Γκουντο… γκολ: Το μυστικό που ανανέωσε τη δυναμική της Σίτι

Κωνσταντίνος Κωλαΐτης
Γκουντο… γκολ: Το μυστικό που ανανέωσε τη δυναμική της Σίτι

bet365

Αθόρυβος, μετρονόμος και μετριοπαθής, «ευνουχισμένος» δημιουργικά για να κρατά τις ισορροπίες. Έτσι σύστησε τον Ιλκάι Γκουντογκάν στο Νησί ο Πεπ Γκουαρδιόλα, μα ο Γερμανός άλλαξε συνήθειες κι εξελίσσεται στον απόλυτο season-changer της Μάντσεστερ Σίτι. Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωλαΐτης.

Μία περίφημη ρήση του Γιόχαν Κρόιφ πάει ως εξής:

«Υπάρχει μόνο μία στιγμή που μπορείς να είσαι στην ώρα σου. Αν δεν είσαι εκεί, τότε έφτασες ή πολύ νωρίς ή πολύ αργά».

Στις 26 Ιανουαρίου, μετά το παιχνίδι της Μάντσεστερ Σίτι κόντρα στη Γουέστ Μπρομ (0-5), ο Πεπ Γκουαρδιόλα, μάλλον ακούσια, παρέφρασε την εμπνευσμένη θεωρία του ιπτάμενου Ολλανδού, για να περιγράψει το status quo του Ιλκάι Γκουντογκάν. Του Γερμανού χαφ που μέσα στο 2021 μεταμορφώθηκε, έσβησε μονοκοντυλιά όλα τα αγωνιστικά στοιχεία από τον «φάκελό» του στο Νησί και συστήθηκε από την αρχή με τρόπο ζωτικό για να αλλάξει ολόκληρη η δυναμική της φετινής Μάντσεστερ Σίτι.

«Ο Γκούντο είναι ένας παίκτης με εκπληκτική αίσθηση του γκολ. Δεν είναι απλά ότι ξέρει να φτάνει στην περιοχή τη σωστή στιγμή, είναι ότι το κάνει στο ακριβές δευτερόλεπτο. Κάτι που είναι το πιο δύσκολο πράγμα: όχι να φτάνεις ένα μέτρο πριν, ή ένα μέτρο μετά, αλλά να φτάνεις ακριβώς στο σωστό σημείο και ο Γκούντο έχει ακριβώς αυτή την αίσθηση. Και δεν είναι μόνο αυτό. Με την ικανότητα που έχει στο να τελειώνει φάσεις, μπορεί να ελέγχει τη μπάλα, να κατεβάζει ταχύτητα και να παίρνει χρόνο να κοιτάξει στην εστία, πριν εκτελέσει».

Απέναντι στους Μπάγκιζ, ο Γκουντογκάν σκόραρε δύο τέρματα, μόλις για δεύτερη φορά στην καριέρα του στην Premier League. Συμπτωματικά και η πρώτη είχε σημειωθεί κόντρα στη Μπρομ το 2016. Στην περίπτωσή του, όμως, το «brace» επί της ομάδας του Σαμ Αλαρντάις δεν ήταν ο παράγοντας που σηματοδότησε την αλλαγή του. Ήταν η κορύφωσή της.

Προηγήθηκαν τέσσερα γκολ σε πέντε παιχνίδια (με Νιούκαστλ, Τσέλσι, Κρίσταλ Πάλας, Άστον Βίλα), ενώ η ασίστ που μοίρασε στον Στέρλινγκ για το πρόσφατο 2-0 κόντρα στη Μπέρνλι ανέβασε τη συμμετοχή του στη φετινή PL στα 8 γκολ (7 γκολ, 1 ασίστ). Κι όλα αυτά μέσα στα τελευταία 10 παιχνίδια. Μέχρι πρότινος, για να φτάσει στο αντίστοιχο σημείο είχε χρειαστεί 61 συμμετοχές!

Τα 6 από τα 8 γκολ, μάλιστα, σημειώθηκαν μέσα στο 2021, η Νο1 επίδοση στο πρωτάθλημα ανεξαρτήτως θέσης στο νέο έτος. Το ένα γκολ ανά 8 παιχνίδια μειώθηκε σε ένα γκολ ανά 2,14! Από το περσινό 0,09, ο μέσος όρος γκολ ανά αγώνα έχει εκτοξευτεί στο 0,52 (ποτέ δεν τελείωσε σεζόν άνω του 0,25) και είναι 2ος σκόρερ ανάμεσα στους κεντρικούς μέσους, μόνο πίσω από τον Τόμας Σούτσεκ. Φυσικά, είναι και ο πρώτος σκόρερ των Σίτιζενς στην Premier League (μαζί με Στέρλινγκ).

Ο Γκουντογκάν έχει βαλθεί να αποδείξει ότι η ζωή ενός χαφ-σκόρερ μπορεί να αρχίσει μετά τα 30. Και για να το κάνει αυτό, χρειάστηκαν φυσικά και οι απαραίτητες συνθήκες στο παιχνίδι της Σίτι. Ο παίκτης που έγινε η πρώτη μεταγραφή του Πεπ Γκουαρδιόλα όταν εκείνος ανέλαβε τους Πολίτες, ζούσε για μια τετραετία μέσα στη στενή φόρμα ενός ισορροπημένου, deep-lying μέσου, που περιοριζόταν στα ανασταλτικά καθήκοντα και τον έλεγχο του παιχνιδιού στο πλευρό του βασικού εξαριού, είτε αυτός λεγόταν Φερναντίνιο, είτε λέγεται Ρόδρι. Μέχρι που ο Καταλανός αποφάσισε να δείξει στον κόσμο αυτό που καταπίεζε για καιρό ο «Γκούντο», την μοναδικά δημιουργική του φύση.

Το μεγάλο «μπαμ» έγινε στο «Στάμφορντ Μπριτζ» κόντρα στην Τσέλσι, στο πρώτο ματς του 2021. Απέναντι στο ασύνδετο και νωθρό σύνολο του Λάμπαρντ, ο Γκουντογκάν κατάφερε να «ανθίσει» ακόμη κι από τη συνήθη του θέση, σε 4-2-3-1. Η παρουσία του έφτασε τον βαθμό του απόλυτου. Ελευθέρωνε τη μπάλα με περίσσεια άνεσης και πάντα σε ιδανικό timing, ανέπτυσσε τις (αντ)επιθέσεις των Πολιτών με χαρακτηριστική ευκολία και μαεστρία και, κυρίως, κάθε φορά που πατούσε περιοχή κατάφερνε να εντυπωσιάσει με διαφορετικό τρόπο. Αλάνθαστες επιλογές, «ευλογία» για τους Ζέσους-Στέρλινγκ, μα και για τον Κέβιν Ντε Μπρόινε, ο οποίος δύο ματς αργότερα θα έμενε νοκ-άουτ λόγω τραυματισμού. Η απώλεια του κορυφαίου μέσου στον κόσμο, όμως, δεν αποδυνάμωσε τη Μάντσεστερ Σίτι. Τουναντίον, δεν επηρέασε το παραμικρό. Κυρίως, λειτούργησε ευεργετικά για τον Γερμανό χαφ, ο οποίος ελλείψει του Νο1 δημιουργού πήρε οριστικά τη σκυτάλη και αποδεικνύει σταθερά σε κάθε αγωνιστική την πολύπλευρη στόφα του.

Οι πρωταγωνιστές της μυθικής πορείας των Πολιτών τον μήνα Ιανουάριο (9/9 σε όλες τις διοργανώσεις, πρώτη ομάδα στο Νησί που το πετυχαίνει) ήταν πολλοί. Ο Ρούμπεν Ντίας εξελίσσεται στον «Φαν Ντάικ» της Σίτι, η απόδοση του Κανσέλο βρίσκεται διαρκώς σε υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, η ολική μετατροπή από την ομάδα που «ψαχνόταν», την ομάδα των 7 απωλειών στα πρώτα 13 παιχνίδια στην πρωτοπόρο και το μεγάλο φαβορί για τον τίτλο της Premier League οφείλεται στον μεγαλύτερο βαθμό στην επίδραση που προέβαλε ο Ιλκάι Γκουντογκάν. Στην, τρόπον τινά «απενοχοποίηση» της δημιουργικότητάς του.

Οι συμπαίκτες του, με πρώτο και καλύτερο τον Αϊμερίκ Λαπόρτ τον παρομοιάζουν με τον Γιαγιά Τουρέ. Τα media βρίσκουν στον πρόσωπό του τον πιο ώριμο αντι-Νταβίδ Σίλβα. Ο ίδιος δηλώνει αθώα ότι «δεν ξέρω ποιο είναι το μυστικό για την επιτυχία μου το τελευταίο διάστημα». Στην πραγματικότητα, ο ίδιος ο Γκουντογκάν είναι το μυστικό. Κι αυτός ήταν πάντα. Ο παίκτης που «μέστωσε» υπό τις οδηγίες του Γιούργκεν Κλοπ στη Ντόρτμουντ , ο παίκτης που προσαρμόστηκε εξαιρετικά στα τακτικά πλάνα του Πεπ, αλλά κι ο παίκτης που όταν οι συνθήκες το επέτρεψαν, δεν δίστασε να επιδείξει το «ποιος είναι» πραγματικά. Κι ένας τέτοιος παίκτης δεν έχει ανάγκη τις συγκρίσεις.

 

Τελευταία Νέα