Το τελευταίο... κανονάκι του Σόλσκιερ, τον οδηγεί στον τίτλο

Γιώργος Καραμάνος Γιώργος Καραμάνος
Το τελευταίο... κανονάκι του Σόλσκιερ, τον οδηγεί στον τίτλο

bet365

Ο Γιώργος Καραμάνος αναλύει αγωνιστικά το Λίβερπουλ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και το πώς ο -σχεδόν απολυμένος- Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ, φωνάζει ότι πλέον δεν μπορεί να τον χλευάσει ξανά κανείς.

Ηταν η στιγμή που η παρέλαση διαδόχων από τον Τύπο μεταμορφωνόταν σε μανία και ο Μαουρίτσο Ποτσετίνο είχε σχεδόν εγκατασταθεί στο “Ολντ Τράφορντ”. Στις 8 Δεκεμβρίου, ο Ντε Χέα μάζευε τρεις μπάλες από την εστία του. Η Λειψία τους απέκλειε άτσαλα από το Champions League, ενώ έξι μέρες νωρίτερα, τρία τους είχε ρίξει και η Παρί. Ο Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ θα είχε ακόμα ένα κανονάκι ζωής. Μία ελάχιστη ευκαιρία, η οποία έμοιαζε χαριστική μετά την ισοπαλία με τη Σίτι στο αμέσως επόμενο ραντεβού.

Ωστόσο, ο Νορβηγός έκανε την υπέρτατη ανατροπή και έδειξε ότι ανήκει σε εκείνη τη ζόρικη πάστα ανθρώπων, που ξέρουν ότι... για να πας μπροστά σε αυτόν τον κόσμο, οφείλεις να σηκωθείς, να αναζητήσεις τις συνθήκες που εσύ θέλεις και εάν δεν τις βρεις, τότε να τις διαμορφώνεις μόνος σου. Οπως δηλαδή τις έχει φτιάξει με το αήττητο σερί κορυφής 12 αγωνιστικών (9 νίκες). Οπως τις έστησε στο “Ανφιλντ” σε αυτό το... υπέρ του 0-0 κόντρα στη Λίβερπουλ.

Για την ακρίβεια, δεν ήταν ο βαθμός στην έδρα της πρωταθλήτριας αυτός που φωνάζει ότι η Γιουνάιτεντ μπορεί να διεκδικήσει στα ίσα τον τίτλο. Περισσότερο είχε να κάνει με την αίσθηση που άφησε το ίδιο το παιχνίδι στο φινάλε του και αυτή ήταν ότι οι Κόκκινοι Διάβολοι έφτασαν ακόμα και στο να αξίζουν το τρίποντο. Και μπορεί η στατιστική να έχει βαλθεί να πει τα γνωστά τις “ψέμματα”, δίνοντας την κατοχή της μπάλας και τα πιο πολλά σουτ στους γηπεδούχους, αλλά η αλήθεια είναι πως ο Αλισον χρειάστηκε να κάνει τέσσερις επεμβάσεις (οι δύο υπερσωτήριες), όσες δηλαδή δεν έχει κάνει σε κανένα άλλο ματς φέτος.

Οπως έχει φανεί από καιρό, ο Σόλσκιερ βρίσκει τη μαγική ισορροπία αναλογικά με τα εργαλεία που έχει στα χέρια του. Αυτό το πλάνο με τους δύο αμυντικούς μέσους (ΜακΤόμινεϊ, Φρεντ) μπροστά από τους σέντερ μπακ, έχει μεταβάλει τα δεδομένα και ήταν αυτό που κλείδωσε όλες τις προσπάθειες των Reds να στείλουν την μπάλα στην μπροστινή τριάδα. Η κατάσταση βέβαια είναι πιο σύνθετη και οφείλεται αρχικά στις αμυντικές απουσίες της Λίβερπουλ, οι οποίες υποχρέωσαν τον Κλοπ να στήσει ως σέντερ μπακ τους Φαμπίνιο, Χέντερσον, στερώντας κάποιες πολύ συγκεκριμένες ωφέλιμες λειτουργίες από τη μεσαία του γραμμή.

Βέβαια, ανασταλτικά η Γιουνάιτεντ ήταν τόσο δυνατή, που στην πραγματικότητα επικίνδυνη φάση δεν έφαγε ποτέ. Ο Σο στην καλύτερη εμφάνισή του ever με τη Μάντσεστερ και ο Γουάν-Μπισάκα, απενεργοποίησαν τους Αλεξάντερ-Αρνολντ και Ρόμπερτσον, ο Μαγκουάιρ υπήρξε ηγετικός, μα ήταν ακόμα περισσότερο ο Λίντελοφ με καίριες επεμβάσεις και τα περισσότερα κοψίματα που έχει κάνει παίκτης της Γιουνάιτεντ φέτος (10), ο πλέον καθοριστικός του ντέρμπι. Η Λίβερπουλ πάντως προσπάθησε, ειδικά στο α' μέρος, να πιέσει ψηλά, με συνέπεια να ανεβάζει την άμυνα της και τον Ράσφορντ να εκτεθεί τέσσερις φορές σε θέση οφσάιντ, τις περισσότερες από κάθε άλλον σε 45 λεπτά στο πρωτάθλημα.

Γενικότερα, υπήρξε μία αλληλοεξόντωση στο κέντρο των δύο ομάδων. Ο Τιάγκο ήταν δύο φορές καλύτερος του νευρικού Μπρούνο Φερνάντες, αλλά Μανέ, Σαλάχ, Φιρμίνο δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν κανένα από τα περάσματά του. Βαϊνάλντουμ και Πογκμπά αντίστοιχα εγκλωβίστηκαν σε κόνσεπτ ρολίστα και οι αλλαγές δεν έκαναν καμία διαφορά εκατέρωθεν. Κάπως έτσι η Λίβερπουλ των αμέτρητων προβλημάτων όλη τη χρονιά, βρέθηκε να τρέχει το χειρότερο σερί χωρίς νίκη επί Κλοπ. Μετά την εφτάρα επί της Κρίσταλ Πάλας, έχει σκοράρει μόλις σε ένα από τα τέσσερα παιχνίδια πρωταθλήματος, στα οποία δεν έχει πάρει τρίποντο. Ο Γερμανός τεχνικός θα πρέπει επομένως, να βρει λύσεις, μιας και ήδη έχει πετάξει περισσότερους βαθμούς (20) απ' ότι σε όλη την περσινή σεζόν.

Στη Γιουνάιτεντ αντιθέτως, βιώνουν κάτι περίεργα θετικό. Βρίσκονται στην 1η θέση, δίχως να έχουν νικήσει σε κανένα από τα πέντε μέχρι τώρα παιχνίδια τους κόντρα στο Big-6. Το σημαντικότερο όμως για εκείνους, είναι ότι κάθε ματς τους προσδίνει και παραπάνω δόσεις θετικής ψυχολογίας. Ο Σόλσκιερ δείχνει να είναι από αυτούς που ξέρουν ότι δεν είναι μόνο οι σωστές αρχικές τοποθετήσεις, αλλά και οι σωστές διορθωτικές κινήσεις, που κερδίζουν τα παιχνίδια. Και από πέρσι δεν έχει πάψει να πειραματίζεται, να εξελίσσεται, να βελτιώνεται και να βελτιώνει την ομάδα του.

Μετά τις τόσες δυσκολίες και μόνο το ότι βρίσκεται στο -3 από την κορυφή, αποδεικνύει ότι όταν τα πράγματα ζορίζουν, η Λίβερπουλ είναι η ζόρικη ομάδα που αντέχει. Μπορεί να μην είναι στα καλύτερά της, αλλά είναι εκεί και θα το παλέψει. Είναι η πρωταθλήτρια. Για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το βίωμα έχει διαφορετική χροιά. Εκείνη που θέλει να φτιάχνει χαρακτήρα και να αποκτά δύναμη προχωρώντας. Και από εκεί που ένα δίμηνο πριν βρισκόταν στη χλεύη, κατάφερε να μετατρέψει το ανέκδοτο σε πραγματικότητα και μετά από αυτόν τον βαθμό, να φωνάζει σε όλους ότι θέλει και εκείνη τον τίτλο...

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος