Η μεταγραφή «αεροδρομίου» της Νόριτς θα είναι ένας προσομοιωτής ποδοσφαίρου

Κωνσταντίνος Κωλαΐτης
Η μεταγραφή «αεροδρομίου» της Νόριτς θα είναι ένας προσομοιωτής ποδοσφαίρου

bet365

Για την επικείμενη, όπως όλα δείχνουν, επιστροφή στην Premier League, η Νόριτς προτιμά να επενδύσει κάτι λιγότερο από ένα εκατ. ευρώ σε έναν προσομοιωτή ποδοσφαίρου, παρά… ντουζίνες σε έτοιμους παίκτες. Και οι λόγοι είναι πολλοί.

Είναι γεγονός ότι από τα τέλη των ‘00s, η είσοδος των δισεκατομμυριούχων επενδυτών στο Νησί άνοιξε την ψαλίδα ανάμεσα στους πάμπλουτους διεκδικητές του τίτλου και τις υπόλοιπες ομάδες που συμπληρώνουν την Premier League. Τα ανεπανάληπτα έσοδα από το τηλεοπτικό συμβόλαιο λειτουργούν ως εγγύηση και για τους «φτωχούς» συγγενείς, για να σταθούν αξιόμαχα στο υψηλότερο επίπεδο. Αυτό, όμως, δεν έχει εξαλείψει το φαινόμενο των ομάδων-ασανσέρ, ή ομάδων «γιο-γιο» όπως αποκαλούν χαϊδευτικά στη Βρετανία.

Σε αυτό το κλαμπ συλλόγων, ανήκει και η Νόριτς, η οποία υποβιβάστηκε μόλις πέρυσι ως ουραγός, μία σεζόν μετά τον προβιβασμό της, πληρώνοντας ενδεχομένως την αυτογνωσία για κάποιους, αφέλεια για άλλους του επιθετικού προσανατολισμού στο παιχνίδι της. Πλέον, η ομάδα στην οποία αγωνίζεται ως δανεικός με οψιόν αγοράς και ο Δημήτρης Γιαννούλης, στέκεται ξανά πρώτη στην Championship και φιγουράρει στα φαβορί για την απευθείας άνοδο. Αν ο στόχος επιτευχθεί, τότε περίπου με την επιστροφή της στα «σαλόνια», θα έχει ολοκληρώσει και την πιο υποσχόμενη μεταγραφή της.

Όχι, δεν μιλάμε για ένα μεγάλο ταλέντο ή έναν βετεράνο υψηλής κλάσης που θα τη βοηθήσει στη «μάχη» της παραμονής. Αντ’ αυτού, τα Καναρίνια ετοιμάζονται να γίνουν η πρώτη ομάδα στο Νησί που θα εισαγάγει τον ριζοσπαστικό προσομοιωτή ποδοσφαίρου: το SoccerBot 360.

Πρόκειται για μια προηγμένη τεχνολογία γερμανικής κατασκευής, μία κυκλική αίθουσα προσομοίωσης με κανονικό χορτάρι στο κέντρο και προτζέκτορες στην οροφή, που περιβάλλεται από βιντεο-οθόνη στο εσωτερικό της και δίνει στην ομάδα απεριόριστες δυνατότητες στην προπόνηση και ανάπτυξη των ποδοσφαιριστών της.

Ο παίκτης στέκεται στο χορτάρι και μέσω της βιντεο-οθόνης δοκιμάζεται σε ασκήσεις αντανακλαστικών, passing-game, αλλά και πιο σύνθετες δοκιμασίες τακτικής αναλόγως με τη διαχείριση και τους τομείς που το τεχνικό σταφ επιθυμεί να βελτιώσει στο παιχνίδι του. Αυτές μπορεί να είναι η περιφερειακή όραση, η σωστή, έγκαιρη και ταχύτερη λήψη αποφάσεων με τη μπάλα στα πόδια, κ.α.

Η βασική ιδέα σχετίζεται με την απόλυτη προσομοίωση ενός αγώνα. Ο προπονητής και οι συνεργάτες του, δηλαδή, έχουν τη δυνατότητα να «φορτώσουν» στο video-wall τις ακριβείς συνθήκες μιας επίθεσης/άμυνας ή ολόκληρου του αγώνα. Του πραγματικού αγώνα που έπαιξε η ομάδα κόντρα σε έναν αντίπαλο είτε στο πρωτάθλημα, είτε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Με τον τρόπο αυτό, ο παίκτης μπορεί να εξασκηθεί σε άκρως ρεαλιστικά σενάρια, για κάθε μία πτυχή της προπόνησής του.

Με αυτή, λοιπόν, την τεχνολογία, που κοστίζει περίπου 870 χιλιάδες ευρώ (750 χιλ. λίρες), η Νόριτς ευελπιστεί ότι θα κερδίσει πολλά παραπάνω σε βάθος χρόνου από όσα θα της έδιναν για μία σεζόν οι 4 ή οι 5 μεταγραφές της.

Όπως δηλώνει ο αθλητικός διευθυντής της ομάδας και υπεύθυνος για την εξαιρετική λειτουργία των Ακαδημιών της, Στούαρτ Γουέμπερ, «Όταν οι άνθρωποι ρωτάνε ‘’γιατί να ξοδέψεις δύο εκατ. σε γυμναστήριο; Ξόδεψέ τα σε έναν στράικερ, έτσι θα έχεις περισσότερες ευκαιρίες να νικήσεις την επόμενη εβδομάδα’’, έχουν δίκιο. Αλλά αυτή η ομάδα θα είναι για πάντα εδώ. Οι προπονητικές εγκαταστάσεις θα εξασκήσουν περισσότερους στράικερ από όσους μπορείς να αγοράσεις με δύο εκατομμύρια. Σε 15 χρόνια, θα κοιτάμε πίσω και θα σκεφτόμαστε: φέραμε 30 παίκτες μέσα από αυτή την τεχνολογία». Δείγμα της ολιστικής και μακροπρόθεσμης στρατηγικής που έχει το κλαμπ, τόσο για να προάγει περισσότερα ταλέντα, αλλά και για να μειώσει τη ψαλίδα με τους συλλόγους της Premier League, χωρίς ένα σωρό υπεραξίες στο μεταγραφικό παζάρι.

Το SoccerBot 360 έχει ήδη εισαχθεί σε γερμανικούς συλλόγους και Ακαδημίες, με πιο τρανό παράδειγμα τη Λειψία και τη Red Bull Academy.

Πηγές: DailyMail, Financial Times

 

Τελευταία Νέα