο αυτό συμβαίνει, το σερί των πέντε ηττών ή η 17η θέση στον επιμέρους βαθμολογικό πίνακα του 2021, ενδέχεται να έχουν και πιο… κάτω. Η μόνη επιλογή που μοιάζει να της απομένει, είναι να αρχίσει να γεννά υπεραξίες, να μάθει να παίρνει το μάξιμουμ χωρίς να το δικαιούται απαραίτητα. Κι αυτό είναι σίγουρα κάτι που δεν εμφύσησε ποτέ στην κουλτούρα του ο Γιούργκεν Κλοπ, αλλά ίσως αποδειχθεί το μοναδικό «κλειδί» για να κρατήσει την ομάδα οτυ σε τροχιά τετράδας.

Τα δεδομένα, αλλά και τα σχεδιαστικά εργαλεία ήταν από την πλατφόρμα Wyscout.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Κωλαΐτης

 

Τελευταία Νέα